HomeMobileAndroidReview Huawei P10: un Android excelent cu design de iPhone

Review Huawei P10: un Android excelent cu design de iPhone

Huawei P10_29

Dacă până acum ați așteptat un smartphone Android care să meargă excelent și să arate senzațional, atunci am o veste bună: Huawei P10 este alegerea pe care trebuie să o faceți. Și vă spun și de ce!

Lansat acum aproape o lună, Huawei P10 e deja disponibil la precomandă în România cu un preț de 2599 de lei, urmând ca după 5 aprilie să înceapă livrările.

Am avut ocazia să îl testez pe îndelete și vă pot spune că am rămas plăcut surprins: este primul smartphone Huawei care mi-a plăcut din primul moment, în mare parte datorită design-ului extrem de similar cu cel al iPhone-ului 6/7, plus o performanță foarte bună și după ultimul update de firmware și pentru o autonomie bună.

Huawei P10_26

Design

Am testat modelul Mystic Silver, culoare aleasă foarte inspirat. Combinația de sticlă plus metal într-un format unibody, cu o carcasă cu margini rotunjite de 145.3 x 69.3 x 7 mm și doar 145 grame, fac din Huawei P10 smartphone-ul cu display de 5.1 inci care e ușor de purtat și care în același timp este suficient de rezistent să nu stai stresat că se va rupe dacă îl ai cumva în buzunar – bine, asta nu înseamnă că dacă îi vor fi testate limitele, nu va ceda.

Huawei P10_22Huawei P10_30

Partea din față a lui Huawei P10 e deja clasică, cu un aspect foarte familiar: display-ul ce acoperă 71.2% din suprafață un senzor de amprentă (care are și funcție de control touch, destul de greu de folosit), difuzorul și senzorul de proximitate plus camera frontală completează design-ul.

Avem o bordură foarte mică, din metal, ce iese foarte puțin peste nivelul sticlei.

Pe partea din spate întâlnim design-ul clasic al Huawei pentru ultimele modele din seria P: carcasă metalică, sigla Huawei și în partea superioară sistemul dual de camere foto plus LED-ul Flash și inscripția Leica. Fără să am grijă în mod deosebit, carcasa lui P10 s-a comportat bine în timpul testului și nu a căpătat niciun fel de zgârieturi în cadrul utilizării normale.

Huawei P10_44Huawei P10_45

În ceea ce privește dispunerea fantelor, pe muchia de jos avem jack-ul audio, un microfon, conectorul USB Type-C și difuzorul.

Huawei P10_48

Pentru ca pe muchia superioară să întâlnim doar o mică fantă pentru microfon.

Huawei P10_47

Pe laterala din dreapta găsim butonul de pornire/oprire și cel de volum. Primul are un aspect zimțat, pentru o mai bună aderență, cel de-al doilea este foarte puțin ridicat deasupra carcasei.

Huawei P10_46

Ca să vă faceți o idee mai bună despre cum arată Huawei P10, l-am pus alături de celelalte flagship-uri pe care le folosesc: Samsung Galaxy S7 edge și HTC 10.

După cum vedeți în imaginea de mai jos, dimensiunile sunt similare, la fel și modul de construcție al părții frontale: un display generos și un senzor de amprentă în partea inferioară, cu funcții de touch.

Huawei P10_35

Și în ceea ce privește conectorii, cele trei aparate sunt similare: slot pentru jack-ul audio (la P10 și S7 edge), conectorul USB Type-C/microUSB, difuzorul.

Huawei P10_37

Pe laterala stângă avem slot-ul pentru SIM (pentru P10 și HTC 10).

Huawei P10_38

Pentru ca în partea superioară fiecare producător să aleagă altfel de funcționalități: microfon (P10), microfon + slot SIM (S7 edge) și jack audio (HTC 10).

Huawei P10_39

Și închei cu vederea cu laterala dreaptă: butoanele de pornire/oprire și volum (P10/HTC 10) și cel de pornire/oprire în cazul S7 edge.

Huawei P10_40

Display: 5.1 inci, IP NEO și Gorilla Glass 5

DIsplay-ul este unul din punctele forte ale lui Huawei P10 aducând unghiuri bune de vizibilitate, culori redate natural, un nivel de strălucire bun și funcții touch ireproșabile.

Pentru P10 Huawei a ales să aducă un display de 5.1 inci, din păcate doar cu o rezoluție de 1080 x 1920 pixeli (desitate de 432 ppi). În contextul unui smartphone care se vrea flagship al lui 2017, rezoluția aleasă pentru P10 e mult prea mică și nu pentru că în folosire ai simți vreo diferență, ci pentru că pe piața smartphone-urilor lumea compară specificații de cele mai multe ori și pe urmă performanță.

Huawei P10_1

Cum nu are rost să compari calitatea display-ul cu niște valori teoretice, o să vă arăt cum este el în comparație cu cel mai bun display de pe un smartphone: cel de pe Samsung Galaxy S7 edge. Pentru asta am folosit mai multe imagini de test, în care putem vedea combinații generoase de culori (toate imaginile pe care le veți vedea au fost redimensionate pentru a se integra în tema site-ului), ambele display-uri fiind date cu strălucirea la maxim.

În prima imagine vedem un peisaj de toamnă, din care reiese faptul că display-ul lui P10 afișează culori mai deschise decât cel al lui S7 edge.

Huawei P10_2

Pentru al doilea set de imagini se observă că imaginile sunt aproape identice, parcă un colorit puțin mai intens pentru P10.

Huawei P10_3

Din nou, vedem cu P10 afișează imagini mai deschise iar S7 edge face imaginile puțin mai roșiatice, intense.

Huawei P10_4

Aici se văd mai clar diferențe de nuanțe, imagini mai deschise pentru P10 și mai intense pe S7 edge.

Huawei P10_5

Și pentru ca lucrurile să fie șai mai clare, pe această imagine se observă ușor că Huwei P10 are un display foarte aproape de cel al lui S7 edge, în ceea ce privește modul în care redă culorile

Huawei P10_6

Vă mai spun că modul de setare automată a strălucirii se activează rapid, în lumină naturală puternică ecranul poate fi citit relativ fără probleme. La touch nu există nicio problemă, iar vizavi de protecția Gorilla Glass 5 lucrurile stau bine.

Hardware: HiSilicon Kirin 960, o reușită

Pe lângă display-ul de 5.1 inci, Huawei P10 mai beneficiază de un cipset HiSilicon Kirin 960 peste care vine un CPU Octa-core (4×2.4 GHz Cortex-A73 & 4×1.8 GHz Cortex-A53) și un GPU Mali-G71 MP8, cu 4GB RAM și 64 GB pentru stocare pe modelul testat de mine. Avem un sistem dual de cameră foto principală de 20 MP, 12 MP pentru cea frontală, cu lentile Leica, autofocus și focalizare cu laser, GPS, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, WiFi Direct, hotspot, Bluetooth 4, senzor de amprentă, NFC, recepție GSM/HSPA/LTE, nano SIM și slot microSD.

Huawei P10_36

Configurația este întregită de o baterie de 3200 mAh ce inițial (din cauza unor probleme software) era ineficientă. După două update-uri de firmware situația s-a remediat.

Camera foto: 20 MP cu sistem de lentile Leica

Și pentru P10 Huawei păstrează însemnul Leica pe carcasă vrând neapărat să ne arate că are gânduri mari în ceea ce privește zona de fotografie. DxOmark a dat 87 de puncte lui Huawei P10, situându-l pe poziția a treia, în fața S6 edge plus și iPhone 7. E un motiv de mândrie pentru Huawei, fără nicio îndoială.

Doar că la fel ca în cazul oricărei camere foto de pe smartphone, faptul că primește note mari nu înseamnă neapărat că poate să înlocuiască camera pe care o folosiți acum (mai ales dacă este un DSLR sau un aparat cu pretenții). În urma experienței de folosire, din punctul meu de vedere lucrurile sunt simple: se comportă așa cum m-am așteptat, adică foarte bine.

Huawei P10_50

Mi-a plăcut să văd că aplicația de management a camerei foto e ceva mai bine realizată, oferind o gamă largă de setări și opțiuni. M-am folosit aproape exclusiv de opțiunile automate, probabil așa cum o să facă cam toți cei ce vor cumpăra și folosi Huawei P10.

Huawei P10_49

Să vă arăt ce a ieșit, cu mențiunea că pozele pe care le vedeți mai jos au fost redimensionate (la o rezoluție mai mare le puteți găsi în albumul de pe):

O poză HDR, cu multe detalii:

Huawei P10_57

O poză mai puțin convingătoare cu Piața Sfatului din Brașov într-o duminică întunecată:

Huawei P10_61

O panoramă:

Huawei P10_64

O poză în lumină artificială:

Huawei P10_72

Încă una în interior:

Huawei P10_83

Un HDR:

Huawei P10_88

Huawei P10_87

Și funcția Light Painting, în care aplicația de management a camerei poate să facă lucruri faine:

Huawei P10_90

Iar când soarele e puternic, lucrurile stau foarte bine:Huawei P10_96

Și niște culori mult prea deschise:

Huawei P10_97

Camera de pe Huawei P10 face poze la o rezoluție de 3968 x 2976 pixeli, o poză având în medie undeva la 4,61 MB – față de alte modele de Android pe care ați putea să le aveți în vedere, modelul de P10 testat de mine avea 64 GB RAM, spațiu suficient pentru stocat poze și filme.

Performanță: autonomie de peste o zi, viteză aproape egală cu flagshipurile de anul trecut

Haideți să vedem care e performanța lui Huawei P10?

În utilizare normală Huawei P10 se mișcă foarte bine, fie cu interfața standard EMUI, fie cu shell-ul Pixel Launcher pe care l-am folosit eu. Răspunde rapid de la comenzi, aplicațiile nu se blochează (mai puțin unele elemente din zona de setări – activarea/dezactivarea conexiunii Bluetooth se face destul de greu). Nu am remarcat să se încălzească în mod deosebit în rularea de aplicații, doar atunci când se face transfer mai intens pe WiFi.

Spuneam că Huawei P10 are o baterie de 3200 mAh. Teoretic e excelentă, suficientă. Practic am avut surpriza neplăcută ca în prima parte a testării să văd că autonomia nu este suficientă pentru o zi de lucru – scos la ora 07:00 de la încărcat, cu 4G și Power Management activ, email, social media, muzică, Huawei P10 rămânea fără baterie undeva la ora 17:30.

Huawei P10_102Huawei P10_106

Chiar când eram pe punctul să mă apuc să scriu acest review am primit un update de firmware care se pare că a rezolvat problema de autonomie. Mai sus aveți capturi cu istoricul de folosire, se vede clar cum autonomia crește de la 14 ore spre 25. Saltul e spectaculos și e un lucru bun că update-ul a venit repede, înainte de disponibilitatea pe piață.

Al doilea lucru pe care vreau să îl remarc vizavi de performanță este recepția pe rețeaua 4G a Orange. Huawei P10 bate liniștit S7 edge și HTC 10 sau Lumia 950 XL din acest punct de vedere – ca să fiu mai exact, acolo unde S7 edge, HTC 10 au semnal doar o linie, Huawei P10 avea semnal maxim, pe 4G.

Vizavi de rezultatele din benchmark-uri, Huawei P10 stă destul de bine.

În primul rând avem Quadran Standard, unde cele 37931 puncte îl aduc aproape de Zenfone 3 și HTC 10, ultimul în varianta cu Android Nougat.

image

Îmi place să folosesc BenchmarkPi ca să văd cât de rapid e procesorul de pe smartphone-urile pe care le testez. Am deja o listă impresionantă de aparate, nu o să vă dau toate valorile, doar primele 27. După cum se vede Huawei P10 stă foarte bine.

image

Și informația pe care o așteaptă toată lumea: rezultaul din AnTuTu Benchmark: Huawei P10 stă bine de tot!

image

După cum se poate observa performanța lui Huawei P10 este una foarte bună, așa cum ne așteptam de la un flagship. Se putea mai mult? Da, probabil că da, însă să nu uităm că Huawei P10 are preț semnificativ mai mic decât al celorlalte flagship-uri lansate (sau nelansate încă).

Software: Android 7 Nougat plus EMUI 5.1, o clonă de iOS

Huawei P10_107Huawei P10_108

Dorința chinezilor de la Huawei de a urma calea Samsung în ceea ce privește impunerea pe piața Android se vede foarte mult în interfața Android a lui P10. Cine a văzut măcar o dată iOS nu va putea să nu remarce similaritățile din EMUI 5.1.

Mie nu mi-a fost pe plac, motiv pentru care am schimbat shell-ul cu Pixel Launcher, cel ce vine implicit pe modelele de smartphone-uri Pixel. Mi-a plăcut că a mers foarte bine, așa că similaritatea EMUI cu iOS nu este ceva care să vă facă să nu mergeți către P10.

Huawei P10_103Huawei P10_105

Dincolo de opțiunile standard de pe Android 7 Nougat Huawei a adus (cum de altfel fac toți producătorii importanți de smartphone-uri Android) multe opțiuni suplimentare, interpretare de gesturi, inclusiv elemente de personalizare pentru accesorii.

Huawei P10_114Huawei P10_113

De la split screen, la partea de MirrorShare, activarea automată a Do not disturb, folosirea cu o singură mână a telefonului, captura de ecran mai simplă, toate sunt prezente și pe Huawei P10.

Vă spuneam la început că P10 are un senzor de amprentă, pus pe partea din față, care la nevoie poate să fie folosit și ca buton touch pentru Home. Opțiunea se activează din Settings, doar că e puțin cam ciudat să folosești butonul pentru Home, dar în aplicații să folosești tot butoanele touch de pe ecran.

Nu îmi dau seama ce a vrut să facă Huawei cu treaba asta, mai bine lăsau butoanele touch lângă senzorul de amprentă, dacă tot l-au pus pe partea din față. E redundant să ai și home touch și home pe buton și în același timp să pierzi spațiul util de lângă senzorul de amprentă.

Avem bloatware și pe Huawei P10, că altfel nu se poate încă. Partea bună e că poate fi dezactivat.

Concluzie: un excelent Android într-un format de iPhone

Huawei P10_27

Și am ajuns la final. Ce e cu Huawei P10? Merită investiția?

Răspunsul meu este că da, e un smartphone pe care trebuie să îl aveți în vedere din perspectiva performanței, a aspectului și cea a prețului.

Mi-au plăcut forte mult aspectul și performanța, inițial am fost dezamăgit de autonomie – noroc că lucrurile s-au mai remediat spre finalul perioadei de testare. Camera de pe Huawei P10 este bună, își face treaba. Sunetul redat prin difuzoare vine la o calitate normală și în ceea ce înseamnă nivelul cât și calitatea. Android 7 Nougat merge bine.

Ce nu mi-a plăcut a fost în primul rând interfața, mult prea similară cu iOS. Alte dezavantaje majore nu i-am găsit, dincolo de faptul că nu care încărcare wireless și că încă Huawei nu a adus pe P10 certificările IP67 de rezistență la apă și praf. Cârcortaș fiind pot să mai aduc în discuție și faptul că display-ul de 5.1 inci este doar Full HD, față de 1440 x 2560 pixeli pe S7 edge.

Mă bucur că în condițiile în care Samsung începe să nu mai fie lider absolut pe piața Android, Huawei vine din urmă ca un concurent puternic, capabil să schimbe ceva, deocamdată aplicând încă tactica Samsung: nu reinventăm roată, finisăm ce au făcut deja alții.

 

Informații: Huawei

Preț: de la 2599 lei

 

PRO CONTRA
+ construcție
+ design
+ camera foto
+ performanță
– interfață similară iOS
– lipsă certificare IP67
– doar rezoluție Full HD
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

8 COMENTARII

  1. Buna ziua,
    Despre ce firmware este vorba? (spuneati mai sus, in text, ca ati facut un update la firmware si ati obtinut o autonomie mai buna)…as vrea sa iau un p10 sh, dar mi-e teama de baterie…Multumesc frumos!

  2. Tocmai am comandat si eu unul. Citeam ca nu are oleophobic coating pe ecran, ceea ce e foarte surprinzator. Doar telefoanele sub 100$ nu au asa ceva. Se simte la folosire normala? Devine ecranul groaznic de murdar fata de alte telefoane?

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep