HomeFeaturedFocusSTUDIU: Sunt “producatorii autohtoni” de smartphone o alternativa viabila?

STUDIU: Sunt “producatorii autohtoni” de smartphone o alternativa viabila?

Am pornit materialul de față convins fiind că declarații producători de smartphone din România și mult mai corect numiții distribuitori de telefoane sub brand propriu, nu oferă variante atât de low-cost pe cât declară și destul de convins că se găsesc pe piața de la noi din țară, la prețuri similare, aparate ale numelor consacrate la nivel global.

Prima dintre aceste convingeri mi-a rămas și după ce am luat la rând siteurile celor denumiți mai sus și pe care îi voi enumera mai jos. Oricare din formulările low-budget, entry-level, friendly-budget sau care vă mai trece prin minte din această categorie, nu are prea multe în comun prețul acestor aparate.

Din păcate pentru noi, consumatorii, a doua convingere mi-a fost demolată brutal. Prea puține variante de la numele mari pot fi comparate, din perspectiva prețului, cu oferta brandurilor autohtone. Tocmai de aceea, aș vrea ca la finalul acestui studiu, să tragem împreună concluzia.

Am luat în considerare varianta în care se dorește achiziționarea unui telefon smart decent, liber de obligațiile contractuale ale operatorilor de telefonie. Iar prin telefon decent, am mers, ușor subiectiv, pe definiția pe care o am eu pentru așa ceva. Adică un Android cu 1 GB de memorie RAM (sau mai mult) și un procesor quad-core, indiferent de frecvența la care este setat. Și mai ales, indiferent de tipul său (pe care unii îl ascund sau îl deformează). Din păcate pentru piața din România, decizia de cumpărare se ia pe preț și pe specificațiile tehnice declarate pe hârtie. Nu o spun eu, a spus-o studiul realizat de către cei de la EuroGSM în rândul cumpărătorilor proprii.

Ținând cont de aceste minime cerințe, să pornim la cercetare prin paginile web ale celor ce oferă telefoane smart sub brand propriu (și românesc)!

Utok 470Q

Vârful de gamă Utok, modelul 470 Q, ne propune un procesor quad-core setat la 1,2 GHz, o memorie RAM de 1 GB și una internă de 4 GB, un display de 4,7 inchi și 720p rezoluție, o cameră principală de 8 megapixeli, un acumulator de 2000 mAh și un Android 4.2.2. Totul la un preț fără conectare de 1199 lei. La 999 de lei putem lua în calcul și varianta 430 Q, care dispune de procesor quad-core, tot de 1,2 GHz și de memorie RAM de 1 GB, dar, de această dată, în spatele unui display de 4,3 inchi și rezoluție de 540 x 960 pixeli.

E-Boda Eruption V200 Quad

La un preț cu 100 de lei mai mic, adică de 899 de lei, modelul de vârf de la E-Boda, ne propune același procesor quad-core de 1,2 GHz și aceeași memorie RAM de 1 GB, completate de această dată de un ecran de 4,5 inchi la rezoluție de 540 x 960 pixeli. Memoria internă de 4 GB, camera de 8 megapixeli sau un Android 4.1.2 întregesc peisajul tehnic.

evolio-happy-go-750x472

Evolio Happy

Evolio ne propune un smartphone care se bazează pe același procesor quad-core de 1,2 GHz, devenit parcă elementul comun de până acum, și pe același 1 GB de memorie RAM. Cu un ecran de 4,5 inchi și 720p rezoluție, o cameră foto de 8 megapixeli, o memorie internă de 4 GB, un acumulator de 1500 mAh și Android 4.2, Happy începe parcă să se apropie de adevăr, cu un preț actual de 699 lei.

Allview P5 Quad și Allview X1 Soul

În cazul Allview se poate observa vechimea de pe piață prin gama foarte variată de dispozitive. În schimb, nu sunt convins că același lucru se poate spune și în ceea ce privește prețurile pe care aceste aparate le au. În partea de jos a clasamentului nostru (și v-am spus la începutul acestui material că vorbim de procesoare quad-core și memorii RAM de 1 GB) îl găsim pe Allview p5 Quad. Un procesor quad-core, bineînțeles de 1,2 GHz, 1 GB de memorie RAM și 4 GB de memorie internă, un display de 4,5 inchi și 540 x 960 pixeli, o cameră de 8 megapixeli și un Adroid 4.1, toate ținute în viață de un acumulator de 2100 mAh. Totul la un preț de 939 lei.

allview x1 soul

La polul opus se situează mai proaspătul Allview X1 Soul, care ridică brusc șatcheta. Un procesor quad-core Cortex-A7, setat la o frecvență de 1,5 GHz, 2 GB de memorie RAM și 32 GB de memorie internă, un display de 5 inchi și 1080p, o cameră de 13 megapixeli, un acumulator de 2000 mAh și un Android 4.2. Prețul? Destul de sus, 1599 lei.

Contraatacul străinilor: Micromax, Overmax și GoClever

Tot în aceste intervale de preț și de specificații, se mai află câteva branduri care, chiar dacă nu sunt din România, au atacat sau atacă destul de agresiv această piață. Le-am considerat demne de luat în calcul.

Compania indiana Micromax și-a manifestat public intenția de a intra în România până la sfârșitul anului. Principala lor armă se cheamă A 250 Canvas Turbo și ne propune, pentru 325 de dolari, un procesor MediaTek quad-core de 1,5 GHz, o memorie RAM de 2GB, ecran de 5 inchi și 1080p, o memorie internă de 16 GB, o cameră de 13 megapixeli (și una secundară de 5 megapixeli), un acumulator de 2000 mAh și un Android Jelly Bean 4.2. Parcă începe să sune mai bine, nu-i așa?

Micromax Canvas Turbo

Olandezii de la Overmax vor să intre și ei pe piața din România. La un preț aproximativ de 500 de lei, comunicat oficial de către reprezentanța din Polonia, ei ne propun Overmax Vertis, despre care am vorbit deja:

În ceea ce privește specificațiile tehnice, procesorul quad-core este setat la o frecvență de 1,2 GHz, ecranul este un IPS QHD de 5 inchi, memoria RAM este de 1 GB iar cea internă de 4 GB (se poate extinde prin slotul microSD), acumulatorul este de 2100 mAh și cele două camere 8, respectiv 2 megapixeli.

Nici GoClever nu se lasă mai prejos, dar deocamdată au disponibil pentru România doar un model dual-core de 1,2 GHz și ecran de 4 inchi și 800 x 480 pixeli. Nici criteriul legat de 1 GB de memorie RAM nu este îndeplinit, telefonul având doar 512 MB de memorie RAM. Totuși, prețul de 399 de lei ne arată cam care sunt intențiile GoClever. Așteptăm cu interes quad-core-ul!

Variantele mai “populare”

Am încercat să găsesc și variantele producătorilor de tradiție. Singurul loc în care îți poți face, cât de cât o idee despre prețurile fără conectare ale aparatelor, este oferta celor de la EuroGSM. În ofertele marilor operatori, cei care vor un telefon fără conectare sunt mâncați de vii în ceea ce privește prețurile. Și oricum ofertele conțin numai telefoane de top, ale căror prețuri se ridică destul de puternic.

M-au atras totuși două aparate. Un Gigabyte GSmart Maya Quad V2 și un Huawei Ascend P6, acesta din urmă fiind prezent în ofertele tuturor operatorilor (Vodafone, Orange și Cosmote). Primul propune un procesor quad-core de 1,2 GHz, 1 GB memorie RAM, 4 GB memorie internă, un display de 4,5 inchi și 540 x 960 pixeli și o cameră foto de 8 megapixeli. Totul pentru un preț de 940 lei.

huawei ascend p6

La polul opus, avem Huawei Ascend P6, un quad-core de 1,5 GHz și 2 GB memorie RAM, completați de 8 GB memorie internă, un display de 4,7 inchi și 720p, cameră de 8 megapixeli și acumulator de 2000 mAh, totul la un preț de 1590 lei.

În loc de concluzie

Ideea de a cumpăra un smartphone fără conectare, nu este deloc una sănătoasă. Cel puțin aceasta este părerea mea. Dar dacă nevoia vă împinge spre un asemenea gest, trebuie să recunosc că telefoanele aflate în ofertele “producătorilor autohtoni” merită luate în calcul. Și afirm asta împotriva convingerii cu care am pornit la drum cu acest material.

O a doua concluzie la care am ajuns este că se simte nevoia unei mai puternice implicări pe piața din România a producătorilor care reușesc să echilibreze prețurile pe anumite piețe. Și mă refer aici nu numai la Micromax, dar și la companii de genul Huawei sau ZTE, care nu ar mai trebui să stea doar la mâna operatorilor. Deși aceștia sunt principalul motor de vânzare. Și uite așa intrăm într-un cerc din care cumva ar trebui ieșit. Dar cum?

Partea cea mai importantă a concluziei, s-ar putea să vină chiar de la voi. Așa că, intrând puțin în scenariul propus mai sus, care ar fi decizia pe care ați lua-o?

5 COMENTARII

  1. Eu mi-am cumparat ZTE V967S direct din China cu 500 lei. La anul imi cumpar alt model tot de acolo tot cu 500 lei. Piata romaneasca nu ma mai intereseaza 😉

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep