HomeFeaturedFocusTOP 5 esecuri in IT pe 2016

TOP 5 esecuri in IT pe 2016

failure

2016 a fost un an interesant pe zona de IT, poate nu așa de dinamic cum am fi crezut, cel puțin pe zona de smartphone-uri și wearable. Cu toate astea, IT-ul a mers înainte, cu bune și rele iar noi putem să privim în urmă și comentăm vizavi de ceea ce a fost bine și ce a fost rău. Și am zis că merită să fac o trecere în revistă a produselor/evenimentelor pe care le consider relevante pentru acest an.

Haideți să începem cu cele mai mari dezamăgiri din 2016.

apple_airpod

5. Apple AirPods

Căștile astea wireless pentru telefon, scoase din buzunar de inginerii Apple (ca să justifice eliminarea jack-ului audio) par că nici măcar nu au fost testate din moment ce majoritatea utilizatorilor reclamă că le pierd ușor când le folosesc. Și ați văzut cum arată? Parcă ar fi capetele de la o periuță de dinți electrică. Iar de preț … ce să mai zic? 159 EUR pentru această glumă de căști?

Probabil că unii fanboys s-au entuziasmat la maxim când au văzut prezentarea lor, sper că au revenit cu picioarele pe Pământ după ce au citit review-urile și cât de greu sunt de purtat, cât de ușor se pierd, cât costă și mai ales … că nu vin în pachetul standard iPhone 7.

gopro-karma-drone

4. Drona Go Pro Karma

Ca și în filmul Apple AirPods, drona cu cameră video lansată de Go Pro a ieșit pe piață fără ca măcar să fie testată. La numai două luni de la lansare, drona a fost rechemată de procucăto pe motiv de funcționare defectuoasă – adică pică din cer, fără preaviz. La propriu!

Poate că dacă era vorba de un ceas, o cameră de filmat sau vreo boxă, pierderea subită a alimentării nu fi trebuit să fie o problemă prea mare.

Dar dacă vorbim despre o dronă, care își pierde alimentarea în aer, atunci e o problemă. Și chiar mare de tot pentru un produs care costă aproape 1000 EUR.

Goodbye_Yahoo.0

3. Hack-ul Yahoo!

Yahoo! poate de una singură să ocupe toată lista de eșecuri din 2016, pornind de la evoluția dezastroasă la bursă, la încercările nereușite de vânzare și ajungând la problemele masive de securitate cu care s-a confruntat, ce au fost apărut acum mulți ani, fiind descoperite și anunțate abia acum. Am zis că merită doar poziția a treia, că sunt lucruri mult mai grave pe celelalte locuri.

Nu e de ajuns că în 2014 conturile utilizatorilor de Yahoo! au fost sparte și Yahoo! nici nu și-a dat seama, dar înainte a mai fost o problemă care a afectat aproape 1 miliard de utilizatori. Măcar despre asta Yahoo! a lansat un avertisment, tardiv.

Sper că nu mai folosiți vreun cont pe Yahoo!.

Blue-Screen-of-Death-BSOD-Windows-10

2. Tacticile Microsoft de upgrade la Windows 10

Dacă în 2015 ambiția Microsoft de a aduce cât mai mulți oameni la Windows 10 materializată în tactici de upgrade ce au fost considerate malware, ce mai putem spune despre ce s-a întâmplat în 2016?

Politica a devenit tot mai agresivă, inclusiv prin schimbarea efectului apăsării pe butonul X în acceptul upgrade-ului, sau mai rău, prin introducerea opțiunii de upgrade la Windows 10 ca un ”update recomandat” pentru Windows 7 și 8, ca să treacă de filtrele utilizatorilor și să se instaleze automat, fără acceptul explicit.

După cum știți probabil, opțiunea de upgrade gratuit la Windows 10 a expirat în vară, cei ce nu și-au cerut update-ul sau nu l-au făcut până atunci, au rămas pe dinafară. Asta nu înseamnă că Microsoft nu continuă să le trimită mesaje și pop-up-uri care să îi convingă să treacă la Windows 10. În mod exasperant.

160902140718-samsung-burnt-smartphone-1024x576

1. Exploziile Galaxy Note 7

Cred că nici nu era foarte greu să vă imaginați care este (probabil în decizie unanimă la nivel mondial) cel mai mare eșec din 2016: este Samsung Galaxy Note 7. Un telefon care inițial a fost aplaudat frenetic și a venit peste o serie S7 primită bine de public, dar care ulterior a devenit indezirabil pentru că este practic o bombă artizanală la purtător din cauza bateriilor defectuoase – e plin netul de poze (mai mult sau mai puțin trucate) cu Galaxy Note 7 arzând, ars sau explodat. Grav pentru o companie ca Samsung, care vine cu pretenții de calitate, design și inovație. Au inovat de nu au mai putut în Galaxy Note 7.

Și alături de asta adaug și comportamentul Samsung vizavi de aceste probleme, care inițial a ignorat semnalele consumatorilor (în stil Steve Jobs – ”nu e o problemă, nu știți voi să folosiți produsul”) pentru ca apoi să ajungă să retragă toată producția de pe piață, iar acum, spre final de an, să facă tot posibilul (trimițând update-uri care dezactivează funcția de încărcare a bateriei) să blocheze și smartphone-urile ce încă nu au fost returnate.

How-to-play-Pokemon

Premiul special merge la Pokemon Go și Nintendo

Pe lângă TOP 5 mai merită amintit și eșecul Pokemon Go, un prim joc AR care a stârnit un imens interes, ajungând la un volum fantastic de utilizatori, pentru ca apoi să se fâsâie, aproape nimeni nemaifiind interesant de el. A avut un start fenomenal, a bătut în materie de volum de utilizatori și rate de retenție orice altă aplicație populară de smartphone.

pokemon-go-usage-comparison

Doar că nu a reușit să mențină activ interesul utilizatorilor și după câteva luni s-a stins. De la un maxim de aproape 40 de milioane de utilizatori lucrurile au decăzut chiar foarte repede. Mai joacă cineva Pokemon Go acum?

survey-monkey-pokemon-go

Iar tot legat de Pokemon Go, amintesc și modul în care Nintendo a bubuit practic la bursă când Pokemon Go era pe val, pentru ca apoi să piardă miliarde (adică undeva la 6.4 miliarde USD mai exact) doar că a anunțat (obligați fiind de legislație) că profiturile lor de pe urma utilizatorilor de Pokemon Go sunt minime.

 

Ce alte propuneri de eșecuri în materie de tehnologie aveți pentru 2016?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

3 COMENTARII

  1. Caută o altă expresie pentru a înlocui sintagma “bombă artizanală” pentru că duce cu gândul la faptul că utilizatorii de Note 7 ar fi de vină pentru exploziile în lanț. Artizanal înseamnă cu totul altceva… dar cu totul și cu totul altceva…

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep