HomeFeaturedFocusAti mai auzit de virusi vigilante? Linux.Wifatch cam asta e

Ati mai auzit de virusi vigilante? Linux.Wifatch cam asta e

gallery_img_3

Cum ar fi ca cineva să se apuce să scrie un virus a cărui singură rațiune de a trăi virtual este să elimine alți viruși și să ajute utilizatorii să își țină sistemele curate? Într-un moment al evoluției Internet-ului și PC-urilor/smartphone-urilor în care zilnic aflăm de mii de elemente malware noi, o chestie de tip vigilante sigur stârnește interesul, mai ales dacă e vorba despre un alt virus ce se asigură că router-ele noastre (adică poarta de ieșire în Internet) sunt curate și protejate.

Linux.Wifatch este un virus descoperit de Symantec prin 2014 care acum a revenit în actualitate pentru că se răspândește din router vulnerabil în router vulnerabil și face ceea ce ar fi trebuit să facă utilizatorul: îl protejează. Încă nu se știe dacă acest malware mai are și alte valențe, deocamdată ăsta pare a fi singurul său scop: să șteargă infecțiile din router-ele compromise. Linux.Wifatch nu face niciun efort să se ascundă de soluțiile de securitate, din contră, parcă încearcă să își facă simțită prezență și să îl avertizeze pe utilizatorul soluției infectate că are probleme De asta de exemplu s-ar putea să vedeți mesaje ciudate de avertizare că aveți nevoie de un upgrade de firmware când folosiți Telnet pe router.

Fig1_26

În momentul de față se pare că avem de a face cu câteva zeci de mii de sisteme infectate, conform Symantec harta lor arată cam așa:

Fig3_11.0

 

 

Chiar dacă nu face nimic rău, din contră, ne ajută să scăpăm de infecții, Linux.Wifatch tot malware rămâne. Da e unul vigilante.

Ciudat că nu edem și România în lista asta. Să cred oare că suntem capabili să ne ținem router-ele protejate și actualizate?

via Symantec

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep