HomeFeaturedFocusCum merge Windows 10 Mobile 10586 pe Lumia 1520. Experienta dupa 2...

Cum merge Windows 10 Mobile 10586 pe Lumia 1520. Experienta dupa 2 zile, probleme

Lumi 1520 Windows 10 Mobile 10586

După cum am promis, revin cu detalii despre Windows 10 Mobile build 10586 și cum funcționează pe Lumia 1520. Știți probabil că am evitat până acum să pun build-urile de test de Windows 10 Mobile pe Lumia 1520, aparatul meu principal. Toate testele de până acum au mers pe Lumia 640 care a mers chiar foarte bine. Și exact din acest motiv am decis că acum e timpul să fac trecerea oficială la Windows 10 Mobile și să aduc Lumia 1520 la build-ul 10585 prin upgrade direct de la Windows Phone 8.1 ultimul Developer Preview.

Cum se face? Vorbim încă de o versiune de test care deși e considerată RTM de mulți ne arată că mai e puțin de lucru din partea Microsoft pentru Windows 10 Mobile. Așa că cine vrea să testeze trebuie să intre în programul Windows Insiders (e nevoie de un Live ID și înregistrare aici). Apoi e necesară instalarea aplicației de Windows Phone numită Windows Insider și activarea unei căi de acces la build-urile de test: Fast Ring sau Slow Ring. În Fast Microsoft are o frecvență mai mare de publicare a build-urilor, însă șansele ca problemele să apară sunt mari. Pe Slow Ring (apropo, 10586 e acum și în Slow Ring) vin teoretic doar versiunile considerate foarte stabile. Odată activat unul din canale smartphone-ul se repornește și începe descărcarea celui mai nou build de Windows 10 Mobile, azi el este 10586 pe oricare din Ring-uri.

imageimage

Procesul de upgrade durează cam 30 de minute pe Lumia 1520 în ideea că aveți spațiu suficient (vreo 2 GB) pentru download și instalarea Windows 10 Mobile 10586. Și o să mai stați câteva minute până se vor face ultimele setări. Când totul e gata vi se prezintă ecranul de start unde introduceți PIN-ul și începeți să configurați aplicațiile.

După upgrade: aplicațiile (în majoritate) la locul lor, setările și pozele/documentele neatinse

Recunosc că am avut ceva emoții și înainte de a face upgrade-ul mi-am făcut copii de siguranță pentru poze, muzică, filme, documente, inclusiv capturi de ecran cu Live Tile-urile (ca să știu cum le rearanjez).

Mă bucur să vă comunic că experiența de upgrade a fost lină, fără NICIUN fel de probleme. S-a descărcat build-ul nou, a început instalarea, s-au făcut configurările. Live Tile-urile au rămas la locul lor (mai puțin cel Me care nu mai există în Windows 10 Mobile).

Orice instalare de build nou de Windows 10 Mobile presupune vreo 10-15 de așteptare pentru update-ul aplicațiilor din Windows Store. Multe sunt legate de Outlook și Calendar, Photos, Camera etc. Și în cazul meu au fost cam … 38 de aplicații care și-au făcut update.

wp_ss_20151122_0004wp_ss_20151122_0011

Surprinzător Facebook Beta de pe Windows Phone a sărit de la versiunea 8 la 10.1, adică versiunea finală Universal Windows Platform. Outlook a rămas configurat așa cum îl aveam înainte, inclusiv cu Live Tile-urile pe fiecare cont pe ecran, așa cum era pe Windows Phone 8.1

Când nu au mai fost găsite aplicații pentru update din Windows Store am început practic să fac cunoștință cu noul Windows 10 Mobile. Ceea ce mi-a plăcut enorm este că aproape nu există diferențe între viteza de pe Windows Phone 8.1 și ce de pe Windows 10 Mobile pe Lumia 1520. Doar o încălzire semnificativă a aparatului în zona din spate, stânga sus, lângă lentila camerei foto.

Și cum am început să mă joc am și avut prilejul să văd că încă mai sunt ceva probleme. Unele aplicații merg fără niciun fel de problemă, altele nu pornesc sau dacă pornesc se închid imediat.

După cum se poate vedea și în imaginea de mai sus am trecut pe display-ul cu 4 coloane, dimensiunea standard de 250 propusă de Windows 10 Mobile pe Lumia 1520. Eu zic că se vede excelent.

Ce a mers la mine: Outlook, Camera, Edge, Facebook, LinkedIn, Instagram, KLM, BritishAirways, Air France, Lumia Play to, Amazon, Bizview Analytics, CCplayer, Channel9, Cortana, Curs Valutar, File Explorer, FIS-SKI Mobile, Flipboard, Google, Groove, Hyperlapse, IMDB, InstaWeather Pro, Kayak, Lufthansa, Lumia Creative Studio, Lumia Selfie, Messaging, Skype, MobileBanking de la Unicredit, OneDrive, Opera Mini, NetScan, Pages Manager for Facebook, Portscanner, Remote Desktop, Runtastic Pro, TED, Telescope, TuneIn Radio, UniShare, AccuWeather, Yammer.

Cortana inclusiv cu ”Hey Cortana”, Glance Screen, Extra-urile de Display și Touch  merg fără probleme!

Sincronizarea email via Outlook și contacte plus Calendar funcționează foarte bine, notificările merg, alarmele la fel.

wp_ss_20151122_0012wp_ss_20151122_0013

Ce nu  merge: Drive+ mi-a făcut probleme cu toate că eram instalat înainte. Nu am reușit nicicum să îi dau drumul. Iar după ce l-am dezinstalat în ideea că îl pun din nou, a dispărut din Windows Store – Gabe Aul a confirmat că sunt probleme cu aplicațiile Lumia în Windows Store.

Odată cu Drive+ s-a stricat și Windows Maps și GMaps+. Cu alte cuvinte nu mai am nicio aplicație funcțională de tip Maps.

wp_ss_20151122_0014wp_ss_20151122_0015

Și am mai constatat că Twitter îmi face probleme (descarcă feed-ul, nu pot posta nimic) și de asta l-am înlocuit pentru moment cu Metweets. MetruTube crapă destul de urât, merge YouTube-ul prin Edge așa că nu e o problemă foarte mare pentru moment.

Alte probleme pe care le-am întâlnit țin de Outlook care se mișcă foarte greu când e apelat prin butonul Share din diverse aplicații iar notificările de Facebook prezentate în Action Center mă mai aruncă în Facebook din browser și nu în aplicațiile Pages sau Facebook.

Autonomia lui 1520 mi se pare mai mică decât pe Windows Phone 8.1, asta în condițiile în care l-am folosit foarte mult în acest weekend și abia l-am dus o zi. De obicei pe Windows Phone 8.1 mă ține cam două zile. Rămâne să mai văd cum funcționează și săptămâna aceasta.

wp_ss_20151122_0016wp_ss_20151122_0017

Cam asta e pentru moment experiența de upgrade și folosire de Windows 10 Mobile pe Lumia 1520. Una peste alta sunt mulțumit și recomand upgrade-ul celor ce vor să vadă cum e Windows 10 Mobile în versiunea pre RTM.

Dacă printre voi se numără alți posesori de Lumia 1520 care au făcut și ei trecerea și au întâlnit probleme sau au soluții, aș fi bucuros să le aflu experiența. Sigur și alți utilizatori vor aprecia asta.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep