HomeFeaturedFocusApar primele aplicatii Windows 10 compilate pe ARM64: PuTTY si 7-ZIP

Apar primele aplicatii Windows 10 compilate pe ARM64: PuTTY si 7-ZIP

windows-10-arm64-story

La foarte puțin timp după ce Microsoft a anunțat că viitorul Windows 10 Creators Update va avea opțiuni de folosire a aplicațiilor win32 Windows 10 x86 pe sistemele ARM avem și primele module recompilate pe ARM64 folosind o versiune specială de Visual Studio. “my123” a postat niște arhive zip în care se regăsesc versiunile recompilate pentru Windows 10 pe ARM64 ale cunoscutelor programe 7-ZIP și PuTTY – le puteți descărca de aici, dar nu prea aveți ce face cu ele acum.

Oricum, cu viitoarea funcție de emulare a aplicațiilor x86 pe Windows 10 pe ARM64 nu o să fie neapărat nevoie de recompilare – dar nu e rău să poți folosi aplicații compilate special pentru o anumită platformă – în teorie ar trebui să vină cu viteză mai bună și consum mai mic de resurse.

Va fi o schimbare majoră față de precedentul efort Windows 8 de funcționare pe platformele ARM, materializat în Windows RT, care din păcate a fost abandonat de Microsoft pentru că numărul de aplicații UWP create nu a fost cel sperat, iar programele clasice x86 nu mergeau (și nici nu au fost recompilate/rescrise de dezvoltatori).

Microsoft speră ca acum lucrurile să stea mai bine și prin posibilitatea de rulare a programelor win32 x86 pe ARM64 sau recompilare a lor via Visual Studio, Windows pe ARM să ia avânt.

Deocamdată e o promisiune interesantă. Eu zic să nu ne entuziasmăm prea tare și să așteptăm să vedem cum se va materializa ea în practică.

via mspoweruser

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep