HomeFeaturedFocusCredeati ca doar prin microfon puteti fi inregistrati? Si castile pot fi...

Credeati ca doar prin microfon puteti fi inregistrati? Si castile pot fi transformate in instrumente de inregistrare audio

Bose

Dacă vă numărați printre cei ce au grijă să își acopere webcam-ul și microfonul de pe laptop cu bandă adezivă ca să se ferească de spionaj, atunci e momentul să mai faceți încă ceva: aruncați și căștile. Căci o echipă de cercetători de la Universitatea Ben Gurion din Israel au arătat că pot să inregistreze convorbirile din jurul unui laptop prin … căști. Prin prototipul “Speake(a)r”, un malware special creat ca să infecteze un laptop și să transforme căștile din instrumente de redare audio în unele de înregistrare, se pot face înregistrări audio – e posibil prin convertirea vibrațiilor în semnale electromagnetice.

”Oamenii nu se gândesc la treaba asta atunci când vine vorba despre păstrarea intimității” zice Mordechai Guri, șeful echipei Cyber Security Research Labs de la Universitatea Ben Gurion.

Nu e ceva nou, pe YouTube se găsesc multe demo-uri de acest fel în care se arată cum căștile in ear pot să fie transformate în microfoane.

Ceea ce au făcut diferit cercetătorii de la Universitatea Ben Gurion a fost să se folosească de o funcție mai puțin folosită a cip-urilor audio RealTek și să inverseze ieșirea audio într-o intrare (se poate face relativ simplu direct din driver) și prin ea să înregistreze ceea ce se captează prin membrana căștilor. Hack-ul în cauză merge cam pe orice sistem de operare (Windows, Mac, Linux) și aproape pe orice hardware, marea majoritate a PC-urilor sau laptop-urilor moderne folosind un cipset audio RealTek.

În testul făcut de echipa de la Ben Gurion, folosind o pereche de căști Sennheiser, informația audio a putut fi înregsitrată chiar și de la 6 metri depărtare.

Cum te protejezi de așa ceva, dacă ții la intimitatea ta? În afară de dezactivarea completă (eventual să tai conexiunea audio de pe placa de bază) sau ținerea închisă a laptop-ului sau a PC-ului, soluțiile sunt destul de puține.

Cel mai important este să te asiguri că nu ai sistemul infectat, iar asta e chiar foarte greu de realizat, chiar și dacă folosești cele mai puternice/bune soluții antimalware și sistemul de operare/aplicațiile instalate, actualizate la zi.

Asta ca să nu me mai amăgim că doar Google/Microsoft/Apple/Facebook ne spionează …

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep