HomeEvenimenteCare au fost anunturile importante de la Apple WWDC 2014: Yosemite, Continuity,...

Care au fost anunturile importante de la Apple WWDC 2014: Yosemite, Continuity, widgets, SDK, Swift

wwdc_14_11

De câteva minute s-a încheiat keynote-ul primei zile a conferinței Apple dedicată dezvoltatorilor pe platforma MacOS X și iOS, WWDC, ediția 2014. Și de data aceasta am asistat la multe noutăți, poate nu toate cu acea componentă WOW!, dar sigur cu impact major în ceea ce va urma în zona de aplicații, mai ales pe partea de mobile. Un sumar al celor mai importante lucruri anunțate arată cam așa:

Yosemite: numele următoarei versiuni de MacOS X. Terminând seria de denumiri inspirate de feline, sistemul de operare MacOS X are acum denumiri mai interesante, MacOS 10.10 se va numi Yosemite iar versiunea beta va putea fi testată de către publicul larg, la fel cum Microsoft a permis asta pentru Windows 8 și Windows 8.1. Printre noutățile prezentate se numără un client de email îmbunătățit, interfața cu translucență și transparență (cam ceea ce oferea Vista acum mulți ani), integrarea Continuity, notificări mai simple etc.

wwdc 14_6

AirDrop file transfer: un set avansat de funcții va permite legarea mai strânsă a sistemelor de operare Apple pentru mobil și laptop. MacOS X Yosemite și viitorul iOS 8 vor putea schimba rapid fișiere prin AirDrop, iCloud Drive va putea fi folosit pentru sincronizarea de fișiere (max 5 GB).

wwdc 2014_3

integrarea de apeluri/SMS dintre mobil și desktop, prin care se pot prelua apeluri de voce de pe telefon pe laptop-ul cu Yosemite sau să se trimită SMS-uri e cu siguranță o opțiune care va binedispune pe mulți. Similar, iPhone-ul detectat WiFi va putea fi transformat direct de pe laptop într-un HotSpot fără să mai fie nevoie de nicio configurare pe telefon.

Toate astea formează Continuity: începi ceva pe un dispozitiv  și termini pe celălalt. Proiecte începute pe iPhone/iPad vor putea fi continuate pe MacOS X Yosemite și invers.

wwdc 14_8

Widgets: iOS 8 va beneficia de widget-uri (da, alea de pe Android!) în zona de lock screen. Să nu vă mire, Apple și-a dat seama că fără așa ceva iOS 8 ar fi mult limitat și în urma trendului. E bine că apar acum și pe iPhone/iPad. O treabă interesantă este și suportul din sistemul de operare pentru interacțiunea directă cu notificările: direct din zona de notificări se poate răspunde la mesaje, accepta invitații, interacțiune cu calendarul

Family Sharing: o facilitate de control mai amănunțit pe device-uri și fișiere pentru grupul Family, în care se pot adăuga până la 6 membri. Toate aplicațiile cumpărate prin iTunes, intrările din Calendar, poze etc. vor putea fi partajate securizat, doar cu membri grupului Family.

wwdc 2014_1

Swift: un nou limbaj de programare ce înlocuiește Objective C. Apple a anunțat că oferă un nou limbaj de programare care să fie mai flexibil și mai puternic decât Objective C. Rapid, modern, sigur, interactiv, Swift ar trebui să ofere dezvoltatorilor mai multă libertate în a crea aplicații mai complexe și mai de calitate. Apropo de aplicații, în App Store sunt peste 1,2 milioane de aplicații disponibile pentru download!

wwdc 14_9wwdc_14_10

HealthKit: aplicație ce vine în iOS 8 și păstrează unitar informațiile despre starea sănătății și exercițiile fizice. Să zicem că prin asta Samsung își vede visul cu ochii: cineva îi copiază și pe ei. HealthKit e de fapt aplicația Health ce va fi livrată direct în iOS 8. HealthKit e făcut să funcționeze cu majoritatea dispozitivelor de înregistrare a informațiilor despre sănătate și activitățile fizice, după cum bine știți, Nike fiind una din companiile care au renunțat să mai facă produse proprii, bazându-se pe integrarea din iOS 8.

Apple a anunțat HomeKit: sistem de automatizare casnică în care iPhone/iPad devine instrumentul de control. Direct de pe un iPhone se vor putea controla luminile, camerele, ușile, termostatul și toate celelalte dispozitive inteligente din casă, chiar și prin intermediul Siri. Treaba sună interesant dacă ne gândim că prin Touch ID se poate garanta (teoretic) că singurul ce poate să folosească telecomanda universală e utilizatorul de drept. Încă nu știm mai multe despre sistem.

wwdc 14 _7

SDK: peste 4000 de API-uri noi oferite în SDK-ul de iOS 8. În momentul de față sunt doar niște date statistice care dau bine la public. Dincolo de ele mai contează un lucru: Apple deschide și mai mult platforma, oferă suportul pentru adăugarea de extensii programelor sale clasice. De exemplu pentru editorul de fotografii, mult îmbunătățit după cum s-a văzut în prezentarea de azi, se pot adăuga instrumente terțe de control și aplicarea de modificări.

3rd party keyboard: în mod similar, Apple a anunțat că va oferi suportul în iOS 8 pentru tastaturi virtuale făcute de terți. Mai mult, tastatura proprie beneficiază acum de funcții de predicție automată a textului.

wwdc 2014_4

Și un ultim element interesant: sistemul de mesagerie din iOS/MacOS X Yosemite e extins să integreze mesaje audio offline și comunicare mai bună în timp real.

Mult accent s-a pus în prezentarea de astăzi și pe modulul Photos din iOS și MacOS X Yosemite, un modul management și editare de poze, cu funcții complexe de finisare, majoritatea dintre ele funcționând pe un fel de pilot automat.

image

Cam asta ar fi pe scurt sumarul celor 120 de minute din keynote-ul de astăzi.

Atât iOS 8 cât și MacOS X Yosemite sunt deocamdată în stadiul beta (de test), dezvoltatorii interesați putând să le instaleze deja. Lansarea oficială va fi în toamnă, probabil alături de un set mai amplu de hardware marca Apple.

Dacă sunteți curioși să ascultați keynote-ul complet, îl găsiți pe site-ul Apple.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

  1. O gramada de chestii aflate de mult in Android si-au gasit acum loc si in IoS. Asta nu e o mare problema, e firesc sa implementezi lucrurile care au avut succes la concurenta atata timp cat acestea nu au un patent in spate. Nefireasca a fost galagia imensa facuta de Apple acum cativa ani cand Google si altii erau acuzati 24/7 ca au copiat chestii din IoS.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep