HomeFeaturedFocusVideo - PC-ul din telefon Android vs Windows 10 Mobile: S8 Plus...

Video – PC-ul din telefon Android vs Windows 10 Mobile: S8 Plus cu Desktop Experience vs Lumia 950 XL cu Continuum

DSC_6357

Un aspect legat de noul Samsung Galaxy S8 Plus a rămas mai puțin promovat cu toate că posibilitățile pe care le deschide sunt extrem de interesante. Este vorba despre Desktop Experience, modul prin care smartphone-ul poate fi transformat într-un PC cu Android prin atașarea de tastatură, maus, display prin Samsung DeX Station.

Ideea nu e nouă, Microsoft a propus așa ceva acum câțiva ani prin Continuum for Phones în Windows 10 Mobile și un Display Dock. Dacă filozofia este aceiași – și anume posibilitatea de a transforma smartphone-ul în PC – se schimbă implementarea și setul de aplicații disponibile.

Ori aici este cheia: orice aplicația Android instalată pe S8 Plus poate fi rulată în Desktop Experience, cu (sau fără) opțiunea de redimensionare a ferestrei, față de numărul limitat de aplicații disponibile în Continuum for Phones cu Windows 10 Mobile.

DSC_6370

Pentru că sunt utilizator și de Continuum for Phone cu Windows 10 Mobile și Lumia 950 XL și mai nou de Desktop Experience cu Samsung Galaxy S8 Plus (venit prin Orange Smartphone Testers pentru clienții Orange detalii pentru înscriere se găsesc aici) cu Samsung DeX (disponibil deja la vânzare la partenerii noștri MobileDirect.ro) am spus că este indicat să fac un material video în care să vă arăt unul lângă celălalt Desktop Experience și Continuum for Phones într-o folosire normală.

Înainte de toate trebuie să știți că puterea de procesare a celor două aparate care fac posibile Continuum și Desktop Experience nu se poate compara: avem smartphone-uri de generații diferite, cu specificații hardware diferite, cu un mare avantaj de partea Samsung Galaxy S8 atât la putere de calcul cât și la memoria RAM.

Uitați despre ce vorbesc:

Microsoft Lumia 950 XL Samsung Galaxy S8 Plus
Cipset Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810 Exynos 8895 Octa
CPU Octa-core (4×1.5 GHz Cortex-A53 & 4×2.0 GHz Cortex-A57) Octa-core (4×2.3 GHz & 4×1.7 GHz
RAM (GB) 3 4
Stocare (GB) 32 64
Dimensiune display 5.7 6.2
Rezoluție display (pixeli) 1440 x 2560 1440 x 2960
GPU Adreno 430 Mali-G71 MP20

Specificații

Să lămurim puțin termenii de Desktop Experience și Continuum for Phones. Ambii reprezintă posibilitatea de a folosi smartphone-ul cu Android și Windows 10 Mobile pe post de PC. Sunt opțiuni implementate deja pe smartphone-uri, a căror activare necesită câte un dispozitiv hardware care să permită legarea fizică a smartphone-ului de un display/televizor.

Aici intră în scenă Samsung DeX Station și Display Dock.

Mai jos vedeți unul lângă celălalt Microsoft Display Dock și Samsung DeX Station:

DSC_6371

Diferă foarte mult la formă – Display Dock e mai spartan, DeX e ceva mai modern, rotund, finisat și elegant.

Display Dock DeX Station
HDMI da da
Display Port da nu
Ethernet nu da
USB 3 2
USB Type-C da da
Rezoluție ieșire 1080p 1080p

Diferența majoră este la numărul de porturi USB, unde soluția Microsoft oferă 3 în timp ce Samsung a pus doar 2 pe DeX Stattion, oferind însă conectivitate ethernet, ceea ce Display Port nu are.

La nivel de volum, se vede clar că Display Port e mult mai mic (64,1 x 25,6 x 64,1 mm), cu fix aceiași greutate – 230g).

Mai trebuie să știți că funcția Continuum for Phones poate să fie activată și folosită și fără in Display Dock, prin Wireless Display direct pe un monitor/TV compatibil și să fie legate maus și tastatură pe Bluetooth,

Cum funcționează

Odată conectat display-ul și cablul de alimentare USB Type-C, telefoanele sunt legate de Display Dock, respectiv DeX și e activată automat funcționarea Continuum respectiv Desktop Experience, care de fapt oferă o interfață de PC peste sistemul de operare deja instalat pe smartphone și utilizatorul poate folosi aplicațiile de pe telefon cu ajutorul mausului și a tastaturii.

Continuum for Phones Desktop Experience
Folosește toate aplicațiile de pe telefon nu, doar cele optimizate Continuum da
Full Screen only da nu
Multiwindow nu da
Redimensionare ferestre nu da
Multitasking da da
Modul telefon activ da da
Personal Assistant integrat Cortana Google Assistant

Din păcate nici într-o situație și nici în alta NU toate aplicațiile pot fi folosite ca și cum ar fi pe PC: pe Continuum doar anumite aplicații funcționează (dacă au fost scrise special) iar pe Desktop Experience doar unele pot fi folosite Full Screen sau li se poate schimba dimensiunea ferestrei de lucru.

Video: demo side by side

Uitați cum funcționează Android și Windows 10 Mobile în ideea că transformăm telefonul în PC. Adică Experience filmat în paralel cu Continuum for Phones:

Ce ziceți? Vă tentează DeX pe Samsung Galaxy S8 Plus (costă 416 lei pe MobileDirect.ro) sau Display Dock pe Lumia 950 XL?

Credeți că o prindă ideea de înlocuire a PC-ului cu smartphone-ul?

Mie îmi place cum merge Desktop Experience.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

6 COMENTARII

  1. […] noastră și cât de curând o să ajungem și acolo. Până atunci ne putem folosi de un aparat Lumia 950 și Windows cu Continuum for Phones sau de combinația Samsung Galaxy S8/S9 și DeX iar mai nou de combinația Huawei Cloud și un […]

    • Merge pe orice televizor/monitor care are HDMI. Nu e nevoie sa fie smart … DeX + DeX Station sunt smart. Telvizorul/monitorul nu fac decat sa afiseze ce li se trimite din DeX Station

  2. […] Văd că prinde tot mai mult ideea de a lucra pe un smartphone la fel cum ai face-o pe un PC sau laptop, când ești la birou, deși până nu demult părea abandonată de majoritatea companiilor producătoare de electronice. Microsoft a prezentat anul trecut sistemul Continuum și de atunci nu am mai auzit niciun zvon despre el. Dar iată că Samsung a readus-o în actualitate cu DeX, care permite conectarea telefoanelor Samsung la o tastatură, mouse și monitor. De exemplu, băieții de la mobzine ne prezintă o comparație între cele două. […]

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep