HomeFeaturedFocusAplaudam noul MacBook, daca avem minte cumparam Asus Zenbook UX305

Aplaudam noul MacBook, daca avem minte cumparam Asus Zenbook UX305

image

Luni seară, odată cu ceasul inteligent Watch Apple a dezvăluit un nou produs din seria MacBook denumit extrem de simplu MacBook. Fără Air, fără Pro, fără nimic altceva în denumire. Adică viitorul în materie de laptop-uri: The MacBook cum ar zice americanii.

Arată foarte bine, e construit cu mare atenție la detalii și cu multe eforturi inginerești care au permis crearea unei carcase și mai subțiri, aproape fără bordură în dreptul tastaturii, cu un display Retina (2304 x 1440 pixeli) de 12 inci. Mulți au visat la asta: să aibă un MacBook (Air) și mai subțire, cu un super display și cu … performanță și autonomie mai bună.

La câteva dintre dorințe Apple a răspuns, la altele nu. Mă refer aici la partea de autonomie și la performanță. Noul MacBook de 12 inci e construit în jurul unui proces Intel Core M, mult mai slab decât ceea ce e acum pe MacBook Air sau MacBook Pro. Treaba asta a permis ca noul MacBook să țintească la o autonomie de vreo 9 ore,  excelentă pentru mulți, totuși sub cea oferită de MacBook Air de 13 inci.

Dincolo de un design mai subțire noul MacBook a mai introdus o schimbare importantă: doar un singur conector de tip USB-C, modificare ce poate fi considerată la fel de mare ca și decizia inițială de a avea doar două porturi USB pe primul MacBook Air și niciun CD-ROM/DVD. Prin USB-C se poate încărca laptop-ul sau conecta un dispozitiv extern. Cu un adaptor extern (pe care se plătesc încă 80 USD) încărcarea și conectarea de dispozitive externe se poate face simultan.

Acum, pentru 1299 USD se poate lua un nou MacBook cu 256 SSD și 8 GB RAM practic o variantă puțin mai mare decât MacBook Air-ul de 11 cu 8 GB RAM și 256 SSD și ceva mai subțire, cu un display de rezoluție mai bună. O decizie ce poate va fi luată de către unii utilizatori, nu de toți.

Recunosc că m-am uitat atent la MacBook în condițiile în care folosesc zilnic un MacBook Air de 13 (pe care încă îl consider cel mai bun ultrabook cu care am lucrat vreodată) și vreau o tabletă Surface Pro 3. M-a dezamăgit autonomia noului MacBook și ideea de a plăti încă 80 USD pentru adaptorul care îmi va oferi opțiunea de a conecta simultan mausul și încărcătorul … Și partea de procesare a un lucru care îl trage înapoi în cazul meu.

Și atunci mi-am adus aminte de ceva: cu o zi înainte am discutat cu fratele meu despre un cel mai interesant laptop al momentului, care să fie suficient de performant încât să îl poți folosi la mai multe operații deodată, să aibă un ecran bun, să arate într-un anumit fel și să nu fie prea scump. I-am recomandat Asus Zenbook UX305 de pe Microsoft Store (laptop-urile luate de pe Microsoft Store vin fără bloatware-ul aferent dat de producător).

Surprinzător sau nu, dacă pui unul lângă altul noul MacBook și Asus Zenbook UX305 o să vezi că ele sunt similare. Apple are avantajul unei greutăți mai mici, al grosimii mai reduse, al Mac OS, un singur conector și display de rezoluție mai bună, dar mai mic. Asus Zenbook UX305 costă însă aproape jumătate (699 USD), are ecran de 13 inci, mai multe porturi USB (3) plus unul pentru fast charge, toate adaptoarele incluse, mini HDMI, cititor de card SD etc.

image

Din punct de vedere hardware sunt aproape la fel și la CPU și la SSD (256), memorie RAM (8GB). Deci dacă cineva vrea un laptop gen MacBook și nu e focusat pe Mac OS atunci o alegere logică ar trebui să fie Asus Zenbook UX 305.

Doar că clientul Apple nu alege logic. El alege după cum îi dictează inima Zâmbet sau reclama. Știm deja asta.

Cu toate astea sunt sigur că noul MacBook a dat startul către noi schimbări în zona ultrabook-urilor. Și de aceea trebuie să aplaudăm noul MacBook dar când vine vorba de o decizie de cumpărare să analizăm foarte clar opțiunile și să investim acolo unde eficiența e cea mai bună. Nu înainte de a pune mâna (chiar și doar pentru câteva minute) pe ambele produse ca să vedem cum ne simțim folosindu-le. Alegerea va veni de la sine.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep