HomeFeaturedFocusMetroul bucurestean devine accesibil nevazatorilor printr-o aplicatie de smartphone

Metroul bucurestean devine accesibil nevazatorilor printr-o aplicatie de smartphone

florin georgescu initiatorul aplicatiei ajunge la turnicheti1(1)

Săptămâna trecută a avut loc inaugurarea unui proiect foarte fain și anume Tandem Acces. Este vorba despre un proiect finanțat de Fundația Orange în cadrul programului „Lumea prin Culoare și Sunet” și implementat de Asociația Tandem în parteneriat cu Metrorex, ce oferă persoanelor nevăzătoare posibilitatea de a se deplasa mai ușor cu metroul folosindu-se de smartphone de și aplicația Tandem Acces. Statistic vorbind, în București trăiesc, învață și muncesc aproape 6.000 de persoane cu deficiențe de vedere, această aplicație venind în ajutorul lor.

Tandem Acces este concepută de Florin Georgescu, președintele Asociației Tandem,el însuși nevăzător, cu un scop clar: acela de a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să călătorească cu metroul fără ajutorul unui însoțitor și fără a depinde de cei din jur. Ideea ei este simplă: să îi ghideze pe nevăzători și să îi ajute să se deplaseze fără însoțitor, în siguranță, atunci când trebuie să meargă cu metroul.

Cum se face asta?

Prin intermediul unei aplicații de mobil (pentru iOS și Android) și o rețea de 1000 de dispozitive Bluetooth care emit sunete de ghidaj, în toate punctele importante ale celor 53 de stații de metrou din București (scări, turnicheți de acces, intersecții).

Aplicația este gratuită, poate fi descărcată și folosită de oricine urmând link-urile de iOS și Android. Odată instalată și activată conexiunea Bluetooth, ea transmite nevăzătorilor prin mesaje (citite cu ajutorul unui voice-over) indicații de orientare referitoare la punctele cheie din stațiile de metrou (intersecții, scări, turnicheți). Atunci când nevăzătorul ajunge la o anumită distanță de Beacon, primește o notificare prin care este anunțat asupra locației sale și asupra direcției în care trebuie să se îndrepte pentru a urma traseul dorit.

E nevoie și de o conexiune la internet pentru ca totul să meargă perfect.

Tehnic, sistemul se bazează pe corelația beacon, smartphone și aplicație pentru a ”spune” la propriu neavăzătorului unde se află în stația de metrou și îi oferă informațiile de navigare către direcția dorită.

„Asociația Tandem pune la dispoziție primul instrument de mobilitate urbană destinat persoanelor cu deficiențe de vedere. Consider că problema accesibilizării urbane pentru persoanele cu dizabilități nu este încheiată, ci abia începe. De multe ori ca nevăzător am evitat să călătoresc cu metroul datorită faptului că nu cunosc topografia tuturor stațiilor. Sper ca alte persoane aflate în situația mea, să profite de Tandem Acces și să depășească temerile și obstacolele pe care eu le-am întâmpinat în trecut”, a declarat Florin Georgescu, președintele Asociației Tandem.

florin georgescu initiatorul aplicatiei mergand spre statie

Sistemele de ghidare au fost montate de voluntari din Orange România, iar specialiști din companie au oferit suport tehnic pentru o bună implementare a proiectului.

Stațiile care beneficiază de sistemul Tandem Acces au un marcaj specific:

beacon la intrare la metrou(1)

Mă bucur să văd că s-a reușit o muncă de colaborare între mai multe organisme, la final ieșind un proiect fain: Florin Georgescu – președinte al Asociației Tandem, a gândit întregul model al programului și are un doctorat în domeniul tehnologiilor de acces.

Asociația Tandem a strâns în jurul unor idei oameni din domenii de activitate foarte diferite. Performanța și reușita au la bază nu anularea diferențelor dintre oameni, imposibilă de altfel, ci încurajarea și valorizarea acestora. Așa se obține starea de normalitate socială care, deși nu face abstracție de diferențele dintre noi, mijlocește manifestarea unică a individualității.

Metrorex, prin reprezentanții săi – dl. director general Marin Aldea și dl. director tehnic Marius Rudnițchi, și-a asumat implementarea proiectului și a sprijinit Asociația Tandem punându-i la dispoziție aprobările necesare și personal de suport. Mai mult, a fost semnat un acord de mentenanță, care permite Asociației Tandem să asigure buna funcționare a proiectului Tandem Acces pe viitor.

Up2date Software, dezvoltator de aplicații, a fost alături în proiect și are meritul de a fi înțeles foarte bine problemele legate de crearea unor aplicații accesibile persoanelor cu deficiențe de vedere.

e-Geist, o echipă de specialiști IT care își dedică timpul liber proiectelor sociale, a ajutat la testarea, programarea și instalarea beaconilor pentru stațiile de metrou.

Conferinta - Florin Georgescu - 2

„Tandem Acces poate servi ca un model bun de urmat pentru alte inițiative care-și propun să transforme orașele clasice din România în orașe inteligente (Smart City) – mai responsabile și mai accesibile pentru toți oamenii inclusiv pentru cei cu deficiențe. În cei 5 ani de la înființarea fondului de finanțare „Lumea prin Culoare și Sunet” care se ridică la peste 2 milioane de euro am reușit să oferim soluții pentru multe din problemele persoanelor cu deficiențe de văz și auz din România” a declarat Amalia Fodor, director executiv Fundația Orange.

Văd că în ultima perioadă Fundația Orange a reușit să se implice și să susțină câteva proiecte foarte faine, sper ca munca să continue și pe viitor să putem să vorbim și despre alte reușite.

Ca fapt divers, prin implementarea acestui proiect Bucureștiul devine prima capitală europeană care deține un sistem de accesibilizare a transportului cu metroul bazat pe tehnologia Bluetooth. Această tehnologie conferă continuitate comunicării aplicației cu telefonul mobil indiferent dacă există semnal telefonic sau localizare GPS în subteran.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep