HomeHardwareiPad 4, totuşi de ce?

iPad 4, totuşi de ce?

E clar că a fost o surpriză pentru multă lume faptul că Apple a lansat cea de-a 4a generaţie de iPad odată cu iPad Mini. Ecouri din toată lumea confirmă deocamdată faptul că surpriza nu a fost tocmai plăcută. Mai ales pentru cei care nu demult îşi achiziţionaseră iPad 3 fiind convinşi că e cea mai bună alegere. Sunt oameni pentru care a fi mereu în top cu achiziţiile reprezintă un mod de exprimare, o imagine proprie. O fi marketing, o fi fală, necesitate, prostie… nu comentez.

Însă lucrurile se aşază iar realitatea faptului că iPad 4 există sub acest nume e irefutabilă. În aceste condiţii, haideţi mai bine încercăm să vedem dacă motorul acestuia este suficient de upgradat pentru a reprezenta un salt de o generaţie. Pentru că dincolo de toate îmbunătăţirile, noul chip A6X reprezintă cea mai notabilă inovaţie din iPad 4.

Dacă ne aducem aminte, odată cu lansarea iPad 3, o mare parte din critici s-au învârtit în jurul faptului că deşi fusese upgradat motorul grafic (GPU), în A5X rămăsese acelaşi procesor(CPU) ca în iPad2, numai că de această dată el trebuia să pună în mişcare de 4 ori mai mulţi pixeli. Din acest motiv iPad 3 se şi încălzea mai tare. Astfel că marele update din iPad 4 este tocmai rezolvarea acestei probleme. Apple spune că noul chip A6X este de două ori mai puternic decât A5X din iPad 3, pe ambele planuri, GPU (quad core) şi CPU (dual core). De asemenea A6X are şi un procesor de imagine îmbunătăţit, acelaşi din iPhone5, procesor care se ocupă cu stabilizarea video, detecţia feţei sau reducerea zgomotului de imagine. Tehnologia folosită este pe 32nm, la fel ca la A6-le prezent în iPhone5, cu eficienţă mare din punct de vedere consum, ceea ce explică faptul că deşi procesarea este mai agresivă, aceeaşi baterie ca cea din iPad3 (42.5WHr) rezistă tot 10 ore.

Mergând puţin mai adânc în arhitectura procesorului A6X, putem încerca să ghicim cum s-a ajuns la dublarea performanţelor. Datorită îmbunătăţirilor de performanţă, procesorul A6 din iPhone 5 a trebuit să funcţioneze doar la 1,2GHz pentru a dubla viteza lui A5 din iPhone 4S, care mergea la 800MHz. Aşadar, o creştere doar la 150% pentru a atinge viteze de 200%.

Mergând pe aceeaşi idee, faţă de A5X care este în iPad 3 şi care rulează la 1GHz, A6X este de aşteptat să funcţioneze la 1,5GHz dacă ţinem cont de inovări. Este de aşteptat pentru că nu avem încă specificaţii concrete.

În ceea ce priveşte GPU, ar fi două posibilităţi. Fie este utilizat un core PowerVR total nou, fie s-a umblat şi acolo la ceas. Cum prima variantă este destul de improbabilă deoarece o nouă generaţie PowerVR nu a fost anunţată decât pentru 2013, este mult mai la îndemână posibilitatea ca A6X să conţină tot un core SGX543 ca şi A5X (mă rog, 4 bucăţi) şi ceasul să fie setat de la 250MHz la 500MHz.

Deşi aceste amănunte pot părea prea tehnice pentru utilizatorul de rând, cu siguranţă ele nu sunt inutile pentru Apple şi nici pentru concurenţă. Performanţa device-urilor pe un anumit segment pune mult în balanţă cota lor de piaţă. Astfel că această lansare de iPad4 făcută la nici 6 luni după generaţia anterioară vine să balanseze în favoarea iPad anumite caracteristici de performanţă şi, posibil, să dea mai mult timp Apple să se concentreze pe următoarea generaţie de iPhone care la fel, că va fi 6 sau 5S, va trebui să corecteze multe din problemele cu care iPhone 5 s-a confruntat încă de la lansare.

Aş mai aminti faptul că Apple dă posibilitatea celor care au achiziţionat un iPad 3 să-l schimbe cu un iPad 4, cu condiţia ca achiziţia să fi fost făcută cu maxim 30 de zile în urmă. Asta pentru a mai calma puţin spiritele şi a mulţumi nemulţumiţii. Dar cum la noi vor apărea oficial puţin mai greu, probabil că nu vom mai prinde această promoţie.

2 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep