HomeFeaturedFocusTEST de incalzire: care frige mai tare - 6s, 950 XL, G5,...

TEST de incalzire: care frige mai tare – 6s, 950 XL, G5, P9, HTC 10 sau S7 edge?

Intro_heating

Pentru că în momentul de față suntem singurii revieweri din România care au simultan cele mai HOT smartphone-uri ale momentului, ne-am gândit că ar fi indicat să le punem la treabă și să vedem care dintre ele se încinge mai tare. Pentru asta am luat câte un iPhone 6S, Lumia 950 XL, LG G5, Huawei P9, HTC 10 și Samsung S7 edge, le-am pus să ruleze simultan benchmark-ul cross platform Basemark OS II (în curând o să publicăm și rezultatele unui test comparativ de performanță) și am măsurat (cu un termometru cu infraroșu) cât de tare se încălzesc pe display și pe spate. Valorile sunt relative, importantă nu e neapărat valoarea maximă sau minimă, ci mai degrabă comportamentul și diferențele între smartphone-uri.

Trebuie să înțelegem că în afara lui iPhone 6S care folosește un cipset diferit, toate celelalte cinci aparate vin cu aproape același ”motor”, modul în care se încălzesc (sau nu) ținând de tehnologiile și materialele folosite pentru aerisire și pentru carcasă. Teoretic aparatele cu carcasa metalică ar trebui să se răspândească mai bine căldura și să nu se încingă prea tare, în timp ce cele cu carcasă de plastic au de suferit.

iPhone 6S Lumia 950 XL LG G5 Huawei P9 HTC 10 S7 edge
Cipset Apple A9 Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810 Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820 HiSilicon Kirin 955 Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820 Exynos 8890 Octa
CPU dual-core Twister Quad-Core Cortex A53 & Quad-core Cortex A57 Dual-Core Kryo & Dual-Core Kryo Quad-Core Cortex A72 & Quad-Core Cortex A53 Dual-Core Kryo & Dual-Core Kryo Quad-Core Mangoose & Quad-Core Cortex A53
Frecventa CPU (GHz) 1.84 1.5 & 2 2.15 & 1.6 2.5 & 1.8 2.15 & 1.6 2.3 & 1.6
GPU PowerVR GT7600 Adreno 430 Adreno 530 Mali-T880 MP4 Adreno 530 Mali-T880 MP12
TIP display LED Backlit IPS LCD AMOLED IPS LCD IPS-NEO LCD Super LCD5 Super AMOLED
Material carcasa metal plastic metal metalic metal sticla

Ceea ce a ieșit vedeți mai jos:

Pentru display, temperaturile maxime măsurate (in grade C) sunt:

Heat_1

După cum se poate observa, display-ul de pe iPhone 6S este cel care se încălzește cel mai puțin când e pus la treabă în Basemark OS II, la polul opus este Lumia 950 XL ce s-a ”ambalat” destul de puternic.

Destul de bine stau și HTC 10 și LG G5, S7 edge și Huawei P9. Diferențele între acestea sunt extrem de mici.

Pentru spate, temperaturile maxime măsurate (în grade C) sunt:

Heat_2

Din nou cel mai rece este iPhone 6S în timp ce Lumia 950 XL se încălzește cel mai puternic. LG G5 face o figură frumoasă, iar HTC 10, S7 edge și Huawei P9 au cam aceiași valoare maximă.

Dacă la nivelul display-ului plaja de valori este largă (de la 28 la 39 grade Celsius), pentru spatele smartphone-urilor situația pare mai echilibrată, în intervalul de 6 grade aflându-se toate cele șase smartphone-uri analizate.

Concluzie: HTC 10 și LG G5 sunt o surpriză plăcută

Marketingul HTC anunțase că HTC 10 este complet diferit de ceea ce era HTC One M9 vizavi de ceea ce înseamnă încălzirea atunci când aparatul este folosit intens. Din experiența de până acum cu LG G5 eram puțin circumspect, pentru că au existat dese momente în care mi s-a părut că se încălzește, dar în urma testului am și o explicație: pentru procesare stă destul de rece.

Lumia 950 XL se încinge bine de tot, poate că o parte din ”vină” aparține sistemului de operare Windows 10 Mobile care nu este încă finisat complet.

Pentru iPhone 6S, testul acesta este o confirmare că metalul carcasei plus optimizarea platformei hardware și a software-ului se află la un nivel ridicat.

Urmează să fac o măsurătoare atunci când aparatele fac transfer intens pe WiFi/4G, pentru că acolo știu sigur că situația nu va mai fi la fel de clară și absolut toate aparatele vor avea valori ridicate în ceea ce înseamnă temperatura.

 

Voi cum stați cu încălzirea? Când arde smartphone-ul și ce modele?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

9 COMENTARII

  1. Subscriu ideii cu camera termala, rezultatele erau mult mai clare si mai relevante. Cand vine partea a doua, cu incalzirea cand se face trafic pe wireless?

  2. Depinde și în ce puncte s-au făcut măsurătorile pentru că distribuția căldurii nu este uniformă pe suprafață unui smartphone (zonele din dreptul CPU și GPU sunt mai calde).

    O idee mai clară ne-am face cu o cameră cu termoviziune care surprinde în ansamblu distribuția căldurii la un smartphone.

    • Pot incerca sa fac asta daca o sa am suficient spatiu de stocare. Crezi ca e relevanta informatia? Cati folosesc filmarea 4K minute in sir si ar fi deranjati de incalzire?

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep