HomeFeaturedFocusCloud OS: nu mă interesează pe ce rulează, mă interesează să meargă...

Cloud OS: nu mă interesează pe ce rulează, mă interesează să meargă bine

WP_20130625_040

Cloud-ul e tema preferată pentru discuțiile de la TechEd 2013. Mi-a atras atenția mesajul celor ce de la Telefonica, publicat în keynote-ul primei zile de la TechEd: ”am migrat/migrăm peste 14000 de server-e în cloud”.

De ce? Cred că e o întrebare firească pe care oricine trebuie să o ridice: ”de ce aș migra către cloud?” dincolo de treaba cu costurile actuale de exploatare care se vor reduce și care, după părerea mea, este una relativă dacă nu se obține o imagine de ansamblu care să privească toată infrastructura și nu doar server-ele/aplicațiile ce vor fi migrate. Probabil că un articol mai detaliat pe tema asta, cu studii de caz reale ar fi binevenit și voi încerca să fac rost de unul. Ce găsiți pe site-urile de pe la noi sunt mai mult materiale publicitare și nu pea au informație folositoare.

Răspunsul pentru ”de ce aș migra pe cloud?” cel mai apropiat de adevăr a venit de la Adrian Steel, Production Hub Lead and Global Director la Telefonica:

”am migrat către cloud pentru că am avut nevoie de unificarea infrastructurii și așa am ales cea mai convenabilă cale.”

La orice anunț de genul ”am migrat către cloud și sunt foarte mulțumit” trebuie o mică doză de scepticism. Niciodată nu se spune totul: câte decizii au fost de înfruntat, câte probleme, ce costuri reale.

Un singur vendor, mai multe produse

Deși sunt foarte importante și poate costisitoare, până la urmă nu sunt chiar definitorii. Când ai ales că cea mai bună variantă este să treci spre cloud pentru că ”ai un singur vendor cu care discuți, toate problemele tale devin de fapt problemele lui și nu mai trebuie să faci ping pong cu diverși ofertanți care să spună că de fapt problemele vin de la ceilalți și nu de la produsele proprii” înseamnă că de fapt de gândești la afacerea ta și la viitor.

Recunosc că până acum nu am privit cloud-ul din perspectiva asta și mi se pare foarte corectă: daca tot renunț la costurile de mentenanță, de ce să nu îmi ușurez și relația cu producătorul de servicii?

Microsoft are un avantaj competitiv imens în fața concurenței. Poate că nu e cea mai performantă sau ieftină alegere (deși Adrian Steel spunea că unul din motivele importante pentru care s-a renunțat la RedHat + VMware a fost chiar costul, mai mare), pare cea mai logică. Are însă o ofertă completă de servicii pe care le pune la dispoziția companiilor: software și infrastructură. În plus, orice cloud privat poate fi migrat rapid în Azure și înapoi fără ca asta să aibă un impact funcțional asupra disponibilității serviciilor. Și dacă ceva nu merge din diverse motive, se readuce on premise și se poate termina colaborarea pe cloud-ul public.

Că tot veni vorba, de ieri s-a anunțat și că Oracle e suportat oficial în VM-urile Azure (mergea și până acum, tehnic vorbind, erau doar elemente de licențiere ce trebuiau reglate). Cu asta oferta de soluții terțe disponibile pe Azure mai primește un membru important.

Securitate, protecția datelor

Ar mai fi ceva: protecția datelor. Câțiva dintre cei cu care am vorbit în țară despre cloud (nu neapărat Azure) și-au exprimat îngrijorarea legată de pierderea proprietății/siguranței asupra datelor proprii. Aici trebuie citite cu atenție clauzele contractuale. I-am întrebat pe cei de la Telefonica (care e o companie globală, cu filiale în cam toate continentele) cum au rezolvat problema legislativă și protecția datelor.

M-a surprins explicațial: dacă cineva privește onest ceea ce are acum în organizație și e sincer cu el, va vedea că trecerea către cloud (Azure) va oferi mult mai multă siguranță decât ceea ce are acum. Și că orice impiediment care a apărut, a fost rezolvat (cred și eu, la dimensiunea Telefonica, Microsoft a făcut tot posibilul ca lucrurile să se rezolve).

Pentru mine, discuția cu Telefonica (Adrian Steel, European Production Hub Lead and Global Director, Andrew Roberts, Head of End User Technology, John Gaskell, Head of Cloud Services).

)și răspunsurile primite a fost o experiență interesantă: la un moment dat decizi că vrei să devi pionier și nu mai aștepți după alții să valideze o soluție. Cu toate curentele anti cloud, parcă încep să văd cu alți ochi serviciile cloud și beneficiile pe care le aduc. Nu vă zic să încercați. Vă zic doar să luați în considerare posibilitatea (un cont de trial de o lună poate fi obținut de aici).

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep