HomeFeaturedFocusSmartphone-urile si tabletele sunt o piata cruciala pentru Microsoft daca vrea sa...

Smartphone-urile si tabletele sunt o piata cruciala pentru Microsoft daca vrea sa nu devina irelevanta, spune Gartner

image

Gartner, aceiași companie ce în 2011 prezicea că Windows Phone va ajunge să ia fața iOS și să fie a doua platformă mobilă, și-a revizuit predicțiileîn 2013. Acum încep să amenințe Microsoft că dacă nu își revizuiește atitudinea și nu schimbă ceva în zona de tablete și smartphone-uri, în următorii patru ani va deveni irelevantă.

Cele două prognoze, date la 2 ani distanță, se cam bat cap în cap și mă fac să zâmbesc amar. Băieții aștia aruncă oare cu prognoze în funcție de unde au interese (financiare)?

Altfel nu îmi explic cum acum doi ani, Windows Phone trebuia să fie un competitor pentru iOS și să ia locul doi pe piața sistemelor de operare mobile până în 2015 și acum e amenințat cu irelevanța?

Măcar cei de la Gartner sunt de acord că tabletele vor fi utilizate tot mai mult, probabil vor deveni cel mai folosite device-uri de computing.

În paralel, până în 2017 vânzările de sisteme Android le vor depăși pe cele cu Windows – vorbim aici de PC-uri, tablete și telefoane, fiind totuși la egalitate cu produsele iOS – iPad, iPhone. Windows Phone a fost doar 3% din piața de mobile din trimestrul patru din 2012, în comparație cu 20% pentru iOS și peste 70% pentru Android.

Pe piața de laptop-uri lucrurile se vor schimba rapid, zona de ultramobile de genul MacBook Air și Surface Pro fiind într-o continuă creștere.

Tablet growth forecast

Deja din 2015 vânzările de tablete vor depăși PC-urile (Desktop și laptop) cu ultrabook-urile pe o pantă ascendentă. Motivația declinului e dată de faptul că piețele emergente se vor orienta mai degrabă către smartphone și tabletă ca și device de lucru, nu spre laptop sau ultrabook. Oamenii din aceste piețe, generația de tineri ia contactul cu internet-ul și aplicații via smartphone și tabletă. S-ar putea să nu simtă nevoia unui laptop.

Ghiciți către ce platforme se vor îndrepta dezvoltatorii de aplicații? Către cele care le vor aduce cei mai mulți bani. Când Windows iese din piața asta, lipsa aplicațiilor relevante (care se simte deja pe Windows 8) va fi factorul principal de evitare a platformei Windows 8/Blue/Phone.

Cam asta zice Gartner acum. Mai așteptăm încă doi ani să vedem cum intră în scenă Ubuntu și BlackBerry.

via theguardian

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

9 COMENTARII

  1. @Ioane nu, n-am spus ca nu-i la fel de grav (sa-ti spun ce nervi am avut ca n-am putut sa scot o serie de aplicatii pana n-am rootat telefonul?…sa-ti povestesc ca am fost OBLIGAT sa-mi fac cont pe google ca sa pot da jos aplicatii? Asa tare am fost deranjeat de chestia asta incat am fost pe punctul de a renunta la telefon). Si da…imi pare aberant ca mcirosoftul sa fie fortat sa ofere alternative la browser…atata timp cat producatorul iti da libertatea de a vea alternative la OS-ul microsoft (adica sa pot cumpara un laptop cu ce OS vreau eu…si sa nu fiu obligat sa fac cadou microsoftului un posor de bani pe o porcarie pe car enu o folosesc)

    Deci…cat costa un rpoducator sa faca un telefon cu Windows si unul cu Linux (Android)?
    Sincer…imi pare normal ca cel cu windows sa fie la jumatate de pret fata de cel cu android (nu de alta…dar nu are sens sa le comparam…ce ofera Android-ul…si ce simuleaza ca ofera Microsoftul)

  2. @bolovan
    Ceea ce UE a condamnat in cazul MS, adica IE si Media Player e exact ce face acum Google pe Android, respectiv Apple pe iOS: browser-e proprietare, media player-e proprii, aplicatii proprii de redare de poze. Atunci de ce a fost grav si acum nu, mai ales ca e o lectie invatata?

    Mai departe, pe ideea ta: de ce nu ma lasa Apple sa pun Linux pe iPad sau iPhone cand il cumpar? Sau HTC de nu ma lasa sa pun Ubuntu pe One?

    Depinde de producator si acorduri, intre 7 si 15 USD oficial. Pe langa astia mai ia si Apple ceva.

  3. @Ioane nu nu nu…microsoftul cere monopol asupra tehnicilor lor (vrei sa-ti povestesc despre kerberos? si Exchange?)
    Ioane…intrebare…cat incaseaza Microsoft-ul pentru fiecare Android vandut?
    De fapt…cat costa sa fabrici un windows phone si un android phone?

  4. @bolovan
    Mi se pare foarte ok ca Microsoft incepe sa ceara sa se aplice altora tratamentul de care au avut ei parte. Google sunt primii. Urmeaza Apple.

    Android nu e chiar gratuit :)). Asa vrea sa spuna Google, cand de fapt patentele din spate ajung sa il faca mai scump chiar decat si Windows :))

  5. @Ioane am spus eu ca gartner nu vorbeste tampenii? Eu am facut 3 scenarii pe baza a ceea ce am vazut eu in ultimii ani in domeniu.

    P.S. Se pare ca microsoft nu suporta sa-i fie copiata tehnologia…prin urmare…a facut o coalitie si vor sa le fie copiata tactica de mormovare:
    http://www.phonearena.com/news/Microsoft-Nokia-and-others-ally-to-sue-Google-over-packaging-its-services-into-Android_id41666?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+phonearena%2FySoL+%28Phone+Arena+-+Latest+News%29

    Ce-ti spuneam eu viitorul microsoft? Nimeni n-are voie sa promoveze produsele cum le promoveaza ei: bagand bete in roate concurentei.
    Unde vad eu problema pentru cei de la microsoft…faptul ca android ii un OS gratuit. mai mult, kernel-ul si tot ce tine de el ii obligatoriu gratuit. Sa fie asa de disperat Microsoft?

  6. @bolovan
    Mai e si a treia varianta: Gartner vorbeste tampenii dupa cum bate vantul. Azi e cu MS, maine cu Apple, poimaine cu Google. Peste un an va vinde Blackberry.

    PC-ul e mort de acum 4-5 ani – se vede clar cum vanzarile de PC-uri su scazut in fata laptop-urilor. Acum laptop-urile nu se mai vand pentru ca omul are acasa unul bun, nu are de ce sa il schimbe. Da vrea tableta si isi va cumpara.

    Poate peste 3-4 ani, laptop-urile vor creste din nou in vanzari.

  7. Cam intunecat arata viitorul pentru Microsoft. Treaba asta cu tabletele nu imi convine deloc.
    @bolovan, cum pui Linux pe iPad?7

  8. @Ioane astia de la garter sunt cam…”intarziati”
    Sunt trei directii posibile:
    A) Se pastreaza actualul sistem de patente (ma rog…arpoximativ). Situatie in care microsofutl continua sa cumpere patente…si sa impuna preturi aberante pana la punctul in care marii producatori de telefoane (Samsung, HTC, LG etc)…nu-si mai permit sa plateasca patentele catre microsoft si ajung nevoiti sa nu mai vanda telefoane cu android. Situatie in care microsoftul ajunge majoritar pe piata (vezi tendintele celor de la HTC)

    B) Se schimba sistemul de patente (Google ii un mare promoter)…in care sa nu se mai obtina asa de usor patentele…si nici abuz de ele nu mai poti face. Situatie in care in 2-3 ani microsoftul dispare de pe piata mobilelor si sufera groaznic pe piata PC, ne mai avand parghii de impunere pe piata.

    C) Schimbarea patentelor nu o sa fie radicala…dar suficient cat sa zdruncine modelul de bussines al apple si microsoft…iar efectele nu sunt predictibile…pentru ca se pastreaza parghiile de bussines ale microsoftului…dar nu mai sunt asa de puternice…si atunci situatia ramane oare cum stationara (adica un microsoft care o sa urce pe la 10-15% din cota de piata…si ramane acolo)

    Cel mai probabil ii prima varianta. Motivele sunt multe:
    -Discutam de bani
    -Sa nu uitam…principala parghie de control al pietei al microsoftului sunt patentele…iar una din sursele uriase de venit a celor de la Apple sunt patentele.
    -Scopul companiilor ii clar profitul (de fapt…asta-i si cauza existentei lor)…si inovatia, creatia, binele lumii…astea-s doar obiecte de marketing. Prin urmare, nici o companie nu coboara de pe un munte de bani doar de dragul idealurilor…(fie google, IBM, samsung, HP etc)

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep