HomeFeaturedFocusCum e sa te uiti la TV si sa ai impresia ca...

Cum e sa te uiti la TV si sa ai impresia ca privesti pe fereastra la lumea reala in HDR/Dolby Vision: LG smart TV OLED65C7V

LGOLED

De câteva zile mă delectez cu un superb smart TV LG OLED (modelul LG OLED TV – C7 cu diagonala de 65 de inci, adică 164 cm) și am ajuns să experimentez pe propria piele (mai exact spus cu proprii ochi) cum este să te uiți la un display OLED și să ai senzația că de fapt privești la lumea reală, printr-o fereastră.

Știu, sună a mesaj de marketing, doar că până nu ai un astfel de televizor la tine în sufragerie nu poți înțelege pe deplin care e adevărata semnificație. Bineînțeles, tipul de conținut pe care îl redai pe televizor are o însemnătate maximă – când am început să testez acest OLED am apelat la YouTube și la nenumăratele secvențe 4K. Se găsesc deja foarte multe filmări, documentare și materiale promo în 4K, așa că testarea capabilităților de redare 4K a oricărui smart TV nu este o problemă.

De ce HDR: HDR10 și Dolby Vision

LGOLED_2

Există diferențe de calitate (vizibile atunci când conținutul este construit special pentru HDR) între filmările 4K pe care le poți vedea pe un televizor 4K dacă acesta are suportul pentru HDR.

Ca orice alt standard curent, HDR-ul are variante: HDR10 și Dolby Vision și e păcat să îți cumperi acum un televizor care suportă doar unul dintre ele. Văd că modelul OLED65C7V ”știe” ambele standarde, ceea ce înseamnă că nu nu e niciun fel de problemă în redarea conținului HDR – apropo de asta, atunci când e redat un conținut HDR, apare pe ecran logo-ul HDR pentru câteva secunde.

HDR10 este standardul curent pentru High Dynamic Range în televizoarele de generație nouă. Reprezintă punctul de pornire pentru High Dynamic Range. OLED HDR.

Pe un display de 65 inci (adică 164 de cm diagonală) calitatea imaginii afișate în 4k – adică 3840 x 2160 pixeli – (în primul rând calitatea sursei și apoi calitatea redării) sunt elemente deosebit de importante pentru că orice scăpare se vede imediat.

În ultima vreme am început să văd tot mai multe modele de televizoare 4K și odată cu ele și materiale video (transmisiuni live, filme, seriale, înregistrări pe YouTube). Rezoluția 4K împreună cu suportul HDR dau caracteristicile Ultra HD ale televizoarelor moderne.

Ce trebuie știut despre HDR10 și Dolby Vision

Alături de rezoluția 4K un televizor bun trebuie să aibă și suportul HDR și așa cum aminteam anterior, e nevoie să fie combinația HDR10 și Dolby Vision. Adică punctul de pornire și următoarea generație.

Sunt convins că ați auzit deja de mult prea multe ori de HDR: pe televizor, pe smartphone, pe Instagram. Ce este cu adevărat și de ce important?

HDR vine de la High Dynamic Range. Pentru redarea pe un televizor compatibil HDR e nevoie ca acesta să fie capabil să decodeze și să amplifice caracteristicile de strălucire/contrast ale imaginii cu datele pe care le primește odată cu imaginea și care sunt valorile originale (sau alterate după editare) ale materialului video. Acești parametri sunt incluși în semnal/stream-ul redat iar dacă televizorul are suport HDR, vor fi aplicate și imaginea se va schimba semnificativ.

4

Așa e posibil ca imaginea afișată pe un smart TV 4K cu HDR să fie extrem de apropiată de cea reală, mai ales pe un aparat cu display OLED. De exemplu zonele de alb apar reale, fără strălucire sau efecte de ”ardere”, iar bucățile de negru sunt … pure. Mai ales dacă e nevoie să fie afișate în cadrul aceleiași imagini, nu vezi observa niciun fel de modificare a contrastului sau de difuzie a culorii.

În urmă cu câțiva ani, la lansarea unui model OLED smart TV producătorul spunea că se încearcă minimizarea dimensiunii ramei televizorului și optimizarea culorilor, pentru ca atunci când privești la televizor, seara, să ai senzația că imaginea plutește. Cam asta e senzația pe care o am când mă uit la imaginile prezentate de LG OLED65C7V.

Cam așa stă treaba la nivel teoretic: cu HDR10 și/sau Dolby Vision, un televizor 4K compatibil HDR va ști cum să afișeze corect imaginea. Practica dovedește că în funcție de producător, mesajul arată diferit. Unii încearcă să deschidă foarte tare culorile și să aducă un constrast și o strălucire puternică.

LG, pe toate modelele de televizoare din ultima perioadă face o treabă excelentă pentru că balansează corect culorile și urmarea este că ele sunt reprezentate foarte aproape de cele reale. Profit de ocazie să vă spun că atunci când vreți să vedeți ce televizor să vă luați, să nu cădeți pradă tentației de a-l lua pe acela care are culorile cele mai strălucitoare. Da, e important, dar mai important este ca ele să fie reale, nu foarte deschise sau intense atunci când nu e cazul.

Testul e simplu: rulați un material în care se poate vedea pielea umană. Puneți-vă mâna în fața televizorului și vedeți ce diferențe sunt între mâna voastră și pielea afișată pe televizor.

Revenind la HDR, pe OLED65C7V există suport atât pentru standardul HDR10 (open, gratuit) și cel Dolby Vision (licențiat).

E explicația scurtă pe marginea HDR10 vedeți mai jos:

 

Spuneam mai sus că HDR10 este punctul de pornire pentru epopeea HDR. Și e cât se poate de adevărat pentru că este standard în care elementele îmbunătățire HDR sunt aplicate generic, pe un anumit set de materiale, iar televizorul compatibil va încerca să facă tot posibilul ca să ofere o imagine cât mai bună.

La polul opus avem standardul HDR Dolby Vision. Acesta funcționează relativ similar, doar că informațiile ce trebuie folosite pentru îmbunătățirea imaginii sunt aplicate pe fiecare imagine în parte și nu pe un set. De asta e nevoie ca procesorul de imagine de pa un televizor compatibil Dolby Vision trebuie să fie extrem de puternic și exact.

Ce este Dolby Vision:

În 2016 majoritatea modelelor de televizoare au venit cu suport HDR10. Pentru LG, generația OLED din 2017 vine și cu suportul Dolby Vision, considerat deja ca având un potențial imens de a schimba cinematografia.
Acesta este un avantaj semnificativ față de alte modele de pe piață. Ca să zic simplu, un televizor compatibil Dolby Vision va putea decoda și prezenta materiale video HDR10 și Dolby Vision, cele care sunt doar HDR10 nu au însă suportul pentru Dolby Vision.

Din câte am citit pe marginea subiectului implementarea suportului HDR de diverși producători de televizoare seamănă enorm cu specificațiile ”Windows Vista ready” versus ”Windows Vista compatible”. Mai exact, mulți vor spune că televizoare care pot citi semnalul HDR, doar că nu îl pot reflecta complet/corect. Nu e cazul modelului LG OLED65C7V pe care l-am testat.

Ce conținut HDR10 și Dolby Vision există?

Ca și la partea de 3D cu soluțiile active/pasive, bătălia pe zona HDR e abia la început. Normal, dacă te-ai decis să cumperi acum un televizor 4K e normal să te intereseze și suportul HDR pentru că cel mai probabil foarte mulți dintre noi nu cumpără astfel de produse în fiecare an.

Eu am un LG LED cu NetCast și 3D (vârf de gamă acum 5 ani) plus unul OLED cu webOS (mijloc) din generația de anul trecut. Combinația celor două îmi dă libertatea să urmăresc și să mă bucur de orice fel de conținut video. Dacă ar trebui să iau acum decizia de a cumpăra un televizor nou aș merge sigur către ceva OLED cu 4K și HDR.deea este că nu îl iei pentru azi neapărat.

Îl iei pentru viitor.

Întrebarea firească vizavi de 4K și HDR ar trebui să fie: ”am la ce să mă uit acum?”.

Răspunsul este încurajator: da, este conținut. În primul rând, așa cum am zis mai la început, pe YouTube se găsesc foarte multe materiale 4K și ceva HDR. Amazon, Vudu și Netflix oferă deja streaming 4K HDR (chiar zilele trecute citeam că Netflix aduce nu numari Dolby Vision ci și Dolby Atmos – dar despre asta o vă vorbesc în alt material).

Ca să nu mai vorbesc despre consolele de jocuri, unde Xbox One S/X sunt deja pregătite pentru asta.

Câteva titluri cu HDR10 / Dolby Vision:

De la Amazon: The Smurfs 2, After Earth, Men in Black 3, Hancock, Salt, Pineapple Express, Fury, The Amazing Spider-Man 2, Chappie and Elysium .

De la Netflix: A Series of Unfortunate Events, Bloodline, Chef’s Table, Hibana, Knights of Sidonia, Marvel’s Daredevil, Marvel’s Iron Fist, Marvel’s Jessica Jones, Marvel’s Luke Cage, Marvel’s The Defenders, The Do-Over, The Ridiculous Six

Iar de pe Vudu: Mad Max: Fury Road, San Andreas, Jupiter Ascending, Man of Steel, The Lego Movie.

 

Îmi e clar că pentru conținut 4K HDR singura modalitate clară și eficientă de avea acces la conținut sunt serviciile de streaming, de altfel îmi e la fel de clar că acesta este și viitorul.

Dacă aducem vorba strict de România, ideea de 4K și HDR cred că e incipientă. Ofertanții de servicii TV nu au nici acum o selecție completă Full HD, ce să cerem 2K sau 4K. E o realitate pe care o putem compensa cu faptul că avem acces la internet la viteze mari, ieftin și că serviciile de streaming încep să meargă și la noi.

 

Punând în context tot ceea ce am vorbit mai sus vizavi de LG OLED65C7V, e un mega televizor, cu o imagine excepțională, pe care îl poți pune de acum în valoare, la tine acasă cu o gamă din ce în ce mai largă de conținut.

Deja video 4K HDR nu mai e doar o idee. E o realitate pe care putem să o simțim în jurul nostru.

Ce pot să vă mai spun este că dacă aveți ocazia, petreceți niște timp într-un Media Galaxy pe lângă modelele LG OLED 4K HDR. Cereți să vi se pună niște materiale de pe YouTube ca să vă dați seama cum arată imaginile și fără conținutul optimizat.

O să vă placă!

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep