HomeFeaturedFocusCombinatia de AI si Apple Watch poate detecta probleme cardiace - fibrilatia...

Combinatia de AI si Apple Watch poate detecta probleme cardiace – fibrilatia atriala

Apple_Watch

Deși cu un progres lent, lucrurile pe care le spuneam în urmă cu câțiva ani încep să se întâmple: combinația de gaddget-uri wearable (în speță Apple Watch și/sau Fitbit) și AI începe să își arate puterea, fiind capabilă să detecteze de timpuriu probleme de sănătate, utilizatorul putând să ia decizii conștiente și la timp, pentru ca să se trateze.

Un studiu recent, prezentat la conferința Heart Rhythm Society de către Dr. Greg Marcus, director al Clinical Research for Cardiology din cadrul University of California San Francisco (UCSF), arată că Apple Watch are senzori suficienți de buni încât să detecteze fibrilația atrială  ”atrial fibrillation”, o boală destul de des întâlnită. Undeva la 2.7 milioane de oameni au așa ceva doar în America (conform American Heart Association).

”Fibrilatia atriala este o aritmie frecventa ce apare in special la persoane invarsta. In mod normal bataile inimii sunt ritmice. In fibrilatia atriala semnale electrice anormale determina camerele superioare ale inimii, numite atrii, sa tremure sau sa fibrileze. O inima aflata in fibrilatie nu poate pompa tot atat de mult sange ca una normala.
Fibrilatia atriala creste riscul pentru
accidentul vascular cerebral (AVC). Inima in fibrilatie face ca sangele sa se acumuleze la nivelul atriilor. Aceasta acumulare poate duce frecvent la formarea de cheaguri in atrii. Daca inima pompeaza acest cheag in circulatie, acesta poate ajunge la nivelul creierului. Cheagul poate obstrua fluxul sangelui catre creier, determinand producerea unui accident vascular cerebral.”

Această problemă poate să fie tratată, de obicei cu medicamente de subțiere a sângelui, doar atunci când ea este diagnosticată și din câte înțeleg, aici este de fapt adevărata problemă, pentru că fibriliația atrială poate să nu se manifeste permanent și atunci testele dedicate sunt irelevante. Și de cele mai multe ori, testele se fac doar atunci când pacientul este suspectat că ar avea așa ceva.

Cu o aplicație specială – denumită Cardiogram, disponibilă deja în App Store (se poate descărca de aici), datele extrase de la senzorul HR al Apple Watch sunt analizate automat și pe baza unui algoritm proprietar, dezvoltat în urma analizei unui eșantion de peste 100000 de pacienți, poate fi detectată afecțiunea. Odată ce au fost identificați pacienții cu probleme, acestora li s-a dat un Apple Watch și un sistem mai avansat de monitorizare EKG – AliveCor și datele au fost recoltate, pentru a se vedea exact ce înregistrează Apple Watch atunci când afecțiunea se manifestă.

Ulterior, au fost simulate situații de ”fibrilație atrială”, algoritmul fiind capabil să detecteze cu o acuratețe de 97% situațiile reale.

Astfel de aplicații sunt exact ceea ce avem nevoie ca să ne creștem încrederea în soluțiile wearable și să ajungem să acordăm (voir sau nu) o atenție mai mare sănătății noastre.

Aplicația Cardiogram e încă în stadiul de testare. Versiunea de iOS e în Apple Store, cea de Android e în lucru, la fel și opțiunea de integrare și a altor tipuri de dispozitive wearable cu HR.

Dar e un pas înainte și merită urmărită cu atenție. Detalii mai multe aveți aici.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep