HomeFeaturedFocusO idee buna de proiect in educatie in Romania: cursuri de cyber...

O idee buna de proiect in educatie in Romania: cursuri de cyber security in scoli

kids_School

Știți care e răspunsul la întrebarea ”ce domeniu de IT va fi în vogă peste 5-10 ani?”. E o întrebare pe care îmi place să o lansez tuturor elevilor și studenților cărora am ocazia să le vorbesc pe la prezentări și/sau conferințe. Mi se pare firesc ca cei ce acum sunt tineri să înțeleagă foarte bine ce le rezervă viitorul și să încerce să stea departe de toate acele meserii care în timp vor dispărea (sau se vor diminua semnificativ) și să se orienteze către acelea unde au șanse maxime să poată profesa la un nivel cât mai înalt.

Răspunsul este ”cyber security”, sau pe românește securitatea cibernetică. Cu cât o să treacă mai mult cu atât o să vedem mai multe aparate conectate la internet, mai mult software funcționând pe ele, software care e scris de … personal fără prea multă pregătire în domeniu, trebuie să recunoaștem asta (citiți aici argumentația lui Dorin Lazar pe acest subiect, cu care sunt total de acord).

Iar aceste aparate vor avea nevoie să fie securizate, protejate și va fi nevoie de oameni capabili să înțeleagă impactul unei erori (vulnerabilități) în firmware-ul mașinii, al casei sau al televizorului. Așa că pe viitor, cine va fi specialist în securitate va avea un loc de muncă bun și bine plătit (nu că acum nu s-ar întâmpla asta).

România vrea să introducă cursuri de securitate cibernetică

Într-un astfel de context am citit azi articolul Andradei Fiscutean de pe ZDNET în care se vorbește despre posibilitatea studierii securității cibernetice în școlile din România, de către copii între 11 și 14 ani, poate chiar și de la anul.

Nu discut faptul că pentru a putea să faci asta ai totuși nevoie de oameni capabili să înțeleagă ce e securitatea și mai mult, să o poată explica pe înțelesul copiilor, într-un mod în care micuții să învețe chestiile bune. Știu că avem oameni în România, pregătiți pentru așa ceva, care probabil s-ar duce și gratuit să vorbească despre securitate, dacă li s-ar oferi șansa.

Mă bucură faptul că cineva din țara asta a înțeles că povestea cu IT-iștii români, excepționali, super dotați, începe să fie un balon care stă să se spargă și că dacă vrem să rămânem în povestea cu ”Sillicon Valey-ul Europei”, atunci lucrurile trebuie să se schimbe de la școală. Dacă nu ai un sistem educațional capabil să livreze constant specialiști, atunci calitatea serviciilor va scădea și costul forței de muncă va crește nejustificat – oricine lucrează în IT și e pe un post de conducere sau HR știe foarte bine la ce mă refer – oameni nu foarte calificați sunt vânați pe piață pentru că e cerere mare, pe bani mulți. Bula va mai dura puțin, dar dacă lucrurile nu se schimbă se va sparge și nu va fi bine deloc IT-ului din România.

Revenind la cyber security, este prognozată o piață potențială de 1-2 milioane de specialiști în securitate până în 2019, chestie care va da mari bătăi de cap companiilor ce vor avea nevoie de oamenii ăștia.

Cu o floare nu se va face primăvară, îmi e foarte clar. Dar măcar cineva de pe la noi începe să vorbească despre necesitatea studierii securității cibernetice de la o vârstă fragedă, acțiune care mai are un beneficiu major: securitatea online. Dacă cei mici vor înțelege ce pericole există (inclusiv despre bullying și predatorii online) vor putea să acționeze ca atare și să se ferească să devină victime.

Conform lui Dan Nechita, consilier al primului ministru, peste un an ar trebui să vedem niște rezultate. Acțiuni deja existente (precum Digitaliada Orange sau programul Samsung de dotare a școlilor) sunt dovezi că se poate și că profesorii (sau măcar unii dintre ei) sunt deschiși către nou.

O chestie care să vină de la ”centru” ar fi și mai benefică.

Nu credeți?

via zdnet

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep