HomeFeaturedFocusReview Serioux Amber X501

Review Serioux Amber X501

Există printre producătorii de smartphone de la nivel global o categorie aparte al căror nume se identifică, aproape automat, în conștiința utilizatorilor, cu segmentul de entry-level. Și odată ce ai fost perceput ca un producător de telefoane de acest gen, tare greu mai scapi de eticheta aceasta. În rândul brand-urilor autohtone acest feeling este parcă și mai frecvent. Din ceea ce am mai discutat cu cei din jurul meu, interesați de lumea dispozitivelor mobile, dar și din reacțiile oamenilor care s-au găsit la un moment dat față în față cu un terminal de-al lor, nici cei de la Serioux nu au scăpat de această ștampilă. Recunosc că și eu am avut aceeași senzație ceva mai demult. Și dacă, în momentul în care am folosit un Symbiosis X4, mi-am dat seama că ea nu este deloc ancorată în realitate, acum, după o perioadă de aproape o lună de zile în care m-am bazat pe Serioux Amber X501, aș putea să spun fără ezitare că este păcat că există această părere preconcepută. Cei de la Serioux sunt capabili să facă un smartphone mid-range de calitate, iar Amber X501 este dovada vie a acestui fapt.

Faptul că în Amber X501 s-au investit eforturi serioase pentru un smartphone de calitate, se vede încă de la prima întâlnire cu produsul. Nu o să fac prea mult tam-tam pe marginea ambalajului, care este cu mult peste cel al altor telefoane de la acelaşi producător, pentru că am spus-o cu nenumărate ocazii, nu consider ambalajul ca fiind un factor decisiv pentru impresia generală legată de un produs. Poţi să îmi dai un smartphone bun şi într-o pungă, atâta timp cât el este OK, nu mă deranjează. Este totuşi un prim semn că producătorul vrea cu orice preţ să lase o impresie bună. Acum că l-am menţionat, să trecem mai departe.

IMAG0512

Trebuie să fac totuşi o paranteză şi să afirm că aceste eforturi se vor regăsi şi la nivel de preţ. Serioux Amber X501 costă 899 lei pe eMag. Nu este un preţ tocmai mic, dar nici terminalul nu este unul de categorie entry-level. De altfel, aşa cum vom vedea în cele ce urmează, telefonul se adresează unei categorii ceva mai sus decât cei care caută un smartphone ieftin.

Prezentare

Imediat după prima senzaţie, orice utilizator, de la simplu cumpărător la cel pornit în realizarea unui review, are loc desfacerea ambalajului. Unboxing-ul, aşa cum mult prea pretenţios îl numesc unii, în căutarea senzaţionalului. În acest stadiu, vine o a doua surpriză plăcută din partea lui Serioux Amber X501. Este vorba despre cover-ul din imitaţie de piele care însoţeşte restul componentelor care se găsesc în mod uzual într-o cutie de smartphone. Poate că este doar o părere personală, dar prima mea senzaţie cănd am văzut că este inclus în pachetul iniţial, a fost că Amber X501 ţinteşte şi segmentul utilizatorilor business. OK, lumea, mai ales în acest segment de consumatori, este foarte atentă la brand. Dar acest cover are meritul de a ascunde cu totul logo-ul producătorului de pe terminal, astfel că utilizarea sa aduce puţin mister asupra telefonului şi elimină în acelaşi timp această preconcepţie. Totodată, elimină singurul posibil inconvenient (reprezentat de logo) asupra perceperii telefonului ca fiind unul compatibil cu ţinuta de businessman.

IMAG0522

IMAG0519

Este un prim plus pe care Amber X501 îl aduce, prin comparaţie cu telefoanele similare ca şi specificaţii şi ca plajă de preţ. În rest, componenţa accesoriilor din pachetul iniţial se încadrează în standard. Poate că ar merita totuşi amintite, pe lângă cablul USB-microUSB, adaptorul pentru priză şi căştile/hands-free şi manual, cele două folii de protecţie pentru ecran suplimentare, pe lângă cea aplicată deja pe telefon şi cablul adaptor intrare USB – micro USB, care se poate dovedi util în anumite scenarii.

Specificatii

Şi dacă tot am vorbit despre configuraţia lui Amber X501, să o trecem, foarte pe scurt, în revistă:

  • Display: IPS HD, dimensiune 5 inchi, rezoluție 1280 x 720 pixeli, denistate 320 dpi
  • Chipset: Mediatek MTK6582, quad-core 1,3 GHz (Cortex-A7), GPU Mali 400 MP
  • Memorii: 1 GB RAM, 16 GB stocare internă
  • Camere: 13 megapixeli principală, 5 megapixeli frontală
  • Acumulator: 2250 mAh
  • Sistem de operare: Android 4.4.2 KitKat
  • Altele: Dual-SIM, Bluetooth, GPRS

Specificaţii oarecum asemănătoare cu cele ale lui Serioux Symbiosis X4, cu câteva plusuri evidente pentru Amber X501. Singura chestie pe care aş putea să i-o reproşez acestui telefon este memoria RAM, care, în cazul în care ar fi fost de 2 GB, l-ar fi transformat pe Amber X501 într-un pretendent serios la partea superioară a topului Androidelor. Aşa, rămâne un mid-range interesant.

Aspect fizic

Aşa cum am precizat şi mai sus, din punctul meu de vedere important este terminalul în sine, mai presus de calitatea ambalajului şi de conţinutul său la nivel de accesorii. Şi, din fericire, impresia pozitivă continuă. Cu un aspect foarte bine finisat şi cu o carcasă dintr-un policarbonat negru, mat şi rezistent la amprente, telefonul lasă o senzaţie plăcută încă de la primul contact. L-am folosit în paralel cu al meu HTC One M8 şi, dată fiind şi dimensiunea similară a ecranului, am fost de multe ori tentat să le compar. Din punct de vedere fizic, dacă trecem peste materialul principal al carcasei şi facem abstracţie de mult renumitul metal al lui M8, am putea spune că telefoanele sunt cam pe acolo.  Mă refer aici doar la caracteristicile de ordin fizic (lungime, lăţime, grosime). O să las câteva fotografii comparative să demonstreze acest lucru.

WP_20141202_001

Diferă forma, cei de la Serioux optând pentru Amber X501 pentru un design mai colţuros şi mai clasic şi în ceea ce priveşte profilul văzut de sus. Spatele telefonului este drept, astfel că, deşi HTC One M8 are marginile mai subţiri datorită carcasei rontunjite în partea din spate, atunci când sunt aşezate pe o suprafaţă, Amber X501 este mai subţire decât M8 în punctul său maxim. M8-ul însă, câştigă în ceea ce priveşte marginile ecranului, fiind mai îngust şi compensează butoanele capacitive ale lui Amber X501 cu prezenţa boxei inferioare, astfel că la înălţime, telefoanele sunt cam pe acolo.

WP_20141202_004

WP_20141202_007

WP_20141202_009

Performanta

Însă comparaţia se opreşte aici, la ordinul dimensiunilor. Serioux Amber X501 îşi arată limitele, cel puţin la nivel de benchmark. Nu mă număr printre cei care pun mare preţ pe rezultatele obţinute în benchmark-uri, am spus cu ceva vreme în urmă de ce, dar, cu toate acestea, fac un test benchmark, de obcei cu AnTuTu Benchmark, pentru fiecare aparat care îmi trece prin mână. Poate că este un automatism, sau poate că simt totuşi nevoia de a compara telefoanele şi la nivel de rezultat. Nu că ar fi grăitoare aceste rezultate în mod obligatoriu.

De exemplu, Serioux Amber X501 a scos 18462 puncte în AnTuTu Benchmark. Foarte apropiat, chiar puţin sub cele 18598 realizate de Gigabyte Gsmart Roma R2 Edition Plus, deşi între cele două telefoane aş merge oricând cu Serioux. În afară de chipsetul Mediatek MT6582 şi de memoria RAM de 1 GB pe care cele două telefoane le au în comun, Amber X501 este superior la toate celelalte specificaţii tehnice. Şi totuşi, benchmark-ul nu reflectă acest lucru. Aşa că, deşi vă arăt în cele ce urmează ce rezultate a obţinut eroul nostru, nu le consider deloc edificatoare.

screens1

screens2

 

Camera

Cred mai degrabă că este importantă camera de pe cele două terminale. Iar camera lui Serioux Amber X501 se comportă mai mult decât OK, prin comparaţie cu cea de pe GSmart Roma R2, care avea mai mult rol decorativ. Pozele realizate cu Amber-ul sunt de o calitate evident superioară, camera de 13 megapixeli arătându-şi din plin capacitatea. O să vă rog să aveţi în vedere că am prins o zi cu vreme destul de închisă şi cu toate acestea imaginile au ieşit suficient de luminoase. Chiar şi la detalii, telefonul s-a descurcat fără probleme.

IMG_20141109_161030

IMG_20141109_161153

IMG_20141109_161631

IMG_20141109_162044

IMG_20141109_163110

IMG_20141109_162804

IMG_20141109_162117

La partea de video, am avut o surpriza neplacuta, motiv pentru care o să trebuiască să mă credeți pe cuvânt când o să vă spun că Amber X501 filmează peste media telefoanelor smart, calitativ vorbind. Cel puțin peste media celor care mi-au trecut prin mână. Însă, deși filmul, în format .3gp, se vede excelent direct în Windows Media Player, în momentul upload-ului în YouTube, este întors 90 de grade. Și se duce naibii tot farmecul. Iar rotirea din admin-ul YouTube-ului alterează drastic calitatea clipului. Încă mai rumeg la o situație alternativă pentru a vă arăta și vouă rezultatul.

Înainte să analizăm şi alte performanţe ale lui Amber X501, trebuie să fac o menţiune specială. Ador telefoanele care vin cu un sistem de operare cât mai curat. Nu mă dau deloc în vânt după UI-uri stufoase sau după grămezi de aplicaţii preinstalate, ci mai degrabă sunt adeptul customizării telefonului după bunul plac al fiecărui utilizator. Tocmai de aceea i-am apreciat întotdeauna pe cei de la Serioux. Doar trei aplicaţii se aşează preinstalate peste Android-ul KitKat 4.4.2 cu care Amber vine echipat. Meridian Taxi (care se adresează utilizatorilor din Bucureşti), Zonga şi SeeNow (la care se oferă o lună de acces gratuit). Prefer oricând o astfel de abordare în detrimentul unei liste aglomerate de aplicaţii şi a interfeţei care soarbe cu nesaţ din resursele telefonului, cum a fost cazul, spre exemplu, la Prestigio MultiPhone 7500, un smartphone foarte reuşit de altfel. Cred că este o chestiune de gusturi, subiectivă. Mie îmi place să îmi construiesc singur lista de aplicaţii, alţii poate preferă să le găsească gata instalate, alături de altele pe care poate nu le utilizează.

Revenind la comportamentul lui Amber X501, nu am detectat, în toată perioada în care l-am folosit, niciun fel de dificultate, sacadare, agăţare, eroare, sau cum mai vreţi să le numiţi. Telefonul rulează destul de curat, în condiţiile în care l-am folosit la activităţile uzuale (convorbiri, cameră foto, Facebook, mail, navigare pe Internet) dar am rulat, strict pentru testare, şi un joc cu grafică ceva mai complexă (Asphalt) şi un film. O notă pozitivă o lasă şi faptul că nu s-a încins deloc în perioada acestor teste.

IMAG0509

În ceea ce priveşte autonomia, acumulatorul încapsulat (care nu poate fi înlocuit) de 2250 mAh pare să îşi facă foarte bine treaba. În condiţiile utilizării menţionate mai sus (fără testele de gaming şi de rulare de video, dar şi cu menţiunea că pe SIM-ul de test nu am trafic de date, folosesc doar Wi-Fi), autonomia a ajuns şi la patru zile între două încărcări. La realizarea sesiunilor de fotografie, două zile, două zile jumătate. Partea de gaming sau de rulare video, trag destul de tare din baterie, lucru dealtfel normal. Totuşi, după sesiuni cam de jumătate de oră, am mai rămas cu destulă baterie încât să folosesc telefonul pentru restul zilei fără probleme.

Ca o notă pozitivă, nu pot să nu remarc ecranul, care se comportă excelent chiar şi în condiţii de luminozitate crescută. Nu am avut, afară, într-o zi însorită, problemele pe care mi le-a ridicat ecranul lui Gigabyte GSmart Roma R2 Edition Plus. Toată informaţia este vizibilă fără prea mari eforturi, cu setările de luminozitate pe auto. Personal consider aspectele legate de ecran ca fiind unele extrem de importante la un smartphone, aşa că Amber X501 merită o notă bună pentru calitatea ecranului.

La polul opus se remarcă sunteul boxei. Dat fiind că aceasta se află pe partea din spate a carcasei, dar şi datorită performanţelor destul de limitate ale acesteia, sunetul nu este unul care să convingă. Îţi lasă acea senzaţie de conservă, pe care nu ai cum să nu o remarci. Poate că o plasare frontală, ar fi fost mai fericită. Mai ales că ar fi avut loc, putând înlocui cu succes micul ornament frontal din partea de jos a telefonului, cu aspect lucios. E şi aici o chestiune de gusturi, dar personal cred că Amber X501 ar fi arătat mai bine fără acel ornament fără utilitate.

IMAG0514

Oricum, revenind la partea cu sunetul, dacă sunteţi genul care foloseşte smartphone-ul pentru ascultat muzică sau clipuri de pe YouTube, recomandarea mea este să folosiţi căştile din dotare. Redau un sunet mult mai curat decât speaker-ul de pe telefon.

Ca şi concluzie, cred că nu greşesc prea mult când spun că Serioux Amber X501 este un telefon ideal pentru cei care vor performanţe mai mult decât decente, un aspect business, dar în acelaţi timp sunt atenţi la bugetele investite într-un device şi nu vor deloc să sară un anumit prag. OK, consider că un preţ o idee mai mic decît 899 de lei cât costă telefonul nostru la momentul acestui review, ar fi fost mai aproape de realitate. Chiar şi aşa, Amber X501 este acolo, în limitele bunului simţ. Mai mult, îndeplineşte cu mare succes misiunea principală pe care eu i-o atribui. Aceea de a ne demonstra din plin că Serioux pot face şi telefoane mid spre high-end. Şi cred că Amber X501 este doar un pas de tranziţie înspre un terminal high-end realizat de Serioux. Timpul va spune dacă este un pariu câştigător. Eu cred că este!

5 COMENTARII

  1. Ma poate ajuta cineva cu niste informatii va rog? Am un Serioux Amber X501 dualsim.Daca sunt intr-un apel pe sim 1 si cineva ma sunaq in acest timp pe sim-ul 2,aude mesajul ca nu sunt disponibil.Nu am setat eu bine telefonul cumva?Toate dual-sim-urile pe care le-am avut nu mi-au facut probleme de genul asta.Apoi a,am vazut ca are functia de “gesturi”…o activez,dar nu stiu cum se foloseste.
    Multumesc anticipat!

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep