HomeFeaturedFocusSamsung Galaxy S5 review: update binevenit pentru S4

Samsung Galaxy S5 review: update binevenit pentru S4

Samsung Galaxy S5 3

Într-un moment în care toată lumea aștepta ca Samsung să arate că poate să facă mai mult în zona de smartphone-uri, coreenii au ales să introducă o schimbări mici, normale până la urmă pentru un model de succes. Galaxy S5 finisează în multe direcții neajunsurile lui Galaxy S4 și încearcă să aducă și ceva nou. Întrebarea este: cât de bun este de fapt Galaxy S5 dincolo de specificațiile tehnice? De ar trebui (sau nu!) să investiți în Samsung Galaxy S5?

La aceste întrebări vreau să vă ofer răspunsuri clare.

Samsung Galaxy S5 27

Samsung Galaxy S5 este noul flagship Samsung din zona Android: un aparat puternic pe Android 4.4.2 (KitKat), cu un display de 5,1 inci Super AMOLED și rezoluție Full HD, procesor Snapdragon 801 la 2,5 GHz, 2 GB RAM, cameră de 16 MP, o grămadă de senzori și aceiași carcasă de plastic, parcă mai bine făcută ca să nu îți mai lase eterna senzație de … ieftin. Privit în comparație cu modelul precedent de Galaxy, S5 e un progres subtil, de apreciat și de dorit. Pus alături de concurentul HTC One M8, pălește cel puțin în ceea ce înseamnă aspectul. Dar cum bine știm cu toții, aspectul nu este singurul lucru ce contează în viața reală.

Design

Chiar și celor ce până acum nu le-a plăcut seria Galaxy de la Samsung, S5 le-a lăsat o impresie plăcută. Mă număr printre ei: cred că e prima dată când pun mâna pe un Galaxy S și nu mă mai gândesc instant că este din plastic. Cu un display Super AMOLED de 5,1 inci și o bordură metalică, Galaxy S5 ascunde foarte bine materialul plastic al carcasei din partea din spate. Doar atunci când îl întorci și te uiți cu atenție îți dai seama că este în continuare plastic.

Samsung Galaxy S5 11

Pentru Galaxy S5 s-a mers exact pe același design consacrat: o carcasă cu margini rotunjite (142 x 72,5 mm), subțire (8,1 mm) și care acum e închisă mult mai bine, oferind protecție pentru praf și apă – să nu vă gândiți că plecați cu telefonul la filmări subacvatice. Certificarea IP67 pentru Galaxy S5 vă asigură de faptul că dacă în mod întâmplător aparatul se va întâlni cu apa și nu ajunge la adâncimi mari, va scăpa nevătămat.

Schimbarea e binevenită și nu e deloc o fiță: de câte ori ați fost în situația să vorbiți la telefon și afară ploua? Sau la piscină/plajă și o cantitate masivă de apă a aterizat chiar în zona telefonului dumneavoastră. După ce a introdus funcțiile Air View în versiune anterioară de Galaxy, Samsung a înțeles că nu e suficient și că o protecție pentru praf și apă e necesară. Acum pe Galaxy S5 ea există.

Samsung Galaxy S5 2Samsung Galaxy S5 6

Pe față Galaxy S5 rămâne un clasic: două butoane touch poziționate în jurul butonului hardware Home care acum mai are și o a doua funcție: cea de cititor de amprente. Ați mai văzut asta undeva? Normal, Apple a făcut-o deja și Samsung s-a grăbit să le dea credit, introducând și ei ceva similar.

Teoretic sună bine să ai un cititor de amprentă: s-ar zice că poți să îți activezi elemente avansate de securitate. Practic, protecția poate fi spartă foarte ușor (unii deja au făcut asta) ca să nu mai zic că pe parcursul celor 8 zile de testare rar am reușit să deblochez telefonul doar prin cititorul de amprentă: ba trecerea era prea rapidă, ba nu era acoperită toată zona de pe deget, ba nu se putea citi, ba nu țineam cum trebuie degetul. La final am renunțat și am ajuns la concluzia că pe zona de deblocare, senzorul mai trebuie finisat.

Ca și până acum, bordura metalică ce prinde display-ul în carcasă iese puțin peste marginea sticlei. Nu foarte mult și nu deranjant, cu avantajul că ori de cât ori veți pune aparatul cu fața în jos pe o suprafață plană, el va rămâne sprijin în bordura metalică și nu direct pe display.

Spatele lui Galaxy S5 se poate scoate ca să existe acces la baterie, cardul microSIM și cel microSD. Samsung nu a ales încă modelul unibody, probabil că pentru a oferi o greutate și costuri mai mici, acest mod de construcție este preferat.

Samsung Galaxy S5 18

Ceea ce apare nou este membrana de protecție antiapă și praf, ieșită puțin în relief pe interiorul capacului.Ori de câte ori veți umbla la carcasă va trebui să fiți absolut siguri că ați prins cum trebuie capacul, altfel riscați să nu puteți beneficia de avantajele certificării IP67 pentru protecție la apă și praf.

Samsung Galaxy S5 22

Toți cei ce s-au obișnuit să scoată mereu cardul microSD ori de câte ori aveau nevoie să copieze datele vor avea acum o problemă reală: cu cât se umblă mai mult la carcasă cu atât scad șansele ca aceasta să se închidă etanș, adică nu va mai putea oferi protecția optimă la apă și praf. Oricum, specificațiile spun că va rezista doar la 1 m adâncime și la o expunere de sub 30 de minute. Vreți să încercați?

Vă sfătuiesc să nu, dacă țineți la smartphone-ul vostru. De-a lungul anilor în care am testat diverse gadget-uri am avut multe experiențe neplăcute cu produse ce teoretic erau rezistente la apă. Al doilea sfat: evitați să băgați Galaxy S5 în apă sărată, din aceleași motive.

Samsung Galaxy S5 24

Un lucru pozitiv pe care vreau să îl remarc este ușița metalică pentru protecția slot-ului microUSB al lui Samsung Galaxy S5. Aplaud introducerea ei nu neapărat prin prisma protecției la apă. Cea pentru praf și scame mi se pare mult mai importantă și mult mai de ajutor în utilizarea normală: de prin buzunare se vor aduna o grămadă de scame ce au tendința de a ajunge în slot-ul microUSB necesitând curățare pentru ca încărcarea să se facă în condiții optime.

Samsung Galaxy S5 26

În zona superioară a carcasei lui Galaxy S5 nu avem schimbări majore: slot-ul pentru jack-ul audio nu are ușiță de protecție, fanta pentru microfon e și ea vizibilă în bordura carcasei alături de fanta pentru senzorul IR – pe acolo comunică telefonul cu electrocasnicele pe care le vom putea administra direct de pe telefon.

Samsung Galaxy S5 10

În ceea ce privește camera foto, poziționarea e identică cu ale modelelor precedente de Galaxy S. Avem în continuare și LED Flash, numai că apare un element nou: un senzor de citire a pulsului. Ca să funcționeze e necesar să ne fixăm degetul arătător în scobitura respectivă și să așteptăm ca datele despre puls să fie citite. Câteodată merge, câteodată nu. Citirea e cam la fel de relativă ca și cea dată de Gear 2 Neo.

Samsung Galaxy S5 7

După cum bine puteți vedea în imaginile de mai sus, capacul carcasei, făcut dintr-un plastic cu textură mai accentuată, e ceva mai solid decât la precedentele versiuni. Știu că pe Galaxy S4 am reușit să mă tai când am încercat să scot carcasa. De data asta am fost ceva mai precaut și nu am avut niciun fel de incident.

Difuzorul lui Galaxy S5 e pus în partea din spate, stânga, a capacului carcasei. După cum puteți vedea în imaginea de mai jos, deschizătura nu este foarte mare. Asta nu înseamnă că nivelul și calitatea sunetului generat de Galaxy S5 ar fi slabe, din contră, sună mult mai bine decât v-ați fi așteptat să rezoneze o carcasă de plastic!

Samsung Galaxy S5 8

Dacă vă puneți cumva problema de a asigura protecție pentru carcasa unui Samsung Galaxy S5, varianta cea mai la îndemână ar fi să vă achiziționați o husă specială. De la Mobile Direct am primit spre testare trei astfel de modele: una din plastic cauciucat (cea din stânga) una dintr-un fel de silicon semitransparent ce are și învelitoare pentru ecran cu fantă pentru partea superioară (cea din mijloc) și una care imită o carcasă metalică.

Husa Samsung Galaxy S5 7Husa Samsung Galaxy S5 8

Toate trei se pot găsi în oferta curentă MobileDirect.

Hardware

Configurația hardware a lui Galaxy S5 aduce tot ceea ce e mai bun pe piață în momentul de față: avem un procesor quad-core Krait 400 la 2,5 GHz pe un cipset Qualcomm MSM8974AC Snapdragon 801, GPU Adreno 330, cititor de amprentă, senzor pentru detectarea și citirea pulsului, receptor GPS, senzor IR, accelerometru, senzor de luminozitate și proximitate, compas, barometru, camere pentru identificarea gesturilor.

O cameră principală de 16 MP cu stabilizare video, HDR, opțiuni de înregistrare combinată video/poze, cititor microSD, port microUSB 3.0 completează configurația de excepție de pe Galaxy S5.

Samsung Galaxy S5 17

Mai adăugați NFC, LTE, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, dual band, un display excelent Super AMOLED cu rezoluție Full HD (1080 x 1920 pixeli) și protecția la apă și praf.

Cum să nu te atragă o astfel de configurație a hardware? Aceste specificații tehnice reprezintă un paradis pentru pasionați, chiar dacă aproape 50% din facilități nu vor fi folosite prea des. Aducerea lor în același aparat și menționarea lor insistentă fac bine la vânzări.

Display

Încă de la primul model Galaxy S Samsung a făcut tot posibilul să aducă pe smartphone-ul său cel mai bun display posibil în acel moment. Și într-adevăr, Super AMOLED e încă o tehnologie foarte bună care permite afișarea de culori vii, negrul este redat foarte bine și în plus se asigură o optimizare a consumului de energie. Pe Galaxy S5 nu sunt foarte multe lucruri schimbate față de versiunea Galaxy S4 din punct de vedere al ecranului: are acum 5,1 inci în diagonală, aceiași rezoluție Full HD de 1080 x 1920 pixeli, în schimb densitatea e ceva mai mică: 432 ppi.

Samsung Galaxy S5 16Samsung Galaxy S5 36

Atât în soare puternic cât și în lumină artificială informația de pe ecran se poate citi relativ ușor. Folosirea modului de setare automată a luminozității asigură condiții bune de citire a ecranului și autonomie sporită. Nu e cazul să mai spun că ecranul nu are probleme în afișarea imaginii sau că touch-ul merge așa cum trebuie, lucrurile astea sunt deja implicite pe un Supe AMOLED.

Samsung Galaxy S5 37

Dacă prefer pentru ceva un Super AMOLED în fața unui LCD3 este calitatea afișării negrului pe alb: se vede impecabil, contrastul este foarte bun!

Camera

Samsung Galaxy S5 12

Cu Galaxy S5 Samsung a introdus o un senzor de 16 MP pentru camera principală de pe smartphone și odată cu asta și posibilitatea de înregistrare 4K plus HDR în timp real. Peste imaginile capturate pot să fie aplicate rapid efecte din panoplia pusă la dispoziție de Samsung în modului software de management pentru camera foto.

9

Aplicația responsabilă cu captura imaginilor pe Samsung Galaxy S5 deține o colecție impresionantă de setări ce pot să fie aplicate automat pozelor: de la modul de înregistrare automat (care mie mi-a dat multe bătăi de cap, rar am reușit să capturez exact ceea ce îmi propusesem) până la facilități de creare de panorame, colecții 3D în genul tururilor virtuale.

10

De curiozitate activați zona de setări pentru Camera de pe Galaxy S5. Veți vedea o selecție de opțiuni precum cea de mai jos, multe active altele nu. Va trebui să vă faceți puțin timp și să vă jucați cu diverse combinații pentru ca în final să ajungeți să faceți poze de calitate. Camera foto de pe Galaxy S5, creată pe baza unui senzor proprietar Samsung poate multe, eu nu am avut suficient timp cât să mă lămuresc ce și cum legat de fiecare facilitate în parte.

11

Rezoluția maximă pentru pozele făcute în modul 16 MP este de 5312 x 2988 pixeli. Pentru înregistrare video, modul Full HD nu dă rateuri.

Camera de pe fața aparatului are și ea funcții de înregistrare 1080p.

Pentru un utilizator obișnuit camera de pe smartphone trebuie să fie capabilă să facă poze rapid, pe modul auto și în diferite condiții de iluminare. În mare sunt satisfăcut de cum funcționează Samsung Galaxy S5 în direcția asta, priviți exemplele următoare:

20140423_131842

O poză făcută seara, în centru:

20140423_225858

Una de detaliu:

20140426_164325

Una în condiții de lumină artificială:

20140427_123305

Și una contra luminii:

20140427_123639

Am fost cu Samsung Galaxy S5 la parada junilor și am făcut peste 50 de poze la defilare. Din păcate niciuna nu a ieșit așa cum mi-aș fi dorit:

20140427_120815

În schimb, vă ofer înregistrarea momentului în care a trecut fanfara ca să vă faceți o idee despre cum merge înregistrarea video:

Software

În zona de software Samsung nu se lasă și la fiecare nouă versiune de Galaxy S aduce ceva nou. De data asta avem aplicația pentru citirea pulsului, venită să completeze suita S Health adusă anul trecut. O altă noutate este serviciul de alertă Geo News prin care utilizatorul de Galaxy S5 va primi direct pe ecranului smartphone-ului, în interiorul uni widget, informații despre evenimentele deosebite din jurul locației curente – într-una din zile am primit o alertă de cutremur pentru Grecia.

56

Din toată avalanșa de aplicații aduse de Samsung pe Galaxy S5, cu adevărat utile mi se par funcțiile de transformare a telefonului în telecomandă – merge cu un număr mare de televizoare, player-e multimedia și alte aparate electronice, chiar și cele de aer condiționat.

Eu am testat cu succes telecomanda pe un smart TV LG.

133

A doua treabă foarte faină este fereastra de acces rapid la setări și funcții. E cam aglomerată, dar este acolo: swype cu degetul în jos din partea superioară a ecranului și apare meniul de control.

Mai departe, skin-ul standard Samsung TouchWIZ e tot mai extins, majoritatea setărilor standard Android din zona Settings fiind înlocuite și grafic și funcțional cu elemente Samsung.

1520

Și dacă tot a venit vorba, Galaxy S5 vine cu facilități de creștere a vitezei de download (Download booster) și mai multe moduri de conservare a energiei. Cel Ultra Power Saving trece display-ul într-un mod de lucru alb-negru, închide majoritatea funcțiilor de comunicare și blochează funcționarea aplicațiilor care nu sunt în lista celor admise. Teoretic, cu Ultra Power Saving mode autonomia este îmbunătățită dramatic: cu 78% baterie și fără acces la internet pe 3G sau WiFI, Ultar Power Saving permite atingerea unei durate de viață de aproape 10 zile. Aș fi vrut să testez facilitatea, timpul în care a fost la mine sample-ul Samsung nu mi-a permis să fac asta.

Ar mai fi de amintit opțiunea de a aduce pe ecran un Toolbox cu shortcut-uri pentru cele mai accesate aplicații și modul dual-window, în care două aplicații Android pot să fie afișate simultan pe ecran. Merge excelent când se citesc email-urile și din ele dorim să lansăm diverse link-uri.

Și My Magazine, o abordare Samsung a unui mod de prezentare a informațiilor similar cu cel oferit de Flipboard.

826

Samsung Galaxy S5 vine cu Android 4.4.2 KitKat peste care Samsung a introdus o personalizare avansată care aproape nici nu mai lasă să se vadă Android-ul original.

Performanță

Și Samsung Galaxy S5 face parte din categoria smartphone-urilor Android care pot să facă orice, la o viteză foarte bună. Sincer nu cred că vreun utilizator va avea vreo problemă în a folosi aparatul în mod uzual și să se lovească de probleme. Interfața merge perfect, aplicațiile se deschid instant, viteza de transfer este foarte bună pe WiFi și LTE. Procesorul Krait 400 quad-core la 2,5 GHz pe platforma Snapdragon 801 face minuni.

De dragul comparațiilor am rulat câteva teste ca să pot să identific exact locul pe care îl are Samsung Galaxy S5 în TOP-ul smartphone-urilor Android cu care am lucrat de-a lungul timpului și locul său este în momentul de față unul singur: 1.

Primul test folosit este Benchmark. După cum puteți foarte ușor observa, Galaxy S5 are o performanță apropiată de LG G2, smartphone-ul pe care până acum l-am considerat cel mai rapid.

image

Pentru calculcul valorii PI, Samsung Galaxy S5 a avut nevoie de 162 ms, exact la fel de multe ca Nexus 5. Prin comparație, LG G Flex a calculat în 99 ms și LG G2 în doar 98 ms.

CaffeineMark este un test destul de complex în care este măsurată puterea de procesare pe mai multe tipuri de operații. Nota finală este generată prin agregarea informațiilor individuale și cu cât e mai mare, cu atât e mai bună. Aici Galaxy S5 preia liniștit primul loc de la LG G Flex, precedentul ocupant al locului 1.

image

Analiza prin prisma lui Quadrant Standard oferă din nou un nou lider: cel mai rapid este Samsung Galaxy S5, la o diferență semnificativă de următorul clasat, Galaxy Note 3.

image

Un test pe care îl folosesc ca să măsor performanța în mod de browsing este Browsermark. O valoare mai mare, înseamnă o performanță mai bună, adică putere de randare și compatibilitatea cu standardele web. Pentru măsurare folosesc mereu cea mai nouă versiune a browser-ului Chrome pe Android. Din nou, Galaxy S5 iese pe prima poziție.

image

AntuTu este un clasic, la fel ca și Quadrant, în ceea ce înseamnă măsurare performanței. Surprinzător, Galaxy S5 nu iese primul, locul 1 aparținând încă lui LG G Flex. O explicație poate fi legată de memoria cu timpi mai slabi de citire/scriere pe care Samsung o folosește pentru Galaxy S5.

image

Cam așa stă situația în ceea ce înseamnă puterea de procesare a lui Galaxy S5, pe CPU și pe GPU. Toate aceste măsurători au exact importanța pe care dumneavoastră veți dori să le-o dați: cu riscul de a mă repeta, ceea ce trebuie să știți este că Galaxy S5 se mișcă impecabil și că în modul în care va fi folosit el de un utilizator normal nu va există niciun moment vreun dubiu legat de performanța sa.

Pe de altă parte, autonomia lui Galaxy S5 e importantă. Cu o baterie de 2800 mAh, dar cu un procesor tactat la 2,5 GHz și un display mai mare (5,1 inci) Galaxy S5 face o figură bună: rezistă cu succes la o zi de utilizare intensă. Samsung nu a uitat că autonomia e importantă, poate mai importantă ca sporurile actuale de performanță și de asta și-a luat măsuri de prevedere. A promis o creștere de 20% față de modelul precedent. În mare și-a atins scopul, cu cele două moduri de Power Saving care diminuează din frecvența procesorului, luminozitatea ecranului și energia consumată pe conexiunile NFC, Bluetooth, WiFi și LTE,  Galaxy S5 rezistă mai bine ca S4.

Folosesc pentru testarea riguroasă două moduri de golire a bateriei: primul este să ascult stream radio pe WiFi/3G  cu ecranul pornit mereu, la nivelul minim de luminozitate și toate funcțiile de power management active, conexiunile nefolosite închise. Așa am obținut puțin peste 5 ore de autonomie. Al doilea test, cel în care e rulat un film în buclă, tot cu setările de power management active, am măsurat fix 17 ore de autonomie. Sună chiar bine. Pentru S4 valorile au fost cu aproape 15% mai mici.

În condițiile acestea, S5 e clar un salt important față de S4.

Un singur lucru mai vreau să menționez: lăsat cu o conexiune 4G activă de la Vodafone și cu un download măricel în derulare, într-o zonă cu semnal mai slab, S5 și-a golit bateria în mai puțin de o oră și s-a încins extrem de tare. A fost de fapt prima și ultima dată când am simțit că Galaxy S5 arde, pe toată durata de utilizare în Brașov, cu 4G de la Vodafone.

Concluzie

Samsung Galaxy S5 33

Iată că am ajuns și la final. Cum e Galaxy S5?

În mod cert e un progres față de Galaxy S4. Nu vine cu schimbări radicale, asta e clar, însă ele sunt mici, acolo unde trebuie și multe. De la carcasă, la puterea de calcul, autonomie, cameră foto, senzori noi etc.

Oriunde te uiți lucrurile sunt mai bune. Cât mai bune? Asta fiecare dintre noi ar trebui să decidă.

Părerea mea este că noul flasghip de la Samsung va avea parte de vânzări bune mai ales spre acei utilizatori care au rămas până acum pe versiunile mai vechi de S (2,3). Nu văd de ce un utilizator de S4 ar trebui să renunțe la modelul de anul trecut și să reinvestească o sumă măricică într-un produs cu foarte puțin mai bun decât cel precedent.

Galaxy S5 vrea să aducă elemente noi: senzor de amprentă,cititor de puls, elemente de protecție pentru apă și praf, cameră mai bună. Unele sunt de acceptat: camera, protecția, noua carcasă. Altele sunt pur și simplu puse acolo să justifice ceva nou – senzorul de amprentă e inutil încă (Deși se integrează cu PayPal și ar trebui să facă serviciile de plată mai sigure). Cititorului de puls nu îi văd rostul în implementarea actuală: dă rateuri, e greu de folosit.

Îmi place că e rapid, ușor, se ține bine în mână, are un display de calitate, carcasa nu mai lasă senzația de plastic ieftin, sunt o grămadă de opțiuni de configurare și autonomia e mult îmbunătățită plus multe altele.

Nu îmi place că e încă un telefon din seria Galaxy S, fără nimic schimbat la nivel de design. Nu îmi place nici că modelul de 16 GB este umplut practic de bloatware Samsung (mai puțin de 8GB mai sunt la dispoziția utilizatorului) și că TouchWIZ ascunde mult din farmecul Android-ului clasic. Noroc că sunt alternative și cine vrea poate scăpa rapid de TouchWIZ.

Îl recomand? Da. E un smartphone Android care va face fericit orice fan Samsung. Cine vrea totuși puțină originalitate, un design mai frumos și mai deosebit, ar trebui să se uite după un HTC One M8.

 

Informații: Samsung

Preț: de la 129 EUR în oferta Vodafone

 

PRO CONTRA
+ excelent display
+ autonomie
+ putere de calcul
– design învechit
– carcasă de plastic
– senzori inutili: puls, amprentă
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

10 COMENTARII

  1. Buna ! Am achizitionat un s5 si husa prezentata de tine, cea cu invelitoare pt ecran insa la inchiderea acesteia, ecranul nu se blocheaza.intrebarea mea este ce setare trebuie facuta sa mi pot bloca telefonul automat doar din inchiderea husei? Multumesc !

  2. Ionut , vad ca ai enumerat toate chestiile mai inportante la Samsung Galaxy S5 , Bravo te felicit .
    Peste 2-3 zile trebe sa imi vina si mie Telefonu` 🙂 😀

  3. @Dariuss
    Pe anumite tipuri de utilizare diferenta se simte in mod evident pe trei directii: ecran mai mare, autonomie mai buna si o putere de procesare crescuta care sa iti permita sa folosesti asa cum trebuie un ecran mai mare. restul chestiilor sunt intr-adevar elemente care nu vor fi apreciate la maxim de multi dintre noi.

  4. Eu am telefonul samsung S3, insa sincer mai indoiesc ca multi dintre noi vedem diferenta dintre util si la moda.
    Observ ca firmele mici se impun mai mult pe piata, firme precum ALL VIEW deci prevad o scadere a preturilor pentru firmele de renume.
    Spre exemplu nokia a inceput sa produca telefoane cu android deci clar e putin competitie…
    Sa fiu sincer ma indoiesc ca va exista vrun fel de samsung S8 peste cativa ani…

  5. Bine punctate unele avantaje/dezavantaje. Sunt surprins ca nu ai zis nimic de problemele de camera pe care S5 le are. Nu ai avut asa ceva?

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep