HomeFeaturedFocusTest HTC One M9 vs Samsung Galaxy S6: runda 3, performanta

Test HTC One M9 vs Samsung Galaxy S6: runda 3, performanta

HTC One M9 vs Galaxy S6

A venit momentul adevărului: cine e mai rapid – Samsung Galaxy S6 sau HTC One M9? E relevantă diferența de performanță într-o utilizare normală? Haideți să vedem …

Ca de obicei am supus smartphone-urile testate la un set larg de benchmark-uri de CPU, GPU și sistem ale căror rezultate mă ajută să trag o concluzie clară legată de performanța celor două Androide.

Înainte de toate, să vedem puțin ce hardware se află în interiorul celor două aparate.

În specificații HTC One M9 vine cu un display de 5 inci și o rezoluție de 1080 x 1920 pixeli (441 ppi densitate), un cipset Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810 cu arhitectură Krait 450 (cel mai nou, teoretic cel mai rapid și mai bun) pe 64 de biți, un CPU octacore quad-core A53 la 1,5 Ghz & quad-core A57 la 2 GHz și GPU Adreno 430 la 600 MHz plus 3GB RAM și 32 GB pentru stocare.

După cum se poate vedea din datele extrase din CPU-Z, modelul de One M9 pe care l-am folosit merge cu 8 core-uri la 1,56 GHz, din care patru sunt oprite.

Screenshot_2015-04-12-20-24-37

Pe de altă parte, specificațiile tehnice ale lui Samsung Galaxy S6 ne spun că e făcut de Samsung pe propriul Exynos 7420 cu un procesor octacore cu Quad-core la 1.5 GHz Cortex-A53 și Quad-core 2.1 GHz Cortex-A57, GPU Mali-T760MP8, 3 GB RAM, display de 5.1 inci și o rezoluție superioară, adică 1440 x 2560 pixeli (577 ppi).

Screenshot_2015-04-12-20-30-59

Din datele extrase de CPU-Z vedem că pentru sample-ul folosit avem 8 core-uri Cortex A53 la 1,5 GHz, toate active.

Deci de fapt confruntarea începe în defavoarea lui HTC One M9, care pare că merge la jumătate din potențial. Motivul acestui fapt e simplu: platforma Snapdragon 810 se încinge destul de tare și pentru a evita eventualele probleme HTC a oprit probabil patru din core-uri.

Totodată trebuie să menționez că datorită unui display de rezoluție mai mare, Samsung Galaxy S6 are nevoie de mai multă putere de procesare pentru a trimite mai multă informație spre ecran.

Niciunul dintre benchmark-urile folosite de mine în acest test nu a utilizat rezoluția maximă a lui Samsung Galaxy S6, în cel mai bun caz au mers pe Full HD, adică exact aceleași condiții ca și pe HTC One M9.

Acestea fiind zise, vă las să urmăriți materialul video de mai jos unde se vede clar comportamentul celor două smartphone-uri:

Care sunt concluziile?

1. În general Samsung Galaxy S6 e mai rapid în testele de procesor decât HTC One M9. Lucru oarecum normal dacă ținem cont de faptul că patru din core-urile lui One M9 nu funcționează.

Ați putut observa că în testul Benchmark PI la prima rulare diferența dintre Galaxy S6 și One M9 a fost foarte mare, ulterior diferența s-a atenuat, deci optimizarea introdusă a fost eliminată.

2. Pe partea de GPU, la rezoluții similare rezultatele diferă. În unele situații One M9 e mai rapid sau cel puțin la fel de rapid ca și Galaxy S6. În altele procesorul Mali de pe Galaxy S6 se dovedește mai rapid, cred totuși că diferența e dată de sporul de putere din CPU.

3. În ceea ce înseamnă elementele de utilizare reală, adică YouTube, browsing, navigare prin meniuri, diferențe semnificative între cele două aparate nu există – pentru utilizatorul obișnuit o diferența de jumătate de secundă la afișarea unui meniu sau încărcarea unei aplicații e practic insesizabilă.

4. Chiar și cu patru core-uri oprite HTC One M9 se încinge binișor dacă e supus unui stres constant. În utilizare normală încălzirea nu depășește limitele normale pentru un astfel de aparat.

5. Similar, Galaxy S6 începe să se încingă bine de tot când face transfer de date 4G.

6. Și acum un ultim aspect, diferențele de performanță din scorurile reușite în benchmark-uri se încadrează într-o limită de 10%, care de cele mai multe ori e insesizabilă.

Privite strict din prisma performanței cele două smartphone-uri Android se comportă foarte bine și sunt într-o plajă similară de valori, plusul realizat de Galaxy S6 fiind mai degrabă evident în materiale de marketing și review-uri decât în situații clare, pe care un utilizator le-ar putea întâlni în folosirea zilnică.

Acestea fiind zise, dumneavoastră decideți ce vă doriți de fapt.

 

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep