HomeFeaturedFocusReview Samsung Galaxy S6 edge+: as zice Androidul anului 2015

Review Samsung Galaxy S6 edge+: as zice Androidul anului 2015

Samsung Galaxy S6Edge 3

Anul 2015 a marcat o revenire puternică a Samsung în ceea ce privește design-ul flagship-urilor sale iar phablet-ul S6 edge+ e cu siguranță produsul care merită cu prisos atenția noastră. Cu un super display de 5.7 inci și o super configurație hardware plus un ecran curbat, S6 edge+ se distanțează clar în cel mai bun phablet (dacă nu și cel mai bun Android) din 2015. Trendul e dat, acum urmează să vedem cum o să răspundă competiția.

Când am văzut prezentarea lui Galaxy S6 Edge am zis că singurul lucru pentru care l-aș alege în detrimentul lui HTC One M9 sau al lui LG G4 ar fi faptul că are un ecran curbat, care îi dă un aspect interesant. Lucru acesta nu mai e valabil când vorbim de Galaxy S6 edge+ pentru că fiind utilizator vechi de phablet (Lumia 1520 de mai bine de doi ani), îl găsesc bine construit și foarte simplu de utilizat. Din păcate nu e perfect (cum de altfel nu cred că cineva se aștepta) mai e de lucru și Samsung poate face ca versiunea următoare să fie și mai bună.

Până atunci S6 Edge+ vine să ne momească cu un display de 5.7 inci, cititor de amprentă, ecran curbat, 4GB RAM, 32 GB pentru stocare, super CPU: Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53 & Quad-core 2.1 GHz Cortex-A57 pe un cipset Exynos 7420, încărcare wireless, senzori pentru măsurarea bătăilor inimii, pedometru etc. Nu îmi dau seama ce ar mai fi putut să pună Samsung pe S6 Edge+ ca să îl facă mai interesant de atât.

Aspect: curbe frumos finisate și carcasă din sticlă plus metal

Samsung Galaxy S6Edge 18

Ca să puteți aprecia cu adevărat design-ul lui S6 Edge+ trebuie neapărat să îl vedeți. Degeaba o să vă spună lumea că arată bine, că se ține bine în mână sau că pe el rămân urme vizibile, uneori deranjante, de la amprentă. Treaba asta trebuie să o experimentați singuri.

Putem să vă tentăm spunându-vă că S6 Edge+ arată foarte bine în combinația de sticlă, ecran curbat și bordură metalică. E identic din punct de vedere al construcției cu S6 Edge, lansat la începutul anului, doar că ecranul mai mare și în general dimensiunea mărită sunt un mare plus: se manevrează mai ușor, informația e mai clară, te poți bucura de spațiu mai mult pe ecran.

Samsung Galaxy S6Edge 19

Samsung Galaxy S6 Edge+ are o carcasă de 154.4 x 75.8 x 6.9 mm, ceea ce îi dă un raport interesant al display-ului, treabă ce are un avantaj clar: se ține foarte bine în mână. Și faptul că e subțire, plus combinația de sticlă de pe toată fața cu metalul bordurii îți dau impresia că e mult mai mic decât este în realitate.

Dacă vă uitați cu atenție veți vedea că și bordura este la rândul ei rotunjită, la fel cum sunt toate ornamentele și elementele disctinctive, de la butonul home ce are integrat și cititorul de amprentă până la fanta difuzorului, bordura metalică, butoanele de control pentru volum și cel de pornire/oprire de pe laterala din dreapta.

Samsung Galaxy S6Edge 29

Privit în comparație cu Lumia 1520, HTC One M9 sau Lumia 640, S6 Edge+ se remarcă printr-un display cu strălucirea mai bună și faptul că e foarte îngust pentru un phablet (un mare plus că poate fi folosit mai ușor cu o singură mână).

Samsung Galaxy S6Edge 41

La capitolul grosime cred că Samsung a mers pe o valoare ideală: 7 mm Suficient de puțin cât să zici că e foarte subțire, suficient de mult și bine armat încât să nu se îndoaie ușor când îl porți în buzunarul de la pantaloni, chestie pe care nu am avut curajul să o fac cu iPhone 6 Plus de exemplu, dar o practic zilnic cu Lumia 1520.

Samsung Galaxy S6Edge 35

Mai sus puteți vedea elementele constructive ale bordurii lui S6 Edge+ în comparație cu Lumia 1520 (jos) și HTC One M9, respectiv Lumia 640 (sus).

Samsung Galaxy S6Edge 34

Am zis că merită să vă ofer și o comparație vizuală din lateral dreapta (imaginea de sus) și stânga (cea de jos).

Samsung Galaxy S6Edge 36

Dacă din față S6 Edge+ arată foarte bine nu pot zice același lucru și pentru partea din spate. Dincolo că e sticlă care se poate sparge (și chiar am văzut un aparat spart a cărui reparație trece de 250 EUR), rămân amprente și nu are chiar cea mai bună aderență.

Samsung Galaxy S6Edge 38

Asta nu înseamnă că arată rău. E un progres față de plasticul clasic al Samsung, dar sunt sigur că se putea găsi altă modalitate de realizare a carcasei din spate, mai ales că S6 Edge+ este unibody, fără posibilitatea de scoatere a bateriei sau folosire a unui slot microSD.

Samsung Galaxy S6Edge 28Samsung Galaxy S6Edge 26

În schimb încărcarea wireless este prezentă pe acest smartphone, inclusiv cu opțiuni de încărcare rapidă (fast charging) ce permite ajungerea rapidă la 80% cu încărcător special. Dacă am adus vorba despre încărcare, slot-ul microUSB e poziționat inspirat pe mijlocul bordurii inferioare, chiar lângă difuzor în timp ce slot-ul pentru SIM (nano) e pus în partea superioară, lângă unul din microfoanele din dotare.

Samsung Galaxy S6Edge 27

Display: un super display curbat

Samsung Galaxy S6Edge 39

Samsung a știut să facă mereu display-uri deosebite pe smartphone-urile sale. Mi-a plăcut enorm cum se vede informația pe ecranul lui Samsung Galaxy S6 Edge+ și cât de ușor poți lucra cu el. Este și motivul pentru care am renunțat la interfața clasică TouchWiz și am pus un HTC Sense 7 cu BlinkFeed, shell pe care îl consider net superior TouchWiz-ului din motive de design, performanță și ergonomie, cu toate că și pe TouchWiz ai integrarea Flipboard pentru prezentarea de știri.

Samsung Galaxy S6Edge 41

După cum am mai spus, Samsung Galaxy S6 Edge+ vine cu un display de 5.7 inci, curbat, protejat cu Corning Gorilla Glass 4, la o rezoluție de 1440 x 2560 și o densitate de 518 ppi, excelentă pentru afișare de text și imagini. Nivelul de strălucire și contrastul permit afișarea unor imagini cu culori deosebit de bine reprezentate. Chiar și în soare puternic informația se va vedea suficient de bine încât telefonul să poată fi folosit fără probleme.

Cel mai mult mi-a plăcut să mă uit la filme și la poze, seara, direct pe S6 Edge+. Ecranul e generos, informația se vede foarte bine și la o super calitate. Odată ce ajungi să te obișnuiești cu așa ceva cu greu mai poți renunța la experiență.

Hardware: configurație de TOP și putere maximă de procesare

Samsung Galaxy S6Edge 42

Samsung Galaxy S6 Edge+ oferă tot ceea ce e mai bun în momentul de față în zona de hardware pentru smartphone-uri. 4 GB RAM plus 32/64 GB pentru stocare, cipset Exynos 7420 cu un CPU octacore (Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53 & Quad-core 2.1 GHz Cortex-A57) și un GPU Mali-T760MP8 foarte performant, cititor de amprentă, NFC, WiFi, 4G, super display după cum am mai zis, senzor pentru monitorizarea bătăilor inimii, pedometru, wireless charger (Qi/PMA), cameră de 16 MP principală și una de 5MP secundară, wide.

Între toate aceste specificații de top s-a strecurat și un neajuns: bateria de doar 3000 mAh ce pare optimă, dar numai la nivel teoretic. Și nici receptor radio FM nu mai găsim pe flagship-ul Samsung, chestie pe care nu o consider nicidecum un minus (ai super telefon, îți permiți trafic de date ca să asculți exact ce muzică dorești de pe internet).

Camera foto: 16 MP cu stabilizare optică și autofocus

Samsung Galaxy S6Edge 33

Camera foto de pe Samsung Galaxy S6 Edge+ e marele său atu alături de design, ecranul curbat și puterea de procesare. Cu opțiuni de stabilizare optică, acces direct pe modul de fotografiere Pro, posibilitatea de înregistrare la 2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@120fps, HDR, dual-video S6 Edge+ oferă cea mai bună experiență foto pe care o veți putea găsi acum pe un smartphone. Aici și aici am pus o galerie foto și ceva mai multe detalii despre acest subiect, nu mai revin ca să nu vă plictisesc.

Multimedia: excelent player pentru audio/video

Samsung Galaxy S6Edge 16

Samsung Galaxy S6 Egde+ are veleități multiple pentru multimedia. Poate înregistra și fotografia foarte bine, are resursele hardware pentru a reda perfect filme Full HD pe ecranul propriu sau pe smart TV via DLNA sau Mirrorcast și merge bine și pe post de internet radio. Am abuzat de el în toate situațiile descrise mai sus și sunt foarte mulțumit. Aș zice totuși că în ceea ce privește calitatea audio redată prin difuzorul din dotare se putea face mai mult. Nivelul audio e bun, calitatea mai poate fi îmbunătățită.

Samsung Galaxy S6Edge 8

iar dacă la multimedia mai pot trece și operațiile de browsing, YouTube, citit știri prin Flipboard, atunci aveți tabloul complet a ceea ce înseamnă S6 Edge+: poate oricând să înlocuiască multe din funcțiile pe care le folosiți pe o tabletă și le face chiar mai bine!

Performanță: câștigător detașat în TOP-uri

Samsung Galaxy S6Edge 9

Ce înseamnă performanța atunci când vorbești de un flagship? Pentru mine performanța este sinonimă cu o sumă de valențe: cum se mișcă în meniu, dacă aplicațiile se încarcă și funcționează rapid, dacă se încălzește (sau nu), dacă sunt probleme de coenctare WiFi/4G, care e autonomia, cum funcționează pe partea de telefonie, care e autonomia etc.

Toate astea luate împreună dau performanța. Peste ele pun și rezultatele în benchmark-uri, singura opțiune coerentă de a face o departajare între produse similare.

Am testat Samsung Galaxy S6 Edge+ de la Orange prin programul Orange Smartphone Testers pe o conexiunea 4G+ activă mereu, în Brașov. Inițial am mers cu configurația standard (aici mă refer la shell-ul TouchWiz și aplicațiile asociate) iar pe urmă l-am personalizat așa cum îmi place mie să îl folosesc și mi-a plăcut să văd că nu am pierdut niciuna din caracteristicile sale funcționale, din contră am câștigat.

Navigarea prin meniuri merge excelent cu orice shell Android disponibil în Play Store sau altundeva. Aplicațiile beneficiază la maxim de Android 5.1.1. și 4GB RAM, ocupând memorie atât cât e nevoie ca să se miște foarte bine. Samsung pune la dispoziția utilizatorului câteva aplicații de tuning zic ei, care să urmărească și să optimizeze modul de funcționare. În afară de opțiunile de power management care sunt utile, restul poate fi ușor clasificat drept bloatware. De ce ai avea nevoie de un manager de memorie când ai 4 GB RAM? Că Android e avid și mănâncă toate resursele? Da și nu, pentru că tocmai aici e farmecul: învățând tipicul de folosire Android va ști să prioritizeze cache-ul și să aducă o fluență mai mare în folosire.

Inițial aș fi zis că e greu să îngenunchezi un S6 Edge+ cu ditamai puterea de procesare și 4GB RAM. Ei bine nu e chiar așa de greu, combinația de Android și Facebook vă dă o mână de ajutor ”nesperată”. Singura aplicație cu care am avut probleme a fost Facebook – de altfel nici nu sunt un fan al acestei aplicații și mereu îi găsesc nod în papură și modalități prin care să o îngenunchez (defect profesional aș zice, pe orice software pun mâna îl fac să crape).

Dacă vreți să aflați cum e cu S6 Edge+ și jocurile nu aveți noroc, eu nu o să vă zic asta pentru că nu folosesc așa ceva nici măcar pentru testare. Pentru mine un phablet are alt rol decât de companion pentru joacă: este un înlocuitor de laptop/tabletă, pe care îl stresez la maxim în fiecare zi.

Cum spuneam, la capitolul fluență S6 Edge+ se descurcă foarte bine.

În plus, pe toate benchmark-urile (aproape pe toate) pe care le-am folosit ca să îi măsor performanța a ieșit câștigător, uneori cu o diferență zdrobitoare. În bateria de teste am inclus BenchmarkPi, o aplicație pe care o prefer pentru că dă rapid o idee despre puterea de procesare CPU+memorie. Valori mai mici înseamnă mai bine:

banchmark_1

CaffeineMark este un test generic ce măsoară performanța totală – valori mai mari, înseamnă mai bine:

banchmark_2

Clasicul Quadrant, un alt test generic, din păcate ușor de păcălit. Valori mai mari, rezultate mai bune:

banchmark_3

Un test de browsing, Browsermark în v2. Timpi mai mici înseamnă performanță mai bună.

banchmark_4

Nicio analiză nu e completă fără AnTuTu, unde S6 Edge+ a ieșit detașat ca cel mai bun – valori mai mari, rezultate mai bune:

banchmark_5

Și un test pentru zona de 3D, adică 3DMark Unlimited. Samsung Galaxy S6 Edge+ nu mai apare cu o diferență la fel de mare, totuși rămâne cel mai bun.

banchmark_6

După aceste grafice concluzia e simplă: S6 Edge+ e cel mai bun smartphone Android pe care l-am testat până acum!

Mergând mai departe, calitatea audio și recepția semnalului WiFi/4G+ (orange) au fost foarte bune pe toată perioada de testare și pe oriunde m-am plimbat prin Brașov. Nimic de reproșat.

speedtest

Pentru că am promis să fac un experiment în care să văd cât trafic consum într-o lună dacă folosesc exclusiv un smartphone, vă dau câteva repere: în trei săptămâni am avut cam 1,67 GB trafic mobil și peste 6 GB trafic pe WiFi, e drept din el 2 GB au fost de instalare/update-uri de aplicații din Play Store.

Screenshot_2015-09-23-22-51-47Screenshot_2015-09-23-22-51-52

Și așa ajung la ultimul aspect, autonomia. Bateria de 3000 mAh pare mare și suficientă. în cele aproape trei săptămâni de testare a lui S6 Edge+ am ajuns la concluzia că dacă sunt atent pot trece o zi cu S6 Edge+. Uitați de exemplu consumul de azi, care a fost unul mic față de ceea ce fac de obicei – adică net radio, social media, browsing, email, apeluri de voce, poze etc.

baterie

Mi-aș fi dorit puțin mai mult, să zicem un 25% ca să pot sta confortabil că nu rămân fără baterie până seara. Treaba asta e balansată pozitiv de faptul că S6 Edge+ are încărcare wireless plus opțiunea de fast charging (încărcare rapidă) și mai poți fura puțină autonomie dacă îl pui puțin la încărcat timp de 10-20 de minute.

Extra: Multiwindow, edge screen, senzorii smart

Samsung Galaxy S6Edge 16

Samsung Galaxy S6 Edge+ beneficiază de multe elemente extra pe care nici nu le vezi și nu realizezi cât de utile sunt până nu apuci să le folosești. Multiwindow de exemplu, funcția prin care poți folosi două aplicații simultan pe home screen-ul Android e excelent pentru situațiile în care consulți email-ul și nu vrei să sari neapărat dintr-o aplicație în alta.

Screenshot_2015-09-16-19-40-10

Cititorul de amprentă permite securizarea și deblocarea rapidă a smartphone-ului. Edge Screen îți oferă posibilitatea să afișezi informații relevante pe curbura ecranului, People Edge îți dă voie să setezi culori diferite de avertizare atunci când primești apeluri de la anumite contacte, ai gesturi care îți permit să aplici automat acțiuni prin simpla ridicare sau schimbare a poziției smartphone-ului (răspundere sau respingere apel, alertare, mute etc.).

Senzorii de măsurare a bătăilor inimii, cel de monitorizare a calității aerului, pedometru sunt acolo în caz că vrei să îi folosești și știu că mulți au început să facă asta – eu am o brățară Jawbone Up 24, prefer să folosesc datele despre mișcarea fizică de acolo și nu cele luate de telefon.

Că veni vorba de chestii extra, chiar dacă arată foarte bine cu o carcasă de sticlă vă recomand să aveți grijă de S6 Edge+ pentru că am văzut urmările unor scăpări neintenționate pe jos și nu sunt deloc plăcute.

DSC_2283

Pe piață există multe soluții, eu m-am folosit de câteva huse pe care le-am primit de la MobileDirect.ro. Mi-a plăcut tare mult soluția de protecție cu margini cauciucate UAG și cea Verus.

DSC_2269DSC_2265

Soluții mai elegante sunt cele care oferă protecție cu gel sau margine matelică

DSC_2266DSC_2273

Și bineînțeles nelipsita husă originală Samsung smart Flip Cover care acoperă însă design-ul interesant al lui S6 Edge+:

DSC_2278

Concluzie: S6 Edge+ e phablet-ul anului 2015!

Samsung Galaxy S6Edge 40

În materie de phablet-uri Android S6 Edge+ este din punctul meu de vedere cea mai bună alegere: arată bine, se mișcă excepțional, are o cameră superbă, suficient loc de stocare plus o grămadă de senzori pe care veți ajunge să îi apreciați și folosiți.

Sunt trei motive pentru care S6 Edge+ e o alegere perfectă acum: super display de 5.7 inci, curbat, cu super rezoluție și calitate a imaginii; apoi camera foto cu care veți face poze și filme de o calitate foarte bună și pachetul de senzori care începe cu cel de amprentă, continuă cu cei de monitorizare pentru activitatea fizică, NFC și soluția de plată wireless, încărcarea wireless, etc.

Neapărat să vă gândiți să vă luați un abonament de date 4G cu minim 2 GB de trafic pentru că altfel investiția în S6 Egde+ e cam degeaba. Ce faceți cu el dacă nu aveți net mereu? Ca fapt divers, o poză are cel puțin 6 MB.

Pe de altă parte trebuie să fiți și puțin realiști și să vă gândiți dacă merită să investiți 829 EUR (fără abonament) pe un simplu smartphone. Eu zic că suma e enormă, dar dacă intrați într-un abonament pe 24 de luni cu preț subvenționat la smartphone, atunci acțiunea sună mult mai bine.

Minusul major pe care l-am văzut la S6 Edge+ este autonomia, pe locul doi pun carcasă de sticlă care pe spate nu e chiar cea mai nimerită soluție, apoi bug-urile încă existente în software și calitatea audio a difuzorului.
Dacă toate astea nu vă deranjează și vreți un phablet deosebit, S6 Edge+ e alegerea voastră!

 

Informații: www.orange.ro

Preț: începând de la 345 EUR cu abonament Me 42 pe 2 ani

 

PRO CONTRA
+ design
+ ecran excelent
+ calitate foto
+ performanta
+ unibody
– pret
– sticla de pe spatele carcasei
– fara slot microSD
– calitatea audio
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

3 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep