HomeFeaturedFocusVIDEO: cum filmeaza Overmax X-Bee 5.1 Drone

VIDEO: cum filmeaza Overmax X-Bee 5.1 Drone

20161001_152553

Este primul produs de acest gen pe care l-am testat. Iar faptul că a fost o dronă Overmax a fost binevenit. Pentru că cei aflați la început de drum în acest domeniu (dacă putem să îi spunem așa), exact de asta au nevoie: de un produs complet cu un preț atractiv, care să nu constituie o investiție foarte mare și care să ofere din senzațiile și experiența pe care le oferă pilotarea unei astfel de jucării. Da, poate fi considerată și o jucărie și se poate constitui rapid într-un cadou care se potrivește pe multe ocazii.

Dacă ulterior se transformă dintr-o joacă într-un hobby, atunci poate că va fi cazul să investiți mai mult. Însă pentru un început de drum, X-Bee 5.1 Drone este una dintre alegerile cele mai fericite, pe care prețul valabil pentru piața din România, de aproximativ 650 lei, o recomandă din plin.

20161001_152715

Nu vă lăsați păcăliți, s-ar putea să pară ușor mare acest preț. Însă la o privire mai atentă asupra cutiei, o să constatați că nu este chiar așa. Overmax a încercat să ofere cu X-Bee 5.1 Drone un kit complet, care să facă față și unor scenarii ceva mai pesimiste pentru utilizatorul de dronă aflat la început de drum. Cutia conține, pe lângă dronă și documentația de rigoare încă opt elice de rezervă, pe lângă cele patru montate deja pe dronă, trei acumulatori, care se pot schimba foarte ușor între ei, pentru a asigura o perioadă mai lungă de zbor sunt prezenți în cutie. Tot acolo se găsește și un card microSD (e drept, doar de 2 GB) care servește ca suport pentru filmele sau fotografiile realizate. Două încărcătoare asigură posibilitatea de a încărca doi acumulator în aceeași perioadă, ceea ce arată că polonezii de la Overmax chiar s-au gândit la toate. Patru protecții pentru elice, care se pot monta suplimentar pe dronă și o șurubelniță care ajută la montarea lor sau la înlocuitul unei elice, completează lista cu accesorii și piese de rezervă care se găsesc în cutia lui X-Bee 5.1. Așa cum spuneam, un kit complet, care justifică prețul de 650 de lei și care compensează puțin din calitatea plasticului din care este construită drona.

20161027_094721

Plastic care, trebuie spus, în ciuda aspectului ceva mai ieftin, s-a dovedit a fi suficient de rezistent încât să nu cedeze în cele două accidente care s-au petrecut pe perioada testării. Efectele unui astfel de incident, care a presupus și prezența unui tufiș, se pot vederea pe una dintre elice. Însă rezistența dronei s-a dovedit unul dintre punctele forte, pentru care merită un mare plus. Nimeni nu vrea să dea banii pe un produs care se dezmembrează la primul accident.

20161001_152649

Și dacă tot ne-am ocupat de aspectul dronei, trebuie spus că aceasta este dotată și led-uri pentru iluminare și că, din punct de vedere fizic, arată ca o insectă uriașă. Iar combinația de negru și portocaliu contribuie din plin la această comparație.

20161001_152625

Telecomanda care însoțește drona pare a fi realizată dintr-un plastic ceva mai calitativ, care asigură un grip bun. Păstrează aceeași schemă de culori și este prevăzută cu un display digital pe care se pot urmări câteva funcții în timpul zborului. Pare puțin cam prea voluminoasă pentru butoanele pe care le are pe ea, dar te obișnuiești destul de repede cu ea.

20161001_152608

20161001_153126

La fel cum te obișnuiești și cu partea de pilotare a dronei. Este nevoie de o calibrare a acesteia, de reglaje pentru fiecare dintre cele patru motoare, pe care le poți face prin intermediul aceleiași telecomenzi. Și de răbdare. Pentru că odată ce prinzi micile imperfecțiuni ale dronei (care bănuiesc că țin de fiecare unitate în parte) se dovedește că este chiar ușor. De exemplu, sample-ul testat de noi nu se ridica perfect vertical, indiferent de încercările de calibrare pe care le-am făcut. Dar devierea sa era atât de mică încât a putut fi corectată din comenzi și am putut-o pilota (mi se pare cam pretențios termenul) fără probleme. Evident, a intervenit și vântul, care mișca destul de puternic drona și o devia de la traseul planificat.

20161001_152600

Și dacă tot am vorbit de condițiile meteo, trebuie spus că am tot încercat să prind vreme frumoasă, pentru a înregistra câteva clipuri în condiții optime. Nu a fost posibil, vremea este destul de capricioasă în Brașov în această perioadă. Așa că am ales o zi ceva mai însorită, însă cu vânt destul de puternic și am mers pe Dealul Cetățuii din Brașov. Sau pe Cetate, cum spunem noi, localnicii. Datorită acestui vânt destul de puternic, mi-a fost frică să ridic prea mult drona, care era deviată sensibil la înălțimi prea mari. Iar locația mi-a oferit o surpriză neplăcută. Nu am putut filma Cetățuia Brașovului, deși asta mi-a fost intenția inițială, din cauza faptului că obiectivul turistic este închis, iar pereții săi plini de înscrisuri obscene. Sper ca autoritățile locale să se ocupe de ea, pentru că este mare păcat de potențialul pe care această clădire îl are.

20161001_152809

Din acest context au rezultat scurtul clip video și cele două fotografii realizate cu drona (există butoane pe telecomandă care activează funcțiile camerei foto). Aș vrea să mai fac un astfel de clip și mai multe poze, poate chiar în Poiana Brașov, pentru că acolo pot explora mai bine limitele acestui produs și promit că o să vin cu un update la acest material. Oricum, la o primă apreciere, camera foto cu senzor de 2 megapixeli, care înregistrează în format HD, este cam slabă.

În utilizarea pentru înregistrarea video apare și acea schimbare a tonalității de culoare, undeva după primele zece secunde de filmare, care s-a întâmplat la toate clipurile înregistrate, din care am ales unul cât mai puțin mișcat de vânt.

Iar la nivel de fotografii, se poate observa un efect de blur înspre marginile fotografiilor. La fel, este prezentă acea diferență de tonalitate, care s-ar putea să aibă legătură cu focalizarea de la o anumită înălțime în sus.

pict0000

pict0004

De aceea, ca și concluzie la acest scurt material, Overmax X-Bee 5.1 Drone este indicată celor care vor să se familiarizeze cu conceptul de dronă și cu manevrarea unui astfel de produs. Este mai degrabă o jucărie decât un instrument foto. Pentru filme și fotografii de calitate cu anumite clădiri, obiective turistice, evenimente sau peisaje (nu știu ce altceva se mai poate filma cu o dronă), este nevoie de un produs ceva mai premium.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep