HomeFeaturedFocusIn loc de review: parerea mea despre ceasul inteligent Moto 360

In loc de review: parerea mea despre ceasul inteligent Moto 360

Moto 360 03

Un ceas, indiferent dacă e inteligent sau nu, trebuie în primul rând să arate bine. Apoi trebuie să îți ofere fix acele elemente pe care le cauți și pe care te aștepți să le găsești într-un produs care nu e chiar ieftin, în cazul de față 250 EUR.

Reușește Moto 360 să facă asta? Să vedem.

Construcție și aspect

Am avut ocazia să mă joc suficient cu un Moto 360, venit la noi prin amabilitatea QuickMobile.ro, încât să pot să vă spun dacă merită sau nu să investiți în așa ceva. În SUA Moto 360 se vinde la 250 USD plus taxe, în Europa puneți 250 EUR, deci aproximativ 1000 de lei. De aici pleacă toată povestea din jurul ceasului inteligent creat de Google prin intermediul Motorola.

Moto 360 e primul concept de wearable cu formă rotunjită, adică exact așa cum te-ai aștepta să arate un ceas, fie el unul modern, inteligent.

Moto 360 04

Forma rotundă, alegerea inspirată de materiale care să rivalizeze cu cele ale unui ceas din categoria de preț de 250 EUR (vorbesc acum de prețul lui Moto 360 în Europa) îi dă lui Moto 360 un start bun. Mi-a plăcut cum e construit și prezentat Moto 360: un ecran rotund, mascat într-o carcasă metalică, rotundă, un buton frumos ieșit în relief și o curea de piele.

Moto 360 01

Pot să spun că absolut toți cei ce m-au văzut cu Moto 360 la mână au zis simplu: ”așa da, așa trebuie să arate un ceas inteligent”. Știu că e relativă opinia, până la urmă nu tuturor trebuie să ne placă acest format de ceas. Și până la urmă de aia Samsung și Pebble vând încă foarte bine modele diferite de ceasuri inteligente.

Moto 360 06

Nu cred că e loc de discuție, cel puțin din punctul meu de vedere: Moto 360 e mult mai arătos decât oricare alt smartwatch funcțional pe care l-am văzut până acum. E drept, exclud modelele G Watch R de la LG și pe cel Asus.

Moto 360 09

Al doilea lucru deosebit de important pe care Google l-a înțeles este că un utilizator care dă 250 EUR pe un ceas inteligent nu va dori să stea cu el în priză așa cum stă cu telefonul. Bateria e suficientă (nu excelează) pentru aproximativ o zi de folosire, asta cu ultimele update-uri aplicate pe Moto 360. Pe timpul nopții poate să stea liniștit la încărcat – asta dacă nu cumva vreți să îl folosiți și atunci ca să vă monitorizați somnul – nu vă recomand să faceți asta pentru că aplicațiile specializate în așa ceva pe Google Wear (platforma software de pe Moto 360) sug bateria mai rău ca un tânăr însetat o halbă de bere rece.

Moto 360 24

Există un suport dedicat, cu încărcare wireless ce se poate folosi extrem de simplu. La rândul său el se leagă la un încărcător clasic cu microUSB.

Moto 360 46

Timpul de încărcare de la 5% până la 100% este puțin peste o oră, testat de mine în nenumărate rânduri. Din acest motiv dau o bilă albă Moto 360: chiar dacă bateria nu ține cât mi-aș dori, măcar se încarcă repede și poate fi refolosit aproape imediat.

Moto 360 10

Ce poate să facă Moto 360?

Să zicem că sunteți la fel ca mine în căutarea unui wearable pentru 2015. Cum îl evaluați? Ce vă așteptați să facă și cum știți dacă face bine?

De treaba asta m-am lovit eu pe parcursul testării lui Moto 360: o constantă bătălie între ce mi-aș fi dorit să facă, ce poate să facă și cam ce ar fi normal să facă un ceas inteligent.

Moto 360 05

Cu toții am văzut destule filme SciFi/polițiste în care personajele se foloseau de ceasurile inteligente să vorbească la telefon. Pe ele primeau și schimbau mesaje cu asociații/prieteni/inteligență artificială și tot prin ele căutau informațiile dorite. Plecând de la un așa istoric e foarte ușor să pici într-o extremă în care vrei ca ceasul inteligent să fie de fapt un mini computer, să facă tot ceea ce face un PC, în plus să vină cu opțiuni de smartphone și bateria să … nu se termine niciodată.

Vă dau o veste tristă: nu se poate așa ceva. Google cu Wear oferă un schelet pe care producătorii de hardware pot să construiască dispozitive de acest gen, doar că nu acum. Și odată conștientizată limitarea dată de autonomie, de puterea de procesare, de conectivitate apar și elementele funcționale pe care Moto 360 le oferă.

În primul și în primul rând Moto 360 e un ceas. El oferă informații despre timp – cu toate că din când în când o ia razna și fără o conexiune activă Bluetooth către smartphone – obligatoriu Android, nu va mai da chiar ora exactă. Presupunem că ne putem permite să legăm ceasul mereu de smartphone și atunci treaba e relativ rezolvată cu toate că în realitate mai trebuie să legăm smartphone-ul de sistemul audio al mașinii, tot prin Bluetooth sau poate către niște căști pe Bluetooth.

Moto 360 17

Cine se ocupă de afișarea ceasului este un program ce rulează pe platforma Wear. El poate fi personalizat (așa cum poți face cu widget-urile de Android) să arate într-un fel anume și să facă mai multe chestii. Datorită acestui fapt veți putea să puneți fețe de ceasuri așa cum vi le doriți, inclusiv copii ale unor branduri celebre. Eu am ales să merg cu o combinație de ceas și prognoză meteo, oarecum o replică a ecranului principal de pe Android – dacă puteam afișa și Calendarul în același ecran, eram fericit.

Cu treaba asta rezolvată, deja Moto 360 făcea mai multe lucruri decât un ceas clasic. Pentru că e tot Android și se leagă de un smartphone cu Android, care la rândul lui are acces la net și primește notificări, ele pot și ajung pe Moto 360. De la cele legate de GMAIl, la remindere despre Calendar, postări de pe Facebook sau Twitter sau mai știu eu ce alte aplicații folosește fiecare pe smartphone.

Trebuie știut că acestea pot să ajungă pe ecranul lui Moto 360. Din păcate nu se poate interacționa cu ele decât la modul de consultare (unele mai mult, altele mai puțin – se poate citi un email din GMAIL, nu se poate vedea un mesaj de pe Facebook de exemplu).

Moto 360 16

Ecranul touch al Moto 360 permite navigarea printre notificări. Le vezi și poți naviga printre ele, cu foarte puține (și ai nevoie de aplicații terțe) poți interacționa.

O a treia zonă funcțională e legată de capacitatea de monitorizare a activității fizice. Moto 360 are accelerometru și un dispozitiv optic de citire a bătăilor inimii. Ambele funcționează relativ și nu te poți baza prea mult pe ele: ca să meargă cititorul de bătăi de inimă trebuie să ții strâns ceasul pe încheietura mâinii stângi. Câteodată merge, câteodată nu. Google oferă platforma pentru prelucrarea acestor date, eu nu am văzut ca ele să fie constante sau măcar de vreun ajutor.

Pe zona de monitorizare a activității implementarea din Moto 360 lasă mult de dorit: dacă mergi, îți înregistrează ceva. Dacă stai să zicem la masă, cu prietenii, explici dând din mâini, pentru Moto 360 înseamnă că te deplasezi și prin urmare numărul de pași numărați crește. Din cauza acestor elemente facilitatea asta nu mi se pare de niciun folos – mai ales că am folosit în paralel un Jawbone UP24 ca să văd diferențele și ele sunt chiar foarte mari.

Moto 360 11

O ultimă zonă de folosire ar fi cea în care ceasul e un punct de intrare pentru comenzi vocale pentru Google Now. Măcar integrarea cu Now e bine realizată și merge binișor și în România. Comenzile vocale sunt înțelese corect și cu un browser pus pe Moto 360 puteți să explorați în voie internet-ul.

Sau dacă nu vă pasă deloc de autonomia lui Moto 360, puteți să dați iama în Google Play Store și să instalați o grămadă de aplicații (jocuri, utilitare) pentru Google Wear și așa veți îngenunchia micuțul ceas: puterea de procesare și resursele sunt mult prea mici pentru a  le folosi în această direcție.

Utilizare: la ce e bun Moto 360?

Și așa am ajuns la ce am văzut eu că poate face bine Moto 360. Arată ora, aproximativ. Dă și prognoză meteo plus că integrarea cu Now mi-a plăcut. Din păcate nu am apucat să îl folosesc prin afara țării să văd cum vin și alte tipuri de notificări – Google Now cu funcțiile de informare pentru călătoria cu trenul, avion etc.

Moto 360 26

Dar să iei notificările pe ceas nu e un lucru chiar așa de rău. Îți vin pe telefon, vibrează ceasul și le vezi imediat. E mai elegant să faci asta în cam orice situație. Am zile în care trec dintr-o ședință în alta, partea de notificări pe ceas mi s-a părut o funcție foarte bună.

Poți chiar să pui și ceva aplicații – m-am jucat cu un browser, doar că e cam greu să navighezi pe un ecran de 1,5 inci cu 320 x 290 pixeli. Și după două trei pagini afișate (se preia istoricul cu Chrome de pe telefon) aplicația va bloca Moto 360.

Am mai încercat și facilitatea de navigare cu Google Maps direct pe ecranul lui Moto 360. Funcționează similar cu ceea ce oferă ochelarii Google Glass – interfața e similară, aceiași funcționalitate, te bazezi mai mult pe feedback-ul sonor decât pe cel vizual. Aici experiența e plăcută și poate să fie luată în seamă.

Pe post de interfață către telefon, Moto 360 se comportă ca orice alt ceas inteligent al momentului: vezi cine te sună, poți să preiei sau nu apelul.

Moto 360 37

Mi-a venit să pun și niște jocuri mai ales că un fel de Flappy Birds era nou lansat în perioada testării. Eșec complet, nu văd de ce ar trebui să omor bateria și puterea de procesare ca să pun un joc pe ceas. Nu e de mine, cu siguranță.

M-am mai uitat pe informațiile legate de monitorizarea activității. Nu e rău să ți se amintească că e cazul să te mai miști sau că dacă mai depui puțin efort poți face mai multă mișcare decât în ziua precedentă. Nici măcar nu trebuie ca datele prezentate să fie reale (și oricum nu sunt). Doar că eu cred cu tărie pe termen scurt o funcție definitorie a unui ceas inteligent va fi cea de monitorizare a activității și sănătății. E o pâine mare de mâncat pentru companiile producătoare de hardware și software, datele obținute pe această cale de la populație vor valora imens în mâinile firmelor ce se ocupă cu asigurările de sănătate.

Și ar mai fi și alte câteva mici elemente de utilitate: control mai rapid pentru player-ul multimedia de pe telefon dacă e să amintesc doar una.

Concluzie: ok pentru prima iterație, o promisiune interesantă pentru viitor

Moto 360 42

Chiar mă bucur că am avut ocazia să văd Moto 360 atât din punct de vedere hardware, cât și din punct de vedere funcțional ca și produs de sine stătător plus promisiunea Google Wear.

Să le iau pe rând: Moto 360, din punct de vedere hardware e un produs foarte fain. Arată bine, se mișcă binișor, are o autonomie bună și îl poți folosi la una și la alta. Pentru o primă versiune a unui astfel de produs e mult în fața competiției, și aici mă refer la Samsung care și după două iterații de Gear e tot pe nicăieri.

Din punct de vedere funcțional, cei 250 EUR pe care ar trebui să îi investești într-un Moto 360 mi se par cam mult mai ales că la aceiași bani poți lua ceasuri care să arate mult mai bine decât Moto 360, lucru ce te va face și pe tine să te simți mai împlinit. Nu uit că vorbim de un gadget wearable, o zonă aflată la început de drum. Dar mă așteptam la mai mult, să zicem cel puțin la opțiuni mai ample de interacțiune cu notificările.

Moto 360 44

Și nu în ultimul rând, Google Wear. Îmi place ideea, îmi place foarte tare Google Now dar nu îmi place cum e implementat acum. O grămadă de erori băgate în ecran, layer-e care se suprapun – de exemplu dacă ai un player multimedia pornit pe telefon, controalele de pe ecranul lui Moto 360 te împiedică să folosești funcțiile smart și să interacționezi cu aplicațiile existente. Crash-uri la greu, inclusiv blocări de ecran.

Tehnologia e abia la început, știu. Are potențial și aștept să îl văd în acțiune.

În concluzie Moto 360 e un concept interesant de Google Wear, ne arată ce se poate face și ce ne promite zona de wearable, mult mai bine făcut decât oricare alt smartwatch pe care am avut ocazia să îl testez. Arată și foarte bine, e elegant.

Dar nu e de luat acum decât dacă sunteți foarte, foarte, foarte fani Google și aveți 250 EUR de dat pe așa ceva.

Oricât de mult mi-am fi dorit să îmi cumpăr un Moto 360, nu m-a convins. Nu cred că acum merită investiți 250 EUR în așa ceva.

 

Info: https://moto360.motorola.com/

Preț: 1499 LEI la QuickMobile.ro

 

PRO CONTRA
+ design
+ autonomie
+ display
– tehnologie aflată la început de drum
– preț prea mare pentru ceea ce oferă
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep