HomeFeaturedFocusReview Nokia Lumia 735: lasati selfie-ul si luati un excelent smartphone

Review Nokia Lumia 735: lasati selfie-ul si luati un excelent smartphone

Lumia 735 02

Nokia Lumia 735 e cel mai bun smartphone din zona de mijloc. Depășește orice Android pe aceiași gamă la performanță și utilitate. Aflați de ce.

Am așteptat puțin mai mult ca să scriu acest review ca să fiu sigur că nu greșesc: dacă cineva vrea să își cumpere acum un smartphone din categoria de mijloc, Nokia Lumia 735, ”telefonul pentru selfie-uri” e cea mai bună alegere și nu pentru ideea de selfie. Pentru tot ce oferă: adică un aparat compact, bine construit, un superb display, viteză suficientă, autonomie și ecosistemul de aplicații din seria Lumia pentru fotografie, navigare asistată de GPS, browsing, socializare și integrarea cu Microsoft Office.

Vorbim despre un smartphone de 4,7 inci, cu o carcasă de 134.7 x 68.5 x 8.9 mm și greutate de 134 de grame, motorizat de Windows Phone 8.1 cu firmware-ul Nokia Denim, o cameră frontală de 6,7 MP și cea secundară, pentru selfie-uri, de 5 MP.

Design: poartă amprenta Lumia

Nokia Lumia 735 poartă amprenta inconfundabilă a seriei Lumia: adică o carcasă rotunjită, în formă de trabuc, cu butoanele hardware poziționate pe partea dreaptă și un display ce ocupă toată partea din față.

Lumia 735 14

Pe spate avem fanta pentru lentila camerei principale (se vede sigla Zeiss), LED-ul Flash și microfonul. Jos, avem fanta pentru difuzor (atenție cum veți ține aparatul în mână că dacă acoperiți fanta difuzorului, sunetul aproape că nu se mai aude).

Lumia 735 12

Pe față avem display-ul care se întinde dintr-o parte în alta, sigla NOKIA (a fost ultimul aparat produs de Microsoft sub sigla NOKIA), fanta pentru camera frontală și difuzorul principal.

Observați că marginile display-ului sunt și ele puțin curbate ca să facă front comun cu carcasa. Deși pare că e unibody, Lumia 735 nu este așa: carcasa se poate scoate dacă apăsați prindeți carcasa pe unul din colțurile de sus și o împingeți ferm.

Lumia 735 16

În zona superioară a carcasei avem doar jack-ul audio, în timp ce în partea de jos avem doar slot-ul pentru microUSB.

Lumia 735 17

Bateria lui Lumia 735 este detașabilă și odată ce este scoasă se poate accesa slot-ul pentru nanoSIM și cel pentru microSD. Partea bună cu scosul carcasei este că ea poate fi schimbată cu una de altă culoare – dacă cea cu care vine aparatul nu vă place. Mie mi-a plăcut foarte mult culoarea verde Zâmbet.

Lumia 735 38

Îmi place și că plasticul carcasei este mat și suficient de rigid ca să îl manevrezi fără frica de deteriorare. Aderența este foarte bună: 4.7 inci e încă o dimensiune ideală pentru mine.

Poate că nu este cea mai arătoasă construcție dar sigur nu dezamăgește. În comparație cu plasticul Samsung, cel de pe Lumia 735 e net superior.

Display: cel mai bun din clasa sa

Nu cred că cineva se aștepta ca Nokia Lumia 735 să vină cu un display atât de bun precum a făcut-o. Nokia (Microsoft?!) a decis că merită să folosească unul AMOLED peste care funcțiile de control pentru culori și activare a sunlight readability funcționează foarte bine și permit utilizarea aparatului în aproape orice fel de condiții.

Lumia 735 23

Nu uitați că din setările Display ale modulului special Nokia se poate ajusta funcționarea în soare puternic, se poate activa nivelul de strălucire și nu în ultimul rând, senzitivitatea, vizavi de opțiunile de touch – da, poți folosi fără probleme Nokia Lumia 735 chiar și iarna, cu mânuși. Protecția e asigurată prin tehnologia Corning Gorilla Glass 3.

Revenind la display, îl pun aproape de nivelul de performanță al celui de pe Lumia 925. Are o densitate de doar 312 ppi, suficient de bună pentru un aparat din clasa de mijloc. Să nu uităm, vorbim de o rezoluție de 720 x 1280 pixeli, destul de bună pentru un display de 4.7 inci.

Culorile se văd foarte bine, lizibilitatea în soare puternic e foarte bună, negrul iese excelent în evidență. Nu am ce să îi reproșez, obiectiv vorbind.

Lumia 735 08

Că se poate și mai bine? Asta e altă poveste, să nu uităm totuși că vorbim de un aparat din zona de mijloc.

Multimedia: selfie phone si cateva minusuri

Lumia 735 40

Pe Lumia 735 găsim prima invenție Microsoft legată de trendul selfie: o cameră frontală, de 5 MP, capabilă și de înregistrare Full HD. Pe lângă ea, camera obișnuită de 6,7 MP cu lentile Carl Zeiss face o echipă bună. Nu foarte bună pentru că lipsește elementul PureView.

Pe specificații avem un senzor de 1/3.4”, opțiuni software de realizare a panoramelor, detecția feței etc. O grămadă de chestii pe care te aștepți să le găsești pe un smartphone de generație 2014, chiar dacă e din zona de mijloc.

Aș zice că Lumia 735 nu strălucește la nivelul calității pozelor făcute cu camera principală. Poate că spun asta influențat fiind de folosirea permanentă a unui Nokia Lumia 1520, a unui Lumia 925 și a unui Lumia 920. Față de ele, Lumia 735 e destul de în urmă.

Atâta doar că am ajuns să compar mere cu pere: Lumia 735 nu are tehnologia din 1520. Cu toate astea, pozele făcute cu Lumia 735 nu sunt rele deloc.

WP_20141012_12_09_21_Pro

Vedeți câteva făcute în diverse condiții de iluminare:

WP_20141017_08_54_40_Pro

Și cu bliț:

WP_20141017_20_25_16_ProWP_20141101_18_34_42_Pro

Lumia 735 a fost lansat de Microsoft/Nokia ca un telefon pentru selfie-uri. Ar fi trebuit să atragă pasionații de așa ceva spre el, cred însă că asta nu s-a întâmplat.

Rezultatul selfie-urilor nu e rău. Se poate totuși și mult mai bine. Vă recomand să folosiți aplicația Lumia Selfie pentru toate pozele de acest gen.

WP_20141031_17_16_39_Selfiewp_ss_20141116_0010

În momentul de față Nokia Camera, aplicația de management pentru camera foto, reușește să ofere într-o interfață clară majoritatea funcțiilor de care aveți nevoie. Am observat că este destul de rapidă pe Lumia 735.

wp_ss_20141116_0007

Singura mare problemă pe care o am cu Lumia 735 este că deși vorbim de un aparat din seria Lumia, renumită pentru faptul că oferea un buton dedicat pentru camera foto … Lumia 735 nu are așa ceva. Totul este software, inclusiv butoanele de navigare. E inovația Microsoft pentru noua generație de WIndows Phone, inovație care din punctul meu de vedere ar fi putut liniștit să nu apară.

M-am obișnuit să folosesc butonul hardware pentru declanșarea camerei foto pe toate Windows Phone-urile pe care le am. Pe Lumia 735, un telefon tot Lumia, treaba asta îmi lipsește mult. Sunt convins că și altora.

Altă treabă de care să țineți seama: o poză făcută cu Lumia 735 are cam 1,58 MB. Pe aparat aveți 8 GB pentru stocare, din care vreo 3 sunt deja ocupați de sistemul de operare, prin urmarea folosirea unui card microSD pentru extinderea spațiului de stocare e absolut obligatorie.

Lumia 735 37

Un ultim aspect legat de partea multimedia: sunetul din difuzor. Unii îl cataloghează ca nesatisfăcător. Eu aș spune că e jalnic. Iar dacă din greșeală acoperi fanta difuzorului de pe spate, nu se mai aude nimic. Teoretic era suficient spațiu în partea de jos a carcasei pentru ca Microsoft/Nokia să le pună acolo.

Hardware: configurație modestă cu un super display

Lumia 735 31

Pe Lumia 735 găsim un Quad-core 1.2 GHz Cortex-A7 pus pe o platformă veche, Qualcomm Snapdragon 400 și un GPU relativ nou: Adreno 305. Pe lângă avem un accelerometru, senzor de proximitate, giroscop, compass, LTE, WiFi N, Bluetooth 4.0 și NFC.

Interesant este că Microsoft aduce serviciul Health pe Lumia 735, asta ca să intre în rândul ofertanților de smartphone-uri capabile să ne înregistreze (oarecum) activitățile zilnice.

Minusul lui Lumia 735 e legat de capacitatea de stocare: deși are un 1GB RAM, excelent din punct de vedere al performanței, cei 8 GB pentru stocare sunt insuficienți. Noroc cu opțiunea de adăugare a unui card microSD și integrarea cu OneDrive (cloud-ul Microsoft oferă 15 GB gratuiți).

După cum spuneam, avem și două camere: de 6,7 MP cea principală și de 5 MP cea frontală, pentru selfie-uri. Bateria care asigură energia necesară funcționării este de 2200 mAh.

Privit în ansamblu, Lumia 735 nu e construit rău, îmbinarea de specificații avansate cu cele mai joase, rezultă un produs eechilibrat.

Performanță: lent față de produsele noi, decent pentru utilizarea normală

Din punct de vedere al performanței Lumia 735 e un câștigător cu toate că în testele de performanță nu reușește să se claseze pe un loc fruntaș. Atât AntuTu Benchmark cât și PI Benchmark îl pun destul de urmă: 899 de puncte față de cele 1896 ale lui Lumia 930, respectiv  699 ms față de 161 ms.

Informațiile astea nu zic nimic dacă nu sunt puse în context și exact asta o să fac eu acum: de ce e Lumia 735 bun când de fapt bechmark-urile în dau destul de în urmă în clasament.

Lumia 735 21

În primul rând trebuie să știți că Lumia 735 are un 1 GB RAM și memoria e chiar foarte rapidă, la fel de rapidă ca cea de pe Lumia 930 de exemplul. Asta ajută la timpi buni de încărcare pentru aplicații. Odată ce sunt în memorie și ea e suficientă, folosirea nu este o așa de mare problemă.

Cam orice veți dori să folosiți funcționează la un nivel normal de performanță. E drept că nu zboară așa cum o face Lumia 1520, dar nici nu se poate spune că nu funcționează.

Când am trecut de la Lumia 1520 la Lumia 735 diferența de performanță nu mi s-a părut așa de mare. Este vizibilă, în niciun caz foarte deranjantă. De fapt, după ce m-am obișnuit cu aparatul (cam 3 zile mi-a luat) nici nu am mai observat că are o viteză mai mică.

Și dacă eu am putut trece peste acest aspect nu văd de ce nu ați putea face și voi asta, mai ales dacă nu aveți cu ce compara.

Browser-ul Internet Explorer merge bine, Opera la fel, clientul de email, Twitter și chiar și ceva jocuri. Nu spun nimic de Facebook sau Flipboard, două aplicații pe care le folosesc intens pentru că aici mai e de lucru. Facebook merge binișor, nu așa de bine precum m-aș fi așteptat. Flipboard la fel.

Alt aspect pozitiv pentru Lumia 735 este că are suport LTE. Adică îl luați cu un abonament 4G și va funcționa chiar bine – eu l-am testat pe Vodafone.

Ultima măsurătoare: autonomia. Sunt plăcut surprins de modul în care a funcționat Lumia 735. Cel puțin două zile de autonomie mi-au arătat că încă se poate să m un smartphone funcțional pe care să nu îl încarc zilnic.

La ce poate fi folosit Lumia 735?

Lumia 735 42

Să discutăm acum niște lucruri mai palpabile: de ce îți iei un Nokia Lumia 735? Ce poți face cu el?

Vă dau o listă de 5 lucruri la care se descurcă foarte bine:

1. Instrument pentru email, browsing, știri

Lumia 735 se descurcă foarte bine în direcția aceasta: ecranul superb de 4,7 inci, 1 GB RAM pentru viteză și un procesor ce face față acestor solicitări.

2. Aparat foto

Pentru banii pe care îi investiți în Lumia 735 primiți un aparat foto decent. Sigur la aceiași bani nu găsiți ceva comparabil în rândul aparatelor de generație nouă.

3. Soluție de navigare asistată de GPS

Lumia 735 merge foarte bine pe post de asistent în navigarea cu GPS-ul. Nokia Drive Here Drive+ e gratuit cu toate hărțile din lumea asta. Pentru România are o acoperire foarte bună – aveți singura soluție de navigare pe smartphone, complet gratuită și folosibilă și offline.

4. Player video

Dacă îi veți pune un card microSD ca să creșteți capacitatea de stocare aveți în mână și un player multimedia foarte bun. Display-ul de calitate, forma și greutatea care vă permit să îl țineți foarte ușor plus autonomia, îl recomandă.

5. Telefon

Nu în ultimul rând smartphone-ul dumneavoastră e și telefon. Cel puțin 2 zile de autonomie vă permit să faceți cam ce doriți cu el.

Concluzie: cea mai bună alegere în zona middle range

Mi-a plăcut mult Nokia Lumia 735 pentru că e încă unul din puținele aparate care vine cu un display de 4,7 inci, ideal pentru folosirea pe post de smartphone. Să nu uităm că e și foarte ușor și are un display excelent: îl porți după tine și poți uita ușor că îl ai asupra ta.

Priviți-l în comparație cu un iPhone 5S și un HTC One M8:

Lumia 735 04Lumia 735 05Lumia 735 06Lumia 735 07

Face poze bunicele atât cu camera principală cât și cu cea ”selfie”. Dotarea Windows Phone îi permite să folosească încă un procesor dual-core la 1,2 GHz când piața e deja centrată pe frecvente de peste 2,5 GHz.

Ce ar mai fi putut să facă Nokia/Microsoft? Să se asigure că Lumia 735 poate să redea sunet de calitate și nu ar fi trebuit să scoată butonul hardware pentru camera foto. E elementul definitoriu Lumia pe piața de smartphone-uri.

În concluzie, dacă vreți un aparat middle range, luați Lumia 735. E foarte ok la preț versus funcționalitatea pe care o veți primi. Și ignorați toate brandurile ”locale” care vă iau mințile cu super specificații tehnice care de fapt nu există.

 

Informații: www.nokia.ro

Preț: aprox 200 EUR

 

PRO CONTRA
+ opțiune selfie
+ excelent display
+ raport bun preț/performanță
+ viteză decentă
+ în general oferă poze de calitate
+ Windows Phone: rapid, sigur, integrat Office
– puțină memorie internă
– nu are buton pentru camera foto
– sunetul
– opțiunea full touch o să vă mai dea bătăi de cap
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep