HomeFeaturedFocusDe la M7 la M9: o analiza a seriei HTC One

De la M7 la M9: o analiza a seriei HTC One

HTC One 01

Mi-am propus și am reușit (ca de obicei, aș spune) să aduc împreună cele trei versiuni ale smartphone-ului One: M7, M8 și M9, ca să vă ofer o imagine de ansamblu asupra evoluției design-ului acestui produs. M-am gândit să vă arăt de unde a plecat, unde a ajuns, care sunt diferențele urmând ca în zilele următoare să vă ofer în exclusivitate un material în care voi analiza performanța acestor aparate în condiții similare de utilizare și să vedem care e mai bun și dacă banii investiți se justifică.

Atunci când a apărut HTC One (M7) el a marcat un salt spectaculos în ceea ce înseamnă design-ul produselor HTC. Combinația de metal și ceramică (bordura) cu un display generos și difuzoare stereo cu Beats a făcut ca lumea să își îndrepte din nou ochii asupra taiwanezilor. Versiunea a doua, adică M8, a dus mai departe schimbarea și a introdus carcasa complet metalică și margini mai rotunjite.

HTC One 02

În 2015, odată cu M9, ceea ce era bun a fost făcut și mai bun – e ceea ce ne transmite HTC. E drept că la nivel hardware diferențele sunt aproape neobservabile și cu toate astea vorbim de un nou produs, mai bun, mai rapid.

HTC One 09

Observați că partea din spate a seriei One pare identică, în realitate diferența de curbură dintre ele este pregnantă.

Dimensiune

HTC One 06

Acum doi ani, HTC One (M7) a fost lansat cu un display de 4.7 inci, dimensiune normală la acea vreme și format unibody. Anul trecut One M8 a crescut la 5 inci iar M9 a păstrat această dimensiune ca și standard.

HTC One M7 HTC One M8 HTC One M9
Lungime (mm) 137,4 146,4 144,6
Lățime (mm) 68,2 70,6 69,7
Grosime (mm) 9,3 9,4 9,6
Greutate (grame) 143 160 157

 

Odată cu schimbările asociate materialului din care e construită carcasa – adică metal și ceramică la M7, metal la M8 și M9, s-a schimbat și modul în care a fost construită bordura telefonului și mai ales dimensiunile. Dacă de la M7 la M8 lucrurile au mers în sus, de la M8 la M9 HTC a reușit să reducă dimensiunile și greutatea, mai puțin grosimea.

HTC One 08

Dacă vă uitați cu atenție vedeți că și dispunerea butoanelor de volum și pornire/oprire e schimbată. HTC One (M7) primul de sus are doar butoanele de volum, agregate într-o singură piesă. La M8 avem volumul și fanta pentru microSD iar la M9 butoane separate pentru pornire/oprire, volum plus slot-ul microSD.

HTC One 05

În același timp conectorul microUSB s-a păstrat în zona inferioară, poziția sa fiind relativ constantă. Pe M8 și M9 apare slot-ul pentru jack-ul audio în partea de jos.

Iar pentru zona superioară, la One avem butonul de pornire/oprire plus slot-ul pentru audio jack, la M8 avem doar butonul de pornire și la M9 nu mai avem nimic, doar bordura de plastic care să permită folosirea conexiunii IR (pentru transformarea telefonului în telecomandă).

HTC One 07

Și puteți observa și cum s-a schimbat construcția bordurii: ceramică la M7, componentă unitară metalică la M8 pentru ca la M9 (jos) să apară din nou separarea în două bucăți metalice, cu diferență de nivel.

HTC One 17

Display

În ceea ce privește display-ul HTC a cam stagnat la o rezoluție de 1080 x 1920 pixeli schimbând doar dimensiunea sa și suprafața acoperită din carcasă.

HTC One 15

HTC One M7 HTC One M8 HTC One M9
Diagonală display (inci) 4,7 5 5
Rezoluție display (inci) 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920
Densitate display (ppi) 469 441 441
Suprafață acoperită din fața aparatului (%) 65 66,7 68,4
Tip display Super LCD3 Super LCD3 Super LCD3
Protecție Corning Gorilla Glass 2 Corning Gorilla Glass 3 Corning Gorilla Glass 4

 

Vizavi de display, HTC a mers cu o tehnologie Super LCD3 pe toate cele trei modele. Din ce am putut testa până acum mi se pare că modelul M8 este cel al cărui display are albul cel mai puternic și culorile cele mai bune. Cum s-a păstrat aceiași rezoluție Full HD (1080 x 1920 pixeli) diferențele între aparate nu sunt foarte vizibile, de la o densitate de 469 ppi pentru modelul M7 cu diagonala de 4.7 inci s-a mers puțin mai jos, la 441 ppi pentru M8 și M9 ce au diagonala de 5 inci.

HTC One 12

E interesant însă cum HTC a dorit să aducă totuși utilizatorului ceva mai mult, poate un sentiment de plăcere și confort în ideea că suprafața acoperită de display a crescut de la 65% spre 68,4%.

Cameră foto

Schimbări interesante se regăsesc și la capitolul cameră foto principală. Inițial HTC One a introdus ideea de UltraPixel prin care spunea că un senzor cu dimensiunea mai mare a pixelilor poate să absorbă mai multă informație (lumină) decât tehnologia clasică. De aceea M7 a venit cu o cameră de 4MP cu UltraPixel și autofocus. La M8 HTC a zis că și mai bine ar fi să ofere două camere de 4 MP cu UltraPixel în ideea că va oferi utilizatorului opțiunea de a face poze cu mai multă profunzime.

Pentru M9 a mutat ideea de UltraPixel pe camera frontală și a introdus un senzor de 20,7 MP pentru camera principală, din păcate fără stabilizare optică așa cum aveau camerele produselor M7 și M8.

Care sunt diferențele, o să vedeți într-una din zilele următoare în cadrul unui articol dedicat.

HTC One 11

HTC One M7 HTC One M8 HTC One M9
Senzor (MP) 4 cu UltraPixel dual 4 cu UltraPixel 20.7 MP
Rezoluție maximă (pixeli) 2688 x 1520 2688 x 1520 5376 x 3752
Stabilizare optică da da nu
Dual focus nu da nu

 

Urmează o comparație a performanței celor trei aparate în condițiile în care toate trei funcționează cu Android 5 Lollipop. Stați pe aproape.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

  1. Salut, mi-a plăcut tare mult articolul tau si iti dau dreptate ca diferentele intre telefoane de la an la an sunt foarte mici. Eu am un samsung s5 sm-g901f si as fi curios de un custom rom bun si stabil asemenea celui recomandat de tine pe m8. M-am cam saturat de lagul batranului touch-wiz. Ms

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep