HomeFeaturedFocusPerspective sumbre pentru Qualcomm: concedieri si profit in scadere

Perspective sumbre pentru Qualcomm: concedieri si profit in scadere

Popularul producător de chipset-uri părea că și-a adjudecat fără niciun efort meciul cu MediaTek, care amintea de celebra rivalitate dintre Intel și AMD de pe vremea PC-urilor de mult apuse. Qualcomm avea alura celor de la Intel, produsele sale erau văzute ca fiind mai “premium” decât cele ale competitorului direct. Ceva s-a rupt totuși. Unii analiști spun că trecerea la arhitectura pe 64 de biți i-a prins pe cei de la Qualcomm ușor nepregătiți. Eu aș îndrăzni să spun că goana după imagine, dorința de a realiza cât mai repede un octa-core a fost ceva mai mare decât posibilitatea de a-l realiza cum trebuie. Este o dovadă în plus a faptului că de multe ori producătorii își lansează produsele fără ca acestea să fie 100% testate și aprobate, doar de dragul marketing-ului. Snapdragon 810 este cea mai bună dovată. Problemele cu supraîncălzirea acestui chipset au reprezentat o adevărată lovitură de imagine (și se pare că nu doar de imagine) pentru companie.

Unii au migrat spre MediaTek, alții, ca Samsung sau Huawi, au mers pe soluții proprietare, iar marea masă, cei care produc middle și entry-level-uri oricum nu erau clienții Qualcomm. Toate acestea combinate, au dus la o situație nu foarte roză în care a ajuns compania. Încă odată, din orgoliu și din grabă. Asta este senzația mea.

Ultimele cifre susțin din plin impresia că Qualcomm a intrat pe o pantă descendentă destul de abruptă. În al doilea trimestru al anului compania a înregistrat o scădere a profitului cu 47% față de aceeași perioadă a anului trecut. Chiar și așa, profitul realizat a fost de 1,2 miliarde dolari în acest trimestru, o cifră destul de impresionantă, obținută din venituri de 5,8 miliarde dolari.

Compania a pierdut în ultimul an cam 20% din valoarea de piață pe care o avea. Cum era de așteptat din partea unui management care răspunde, până la urmă, de situația în care s-a ajuns, prima măsură vizează forța de muncă. Până la sfârșitul anului viitor, cam 15% dintre angajații companiei vor fi disponibilizați. Destul de mult, având în vedere ce peste 30.000 de angajați la nivel global pe care compania îi are.

Am o senzație de deja-vu. O companie care intră în declin din cauza faptului că a încercat să își păcălească practic clienții, vânzându-le un produs cu deficiențe și căreia pare să îi fie fatal acest lucru. Iar soluțiile găsite pentru rezolvarea crizei, amplifică acest feeling.

via PhoneArena

2 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep