HomeFeaturedFocusDe astazi Microsoft renunta oficial la Windows Phone 8.1

De astazi Microsoft renunta oficial la Windows Phone 8.1

windowsphone_dead

După cum s-a anunțat deja în mai multe rânduri, din 11 iulie 2017 sistemul de operare Windows Phone 8.1 nu va mai primi update-uri și nici suport din partea Microsoft. Așa că toate aparatele care au încă Windows Phone 8.1 (incluzând aici și niște super smartphone-uri precum au fost Nokia Lumia 1520, Nokia Lumia 930, Lumia 1020) nu vor mai primi update-uri (nici de securitate și nici de stabilitate) și probabil cât de curând nu vor mai primi nici actualizări importante pentru aplicațiile din Windows Store.

Dintre toate versiunile de Windows Phone lansate până acum de Microsoft, 8.1 a fost din punctul meu de vedere cea mai reușită, atât ca aspect cât și ca performanță și a fost acel sistem de operare care a avut cele mai mari șanse să țină piept cu succes asaltului Android. De ce nu s-a întâmplat asta, e inutil să mai discutăm acum. Din 24 iunie 2014 și până acum Windows Phone 8.1 și-a făcut treaba destul de bine.

Azi se încheie ciclul de 36 de luni în care Microsoft a oferit suport. Uitându-ne la cota de piață a Windows Phone 8.1 ce reprezintă undeva la 75% din cota de piața Windows Mobile, cu doar 20% asociați lui Windows 10 Mobile, vedem clar că Microsoft spune tacit utilizatorilor să se ducă spre alte platforme mobile dacă nu vor să rămână blocați într-un sistem de operare ce poate fi la un moment dat nesigur.

Cu toate astea strategia Microsoft nu diferă cu nimic de cea a producătorilor de smartphone-uri Android care, cu mici excepții, abia dacă oferă 2-3 update-uri de software pentru aparatele pe care le comercializează.

Așă că din acest punct de vedere Windows Phone 8.1 e pe același calapod cu majoritatea versiunilor de Android.

Și ca să închei, dacă sunteți încă utilizatori de Windows Phone 8.1, ce părere aveți despre decizia Microsoft și mai important, ce veți face de acum încolo?

via Microsoft

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

6 COMENTARII

  1. Habar n-am ce se întâmplă, dar toate telefoanele cu Windows Phone 10 par să fi dispărut pur şi simplu din magazinele din România. În ceea ce priveşte Windows Phone, nu au mai rămas în stoc decât cele cu Windows Phone 8.1. Am căutat pe internet, am răscolit chiar şi site-uri precum Compari.ro şi Price.ro, dar în zadar. Nu mai există niciun telefon cu Windows Phone 10 în niciun magazin online din România. Îmi vine greu a crede că s-au vândut toate în doar câteva săptămâni, ceea ce mă face să cred că Microsoft le-a scos din comerţ. Observ că, cu greu, se mai găsesc câteva chiar şi în străinătate (pe Ebay sau direct pe site-ul oficial al Microsoft-ului). Din partea Microsoft-ului nu a venit până la ora actuală nicio informaţie cu privire la ce se întâmplă cu departamentul lor de telefoane mobile. Eu cred că nu e ok să rămână doar Android şi iOS pentru că literalmente asta înseamnă monopol pentru oamenii cu buget redus care îşi doresc un smartphone low-end (pentru aplicaţii de bază precum Facebook, YouTube şi Whatsapp). Nu există iPhone-uri low-end, aşa că oamenii sunt obligaţi să îşi cumpere Androiduri.

  2. Mai face microsoftul windows pt telefoane? Se vede ca n-am mai intrat de mult pe aici
    Iar cu ocazia asta s-a demonstrat pt a N-a oara…unde microsoftul nu are monopol sau nu poate ajunge sa detina monopolul…si trebuie sa concureze cu alti producatori…cam o da in bara

      • Pacat, mare pacat ! Sunt utilizator de WP de 3 ani si sunt foarte multumit ! Am ocazia sa compar cu un tel.de firma cu android…insa nu sunt deloc incantat de android ! Iar google play din care am luat 3 aplicatii banale…cu 3 malware la pachet, m-a enervat instantaneu ! Am tableta cu android (bugetul nu a permis cu windows) si din nou dezamagit! Concluzia …urasc android! WP sunt ok, stabile si cu autonomie ok! Doar e nokia in spate(am un 720). Nu inteleg de ce Microsoft omoara aceste telefoane ! Nu e deloc ok doar cu android si ios ! Iar cei de la Google, ca sa fie “totul ok” , mai baga si ei bete in roate cu nesimtire !! Mare pacat ca Nokia nu a reusit sa modifice softul …

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep