HomeMobileAndroidMegatest: Galaxy S8 Plus vs LG G6 vs HTC U Ultra vs...

Megatest: Galaxy S8 Plus vs LG G6 vs HTC U Ultra vs Huawei P10. Partea 2, display

DSC_6197

Continuăm megatestul Galaxy S8 Plus vs LG G6 vs HTC U Ultra vs Huawei P10 cu al doilea articol în care analizăm display-ul. Pe actuala generație de flagship-uri Android display-ul – mai exact diagonala și raportul dintre lungime/lățime – este atu-ul cu care se încearcă cucerirea trofeului de cel mai bun aparat.

Încă de la început trebuie să vă spun că în ceea ce privește calitatea și modul de redare a culorilor diferențele sunt extrem de mici, subtile uneori și pot foarte ușor să fie contracarate pe baza unor preferințe personale.

Înainte de a intra în discuția propriu zisă, haideți să vedem un pic cum stau aparatele din test din punct de vedere al specificațiilor hardware vizavi de display:

Galaxy S8 Plus LG G6 HTC U Ultra Huawei P10
Diagonală (inci) 6,2 5,7 5,7 5,1
Rezoluție (pixeli) 1440 x 2960 1440 x 2880 1440 x 2560 1080 x 1920
Densitate (ppi) 529 564 513 432
Grad acoperire (%) 84 78,6 69,7 71,2
Tip display Super AMOLED IPS LCD Super LCD5 ISP NEO LCD
Protecție Corning Gorilla Glass Corning Gorilla Glass 3 Corning Gorilla Glass 5 Corning Gorilla Glass 5
Raport 18.5 : 9 18:9 16:9 16:9

La MWC 2017 LG a lansat G6 cu un display generos al cărui raport de 18:9 a fost prezentat ca și element de referință în domeniul cinematografiei, deci un motiv deosebit de bun de a fi adus și pe smartphone-uri. LG a avut curaj să vină și să schimbe modul în care arată și sunt folosite display-urile pe telefoane. Până acum vă pot spune că a fost o decizie foarte bună, chiar dacă încă sunt foarte puține aplicații Android capabile să își redimensioneze interfața pentru acest raport și să și funcționeze bine.

Ideea de a avea un telefon mai lunguieț îl face să fie ușor de ținut în mână, lucru valabil și pentru S8 Plus.

Dezavantajul este că veți vedea multe aplicații ce nu pot folosi acest raport și prin urmare interfețele arată mai puțin elegant, de multe ori partea inferioară fiind complet folosită pentru afișarea butoanelor de navigație pe Android și nu pentru a oferi informație utilă. Excepție face de exemplu launcher-ul Pixel Launcher (pe care l-am instalat și îl folosesc pe toate aparatele cu Android 7 Nougat pe care le am, inclusiv pe cele din acest test). Cu Pixel Launcher ai ocazia să folosești și să admiri superbele display-uri de pe S8 Plus și LG G6, la rezoluția completă.

DSC_6196

Samsung, ca să nu rămână mai prejos și să nu pară că se ia după LG, a întins puțin raportul display-ului la 18,5 : 9, pe motiv că aparatul arată mai bine așa. Și le dau dreptate, față de S7 edge, S8 Plus (venit în teste prin Orange Smartphone Tester) se ține mult mai bine în mână și poate fi folosit mai ușor – problema este că informația utilă afișată nu a crescut, cauza fiind modul de construcție și redimensionare a aplicațiilor Android pe care le folosesc.

Aspect ratio

HTC U Ultra și Huawei P10 vin cu clasicul raport 16:9, cu rezoluții diferite, pe care aplicațiile Android arată bine.

Din punct de vedere al rezoluției, S8 plus domină de această dată, cu o diagonală de 6,2 inci și o super rezoluție de 1440 x 2960 de pixeli, urmează apoi LG G6 cu 1440 x 2880, apoi HTC U Ultra cu 1440 x 2560 și în final, Huawei P10 cu 1080 x 1920 pixeli (cu mențiunea că modelul P10 Plus vine și el cu rezoluție mare).

Cei ce apreciază un display mare, ce acoperă cât mai bine fața aparatului, au un câștigător: Galaxy S8 Plus. Cu un procent de acoperire de 84%, S8 Plus oferă cel mai generos display dintre aparatele testate. După ce am văzut S8 Plus pot să spun că și LG ar fi putut să crească procentul de acoperire de la 78,6, ca să facă G6 să arate și mai bine.

Lucrurile stau cu totul altfel când vine vorba despre densitatea display-urilor. LG G6 stă cel mai bine, cu 564 ppi, urmează S8 Plus cu 529 ppi, HTC U Ultra cu 513 ppi și apoi Huawei P10 cu 432 ppi.

Contează asta? Teoretic diferențele nu se observă la o utilizare normală, le vezi doar atunci când faci comparație cu un smartphone ce are display cu o densitate mai bună, detaliile elementelor grafice ieșind în evidență.

Calitate

Să mergem mai departe cu discuția legată de display-urile aparatelor. Din specificații vedem că fiecare vine cu tehnologie diferită, cel puțin la nivel de denumire. Samsung cu clasicul AMOLED, LG cu IPS, HTC cu Super LCD și Huawei cu un IPS NEO. Fără să apuci să vezi aparatele ai deja așteptări diferite vizavi de fiecare intre ele.

Ei bine, lucrurile nu sunt chiar atât de diferite cum erau odată sau cum s-ar aștepta un utilizator. Dincolo de nivelul de strălucire s-ar putea să nu vedeți diferențe majore.

Ca să putem evalua display-urile aparatelor din teste am activat opțiunile de performanță din Android 7 Nougat, am dezactivat tot ce ținea de smart display, am scos senzorul de setare automată a luminozității și am dus-o la nivelul maxim pe fiecare aparate în parte. Iar acolo unde există opțiuni de setare pentru intensitatea culorilor, am mers pe setările standard (nu cool, nu warm).

Apoi am folosit mai multe imagini de test și am fotografiat display-urile ca să putem analiza mai pe îndelete diferențele. Am pornit la drum cu modul în care este afișat site-ul MOBzine în versiunea de mobil. Din unghiul în care am făcut pozele apar diferențe importante în ceea ce înseamnă culorile. S8 Plus și LG G6 au culori mai puternice, HTC U Ultra și Huawei P10 vin cu culori mai șterse.

De la stânga la dreapta: Samsung Galaxy S8 Plus, LG G6, HTC U Ultra, Huawei P10.

DSC_6218

În următorul set de imagini observăm că modul de reprezentare a culorii negre, chiar și cu soarele bătând direct pe display-uri, este similar. Vedeți culori ceva mai intense pe S8 Plus pentru ca HTC U Ultra și Huawei P10 să fie apropiate și LG G6 cu un set de culori puțin mai deschise.

De la stânga la dreapta: Samsung Galaxy S8 Plus, LG G6, HTC U Ultra, Huawei P10.

DSC_6219

Într-o altă imagine, vedem din nou diferențe de intensitate pe culori. Culorile nu sunt reproduse identic, însă sunt apropiate. Roșul e mai închis pe LG G6, deschis pe HTC, Huawei și P10. În schimb verdele pare mai bine reprezentat pe LG G6.

De la stânga la dreapta: Samsung Galaxy S8 Plus, LG G6, HTC U Ultra, Huawei P10.

DSC_6220

Pe mine mă interesează foarte mult modul în care sunt redate culorile pentru piele, păr, fețele oamenilor. Caut culori normale pe televizor, vreau așa ceva și pe smartphone. După cum se vede mai jos HTC U Ultra are cea mai bună reprezentare, S8 Plus și Huawei P10 vin cu culori mai intense, LG G6 cu unele mai deschise.

De la stânga la dreapta: Samsung Galaxy S8 Plus, LG G6, HTC U Ultra, Huawei P10.

DSC_6221

Același lucru se poate vedea și în imaginea de mai jos:

De la stânga la dreapta: Samsung Galaxy S8 Plus, LG G6, HTC U Ultra, Huawei P10.

DSC_6222

Am vrut să am și o reprezentare mai clară a culorii negre în contrast cu o combinație de culori vii. A ieșit poza de mai jos, din păcate nu foarte relevantă.

De la stânga la dreapta: Samsung Galaxy S8 Plus, LG G6, HTC U Ultra, Huawei P10.

DSC_6225

De remarcat cum se vede portocaliul pe fundal negru. Există diferențe de intensitate, de la S8 Plus până la Huawei P10. Din nou diferențele cred că sunt mai degrabă chestii subiective.

De la stânga la dreapta: Samsung Galaxy S8 Plus, LG G6, HTC U Ultra, Huawei P10.

DSC_6224

Și pentru a putea vedea lucrurile lai mai bine, am și o poză făcută în întuneric, cu display-urile cu strălucirea la maxim. De data asta se pot vedea extrem de ușor diferențele, iar în acest context mi se pare că display-ul de pe LG G6 este care reprezintă toate culorile cât mai apropiate de realitate.

De la stânga la dreapta: Samsung Galaxy S8 Plus, LG G6, HTC U Ultra, Huawei P10.

DSC_6233

În concluzie, diferențele există și nu sunt sesizabile decât atunci când pui aparatele unul lângă celălalt – și e normal ca pe niște flagship-uri calitatea display-ului să fie foarte bună.

Dacă ar fi să aleg aș merge la egalitate pe primul loc cu LG G6 și S8 Plus, iar imediat HTC U Ultra și Huawei P10.

Voi ce părere aveți?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep