HomeFeaturedFocusBenchmark: analiza performantei HTC One (M7) vs M8 vs M9 cu rezultate...

Benchmark: analiza performantei HTC One (M7) vs M8 vs M9 cu rezultate surprizatoare

HTC One 16

Zilele trecute am făcut o analiză a aspectului One M7 vs M8 vs M9. A venit acum momentul să vă ofer răspunsul la o întrebare ce mi-a fost adresată de foarte multe ori de către cititori și cunoscuți: ”care e de fapt diferența de performanță între HTC One (M7) One M8 și One M9?”. Merită diferența de bani?

Cum de câteva zile mă joc în paralel cu One M7, un One M8 (cu ROM modificat) și One M9 am și un răspuns pentru voi. S-ar putea ca pe mulți să îi surprindă ceea ce vă voi arăta în cele ce urmează.

De unde plecăm

Pentru a putea face testul de față am apelat la ajutorul unor prieteni (mersi Răzvan!) ca să reușesc să produc un One (M7) funcțional și la câteva trick-uri pe care le-am învățat în cei peste 10 ani de când mă ocup de smartphone-uri: nu contează atât de mult configurația hardware a unui aparat, dacă software-ul nu este optimizat. O să vă explic imediat de ce.

HTC One 13

HTC One (M7) HTC One M8 HTC One M9
Cipset Qualcomm APQ8064T Snapdragon 600 Qualcomm MSM8974AB Snapdragon 801 Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810
CPU Quad-core Krait 300 Quad-core 2.3 Krait 400 Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53 & Quad-core 2 GHz Cortex-A57
Frecvență CPU (GHz) 1,7 2,3 1,5
RAM (GB) 2 2 3
GPU Adreno 320 Adreno 330 Adreno 430

Prima variantă HTC One, adică M7, scos de HTC în 2013 a fost făcut în jurul unei platforme Snapdragon 600 cu un procesor quad-core Krait la 1,7 GHz și 2 GB RAM. A urmat apoi One M8 (2014) care a venit pe Snapdragon 801 cu un quad-core Krait 400 la 2,3 GHz și 2 GB RAM, GPU Adreno 330 pentru ca în 2015 să vină One M9 pe Snapdragon 810 (platformă pe 64 de biți) și quad-core Cortex A53&A57, 3 GB RAM și Adreno 430 pentru GPU.

Pentru marea majoritate aceste specificații nu înseamnă nimic. Dincolo de quad-core/octa-core și frecvențe, eventual 64 de biți, nu înseamnă nimic. Marketingul ar trebui să funcționeze și cea mai nouă versiune, cu specificațiile cele mai înalte, ar trebui să însemne automat și cea mai bună performanță.

Dar oare așa e? Oare un smartphone cu două generații în urmă e la 33% din performanța unuia nou? Diferența de performanță merită banii alocați pe un smartphone nou?

Haideți să vedem, pentru că rezultatele o să vă surprindă!

Configurație software

Am plecat la drum cu trei modele de HTC One – M7, M8 și M9 care funcționează cu Android 5.0.2 Lollipop, primul cu shell-ul HTC Sense 6, celelalte două cu HTC Sense 7, aflate la cea mai recentă versiune a software-ului oferit de producător. Am introdus totuși în ecuație un element important: pe One M8 am instalat un ROM terț (InsertCoin ROM – detalii aici) optimizat pentru viteză și performanță, tocmai pentru a vedea dacă diferența de hardware poate să bată optimizarea software. Rezultatele o să vă uimească, credeți-mă.

Când aducem vorba despre performanță, nu contează doar puterea pură a hardware-ului. Contează și cum sunt scrise driver-ele, cum este optimizat cache-ul, cât de rapidă e memoria, ce rezoluție are display-ul, la ce frecvențe funcționează real CPU-ul și GPU-ul. Lucruri scăpate uneori din vedere de cumpărători – vezi exemplul clasic al Samsung, al cărui software nu este întotdeauna cel mai bine optimizat.

AnTuTu Benchmark: un test de sistem relevant

După ce am adus toate cele trei smartphone-uri la cea mai recentă versiune Android și am făcut toate update-urile pentru aplicațiile instalate (aceleași pe toate cele trei) am rulat testul AnTuTu Benchmark. Am obținut următoarele valori:

HTC One M7 HTC One M8 HTC One M9
AnTuTu Benchmark (mai mare, mai bine) 31279 45519 52299

Rezultatele testului sunt interesante: AnTuTu e un benchmark sintetic ce analizează toate componentele: CPU, GPU, memorie. Se vede că HTC One M9 e cel mai rapid, lucru pe care îl așteptam. Nu mă așteptam totuși să văd că diferența față de un M8 cu Android optimizat, este atât de mică: saltul de la quad-core la 2,3 GHz la un octa-core la 1,5 GHz nu e chiar atât de mare ca la M7 la M8.

Dacă e să fim puțin cârcotași, diferența dintre M8 și M9 aproape că se poate încadra în abaterea de 10% asociată implicit unor teste de performanță.

În realitate explicația e simplă: ROM-ul optimizat de pe One M8 face o treabă excelentă și ține aparatul în TOP.

An3DBench XL – analiza performanței grafice

La capitolul următor discutăm de performanța grafică asociată celor trei smartphone-uri. În primul rând a fost testat GPU-ul și alături de el memoria aparatului.

De menționat că One M7 e singurul smartphone ce folosește tot display-ul Full HD, One M8 și One M9, din cauza faptului că au butoane de control software, au utilizat o rezoluție mai mică: 1794 x 1080 pixeli. În aceste condiții benchmark-ul pentru subsistemul 3D e interesant:

HTC One M7 HTC One M8 HTC One M9
An3DBench XL (mai mare, mai bine) 42798 47063 46185

Surprinzător, HTC One M8 a mers cel mai bine. Explicația poate veni de la optimizarea Android-ului sau de la faptul că există o memorie mai rapidă sau că M9 se încinge și din cauza asta sistemul de operare nu folosește la maxim puterea de procesare. Oricum, datele de aici vă ajută să vă dați seama că în realitate chiar și două generații mai târziu One M9 nu este cel mai rapid, sporul de performanță adus fiind destul de mic.

Benchmark PI: analiza pură a CPU-ului

Extrem de multă lume analizează un smartphone prin simpla citire a specificațiilor procesorului (CPU). E complet greșit. Informația asta nu vă poate spune prea multe despre cum se comportă smartphone-ul, el poate avea un super procesor care de fapt să nu facă nimic. Discutam la un moment dat cu un teoretician care îmi spunea că un procesor mai rapid face ca aparatul să fie optimizat din punct de vedere viteză și consum de energie. Are dreptate într-o oarecare măsură și în cazuri ideale. În realitate e posibil ca un CPU mai puțin rapid să facă treabă mai bună per ansamblu decât unul rapid, dacă e ajutat de celelalte componente.

HTC One M7 HTC One M8 HTC One M9
Benchmark PI (ms, mai mic, mai bine) 212 136 118

Strict pe puterea de calcul HTC One M9 e cel mai rapid, cu aproape 50% mai rapid decât primul model de One (M7) – aici se vede diferența dintre generații! Față de un One M8 cu Android optimizat diferența nu e foarte mare, țineți minte asta.

Quadrant Benchmark: analiza sumara a sistemului

Nicio analiză a performanței unui smartphone nu poate să lase la o parte benchmark-ul Quadrant. De când a apărut Android-ul el e acolo și ne ajută să clasificăm (artificial aș spune eu) smartphone-urile.

HTC One M7 HTC One M8 HTC One M9
Quadrant Standard (mai mare, mai bine) 20540 28051 30261

One M9 e mai rapid așa cum ne așteptam, din nou diferența față de One M8 e destul de mică, mult mai mică decât cea dintre M7 și M8. Încă o dată optimizarea software-ului ne spune multe.

SunSpider: performanța în scenarii reale

Dacă până acum benchmark-urile de mai sus ne dau niște informați teoretice despre vitezele celor trei smartphone-uri din test, e momentul să vedem și niște date reale. Ce facem cel mai mult cu un smartphone? Browsing. Pentru asta am apelat la testul SunSpider, un test de browser ce măsoară performanța JavaScript, adică cât de bine poate să facă față în situații reale. Cum reușește să aducă informația în browser, cât de repede ajunge să fie relevantă pentru noi.

HTC One M7 HTC One M8 HTC One M9
SunSpider (ms, mai mic, mai bine) 1757,4 946,8 1003,7

Toate cele trei smartphone-uri au rulat SunSpider în cea mai recentă versiune de Chrome. Poate că surprinzător, One M8 cu un sistem de operare optimizat bate un One M9 teoretic mai rapid, pe platforma de 64 de biți.

Video: HTC One M7 vs M8 vs M9

Și ca să vă fac mai simplă extragerea unei concluzii, tot ceea ce v-am spus aici am și filmat – unele secvențe sunt rulate cu viteză mai mare ca să nu mai pierdem timpul. Uitați-vă la cum funcționează fiecare dintre cele trei aparate și trageți singuri concluzia în care vreți să investiți.

Concluzie: când aveți de ales luati software optimizat nu hardware mai rapid!

Trei generații de smartphone-uri, trei platforme hardware cu procesoare la frecvențe diferite. Normal ar fi ca cel mai recent să fie automat și cel mai bun. Din păcate și de cele mai multe ori în ultimii ani, cel mai recent produs nu înseamnă automat că e și cel care își merită banii. Sporul de performanță adus e uneori atât de mic încât nu merită să dăm banii pe noul smartphone. Mai bine îl optimizăm pe cel ce îl avem și la final ne bucurăm de aceiași experiență poate chiar mai bună.

Din ceea ce am văzut în urma acestui test de anvergură pot să vă recomand un lucru: optimizați software-ul ori de câte ori puteți. Dacă știți cum să faceți, puneți ROM optimizat (veți pierde garanția, dar după 1 an și ceva de folosire merită să faceți asta ca să câștigați performanță decât să investiți în hardware nou!).

Pe baza datelor pe care le am acum, un HTC One M8 cu software optimizat se mișcă mult mai bine, sau măcar la fel de bine ca un One M9 cu Android standard. Dacă performanța e singurul lucru ce contează și o vedeți ca pe o experiență perfectă de folosire a smartphone-ului, atunci One M8 cu InsertCoin își face treaba foarte bine.

One M7 se descurcă admirabil la doi ani de la lansare și după multe update-uri de Android. Înclin să cred că dacă se pune și pe el un ROM personalizat, performanța va fi și mai bună.

Iar în ceea ce privește One M9, el rămâne cel mai rapid. Sporul de performanță pe care îl aduce nu e foarte mare doar că trebuie pus în balanță cu o cameră mai bună și un design hardware mai elegant. Are dezavantajul că atunci când e pus la treabă serios se încinge, mai mult decât One M8 și One M7.

Își merită banii One M9? Strict din punct de vedere performanță aș zice că nu. Experiența de lucru e aproape la fel de bună ca cea de pe One M8 cu software optimizat.

Dar da, își merită banii dacă ne uităm la design, camera foto, aspect. Cine are acum un One M7 și vrea să facă upgrade-ul la M9 are multe de câștigat mai ales dacă se simte în stare să pună un Android personalizat, optimizat pentru performanță!

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

3 COMENTARII

  1. Salut!am fost foarte incantat cand sa lansat M9 🙂 eu detin un M8 la momentul actual si vreau sa spun inca nu ma incanta sa il schimb…mai ales ca am citit si acest articol!Foarte frumos si foarte bine lai facut!Rulez absolut orice pe M8 in multitasking…(chrome,social,games la greu!)…si se descurca excelent fara LAG :)!Am un prieten care si-a luat M9 si intr-o zi am zis hai sa iesim sa ne testam camerele,intradevar pe timp de zi M9 face poze ceva mai bune datorita 20.7Mpx,dar foarte putin se simte..!dar in conditi de lumina slaba sau bezna totala M8 e peste frate…credema!Si datorita si acestui aspect nu vreau sa il schimb pentru ca inca acei putini 4MPx cu tehnologia Ultrapixel concureaza si se bate cu topurile:)In rest sunet si acolo foarte putin se simte..oricum HTC e cel mai bun de pe piata la capitolul SUNET si design:)deasta am si ales mereu HTC!Iar la front camera da se simte diferentele in conditi de lumina slaba!dar oricum nu prea o folosesc!In concluzie raman la M8 pana cand HTC va impresiona din nou cu o tehnologie NOUA cum a fost ULTRAPIXEL!Bafta….:)

  2. Fain articol. L-am dat si eu mai departe. De cand am facut prima modificare pe un Android nu am inteles de ce marii producatori nu optimizeaza cat mai mult dispozitivele. Daca ei ar face numai softul, ar fi interesati, insa ei vand in mare parte hardware si foarte putine aplicatii.

  3. Mi-a placut mult articolul tau Ionute pentru ca ai avut curajul sa spui ca nu merita sa investesti intr-un aparat nou daca cel vechi isi face inca treaba foarte bine.
    Kudos!

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep