HomeCloud & MobilityDe ieri s-a incheiat suportul oficial Microsoft pentru Windows Server 2003. E...

De ieri s-a incheiat suportul oficial Microsoft pentru Windows Server 2003. E timpul pentru upgrade!

windows server eof

14 iulie 2015 a fost ultima zi în care Microsoft a mai oferit suport (extins) pentru Windows Server 2003/R2. Perioada de 5+5 ani s-a încheiat și toți cei ce încă folosesc Windows Server 2003 în producție și își bazează activitatea pe server-e ce folosesc încă Windows Server 2003 ar trebui să se gândească serios dacă nu cumva e timpul să facă migrarea către soluții mai noi (Microsoft sau terțe).

Cam 25% din companiile din România au încă Windows Server 2003 în producție. Un sfert din afacerile ce se derulează la noi funcționează pe tehnologie din 2003 chestie care s-ar putea să aibă un impact negativ în perioada următoare. De ce?

În niciun caz din cauza faptului că nu ar fi bună. Din contră, știu multe situații în care Windows Server 2003 e o soluție mai mult decât suficientă pentru multe afaceri, din punct de vedere funcțional. Provocarea vine de la faptul că odată cu încheierea suportului Microsoft pentru Windows Server 2003 înseamnă că nu vor mai veni update-uri de securitate pentru acest sistem de operare, iar în lumina ultimelor evenimente majore (Duqu 2.0, Hacking Team) și a creșterii importanței securității în cadrul companiilor, fără suport din partea producătorului pentru infrastructura cheie, pericolele sunt maxime.

Tehnologiile Windows Server 2003 de la Microsoft au oferit o rentabilitate a investiției excelentă în ultimii zece ani. Dar vremurile se schimbă, tehnologiile se îmbunătățesc. Sistemele de operare de acum zece ani nu mai reușesc să rămână competitive pe piața actuală. Acesta este motivul pentru care Microsoft nu va mai oferi asistență pentru Windows Server 2003/R2 din 14 iulie 2015.

Încetarea asistenței le oferă organizațiilor de orice tip ocazia extraordinară de a-și crea un nou fundament IT, care să contribuie la succesul lor în următorii zece ani și mai departe. În plus, beneficiile efectuării upgrade-ului la cele mai recente tehnologii Microsoft, printre care se numără Windows Server 2012R, platforma cloud Microsoft Azure și Office 365, depășesc cu mult investiția necesară și riscurile semnificative ale neefectuării upgrade-ului.

Windows Server 2003 a fost construit în paralel cu schimbarea focusului Microsoft pe securitate și introducerea paradigmei secure by design, secure by default. În ultimii 12 ani mediul s-a schimbat enorm, pericolele au crescut și cu toate update-urile date de Microsoft, Windows Server 2003 a rămas un produs învechit din acest punct de vedere.

Asistența tehnică pentru Windows Server 2003 va înceta din 14 iulie 2015. Cu alte cuvinte, Microsoft nu va mai oferi actualizări de securitate, corecții sau asistență online pentru Windows Server 2003 după această dată. Pentru a evita posibilele perturbări operaționale, le recomandăm clienților existenți să migreze la un sistem de operare pentru servere mai modern.

De asta vă spun că nu merită să riscați și să rămâneți cu Windows Server 2003 fără suport. Aveți alternative – Microsoft sau non-Microsoft. Alegeți una și faceți schimbarea cât mai repede.

Organizațiile care vor rula Windows Server 2003 după 14 iulie 2015 se vor expune următoarelor riscuri:
Lipsa actualizărilor – 37 de actualizări esențiale au fost lansate în 2013 pentru Windows Server 2003/R2 în cadrul asistenței extinse. După încetarea asistenței, nu va mai fi dezvoltată și nu va mai fi lansată nicio actualizare.
Lipsa conformității – Lipsa conformității cu diversele standarde și reglementări poate fi problematică. Este vorba despre riscul nerespectării unor reglementări legale și standarde din domeniu esențiale sau despre riscul unor penalități și tarife tranzacționale mari.
Lipsa protecției datelor – Atât instanțele fizice, cât și instanțele virtualizate de Windows Server 2003 sunt vulnerabile și n-ar trece de un audit asupra conformității. Multe aplicații (inclusiv cele de la Microsoft) nu vor mai fi acceptate după ce va înceta asistența pentru sistemul de operare pe care rulează. Rulați cea mai recentă versiune de SQL pe sistemul de operare Windows Server 2003/R2? Nu va fi acceptată.
Costuri suplimentare – Un acord de asistență particularizat are un cost de început minim foarte ridicat, iar clienții trebuie să plătească și pentru sisteme de depistare a intruziunilor, firewalluri mai avansate, segmentare pentru rețele și alte măsuri de securitate – doar pentru a izola serverele cu sistem de operare Windows Server 2003.

Pro Microsoft ar fi că există promoții interesante pentru Windows Server 2012 și că noile funcționalități aduse s-ar putea să vă aducă un plus de eficiență. Aici găsiți multe motive să vă luați adio de la Windows Server 2003.

Pe de altă parte, dacă pentru voi încă era (este) bun Windows Server 2003 înseamnă că nu aveți neapărată nevoie de produsul de server al Microsoft ca să vă desfășurați activitatea și atunci soluții Linux RedHat sau CentOS v-ar fi potrivite. Trebuie doar să vedeți dacă puteți suporta costul migrării de pe infrastructura Microsoft pe Linux.

Voi decideți, dar faceți-o repede.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.
MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep