HomeChestii VerziEXPERIMENT: Cat consuma un router

EXPERIMENT: Cat consuma un router

Astăzi o să continuăm seria de EXPERIMENTE prin care încercăm să vă arătăm cât consumă diferite dispozitive din gospodăria dumnevaoastră și cum se poate eficientiza consumul de energie. Și ne ocupăm de router-e, aceste obiecte atât de necesare și totuși atât de contestate. Nu este de competența noastră să emitem teorii despre cât de nocive și nesănătoase, sau, deopotrivă, cât de inofensive sunt, deși ne-ar fi plăcut să elucidăm și acest mister. Însă putem să vă spunem cam cât consumă un router și ce economie se poate face printr-o utilizare mai eficientă a acestuia.

Încă din start trebuie spus că cifrele s-ar putea să varieze în funcție de modelul de router și poate chiar și în funcție de traficul realizat pe o perioadă mai îndelungată de vreme (pe termen scurt nu am putut înregistra valori diferite de consum pentru repaos sau download intensiv). Tocmai de aceea, înainte de a da cifrele, trebuie să descriem puțin scenariul pe care am realizat măsurătorile.

IMAG1229

Un router ASUS RT-N53 Dual-band N600 (care chiar își face treaba cu brio într-un apartament de bloc; sunt foarte mulțumit de el), la care sunt conectate trei telefoane smart, două tablete, un smartTV și un Xbox 360 (plus o priză inteligentă cu contor de consum Edimax SP-2101W și un bec inteligent). Cam acesta este set-up-ul pe care am realizat măsurătoarea noastră.

Consumul înregistrat pentru o perioadă de 24 de ore a fost de 0,124 kWh. La prețul mediu pentru un kWh de pe factura de la Electrica pe aceeași gospodărie, de 0,6 lei (cu taxe incluse), asta se traduce într-un cost total de aproximativ 2,4 lei pentru o perioadă de 30 de zile. Având în vedere orele de noapte și acea perioadă a zilei în care nu este nimeni acasă, cred că 8 ore pe zi sunt suficiente pentru nevoia mea de internet, 8 ore sunt suficiente cu router-ul să fie pornit. Este cazul meu, nu sunt genul care să facă download-uri de filme sau alte chestii voluminoase.

IMAG1221

Rezultă astfel că se poate face o economie de 1,6 lei pe lună dacă se oprește router-ul atunci când nu este nevoie de el. Mi-ar plăcea să pot să vă dau și argumente de ordin medical în favoarea opririi sale atunci când nu este necesar, însă, așa cum am spus, nu ține de competența mea. Oricum, rău nu are cum să vă facă dacă este oprit.

Revenind la cei 1,6 lei, știu că nu înseamnă mult pentru potența financiară a unora dintre cititorii noștri, trâmbițată ostentativ chiar și pe aici, prin comentarii. Chiar și adăugați la cei aproape 2 lei pe care îi puteți economisi cu decodorul de semnal TV și eventual la alte economii realizate cu o încărcare eficientă a laptopului. Aș vrea însă să avem o privire mai de ansamblu. O economie de 3 lei pentru o gospodărie este una, însă ce înseamnă ea la un bloc întreg? Dar la un cartier? Mai mult, cum s-ar traduce ea la un întreg oraș. Cifrele se amplifică și, poate mult mai important decât cifrele, am deveni mai atenți cu resursele, cu mediul înconjurător. Și am polua mai puțin! Ceea ce ar însemna un mare pas în față spre civilizația pe care ne-o dorim și după care oftăm.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep