HomeFeaturedFocusWindows Mobile nu mai e prioritate pentru Microsoft, nu va mai fi...

Windows Mobile nu mai e prioritate pentru Microsoft, nu va mai fi dezvoltat, va primi doar bugfixuri. Sfarsit.

hp-elite-x3-lumia-950xl

Momentul acela de care se temeau toți fanii Windows Mobile (inclusiv eu) a venit: Joe Belfiore, omul care a construit și promovat platforma Windows Mobile, a recunoscut ieri pe Twitter că Microsoft nu mai investește în Windows Mobile, nici pe zona de hardware și nici pe cea software, iar în perioada următoare vor mai fi oferite doar update-uri de securitate și bugfixuri. Fără niciun fel de update-uri de funcționalitate.


E un mesaj dur transmis de Belfiore celor care încă mai credeau în platforma Windows Mobile. Se pare că motivul pentru care Windows Mobile e tras pe linie moartă e legat de faptul că în ciuda eforturilor făcute de Microsoft (inclusiv să scrie ei aplicații, să le ofere subvenții), dezvoltatorii de aplicații nu au adus soluții similare cu cele de pe iOS/Android.

Adevărul este că are dreptate: când marea companie Google, cea care îmbrățișează standardele open, s-a opus vehement să permită folosirea YouTube și GMAIL în aplicații dedicate pe Windows Mobile, se pare că și alții au avut aceiași poziție. Asta în final a dus la un ecosistem de aplicații care deși oferea un minim coerent, nu a fost în măsură să atragă suficient de tare consumatorii.

Nu cred că anunțul acesta mai este o surpriză pentru cineva. Este doar o confirmare a faptului că Microsoft, sub Satya Nadella mai abandonează un proiect și își mai înstrăinează un set de fani. Cine mai are un Windows Mobile și nu are chef să facă o investiție nouă într-un alt smartphone, probabil că îl poate folosi fără probleme majore încă un an, doi. Ceea ce e o durată de viață decentă.

Dar dacă sunteți un utilizator nou, nu investiți în Windows Mobile că nu are rost. Nu există viitor. Eu încă am un Lumia 950 XL cu Continuum, de care încă mă bucur, dar, din păcate, a devenit aparat secundar. HTC U11 e acum aparatul pe care îl folosesc zilnic.

Pe de altă parte, posibilitatea unui dispozitiv mobil (nu neapărat un smartphone) gen Surface Phone, care să folosească Andromeda OS (sau Windows Core), cu aplicații x86 e încă o speranță.

Însă nu pot să mă întreb cum crede Microsoft că va mai putea să facă ceva în zona mobile, după ce și-a înstrăinat și puținii fani care mai rămăseseră aproape de platformă. Eu unul nu am nicio idee în momentul de față.

După mai bine de 15 ani cu Windows CE, Windows Mobile, Windows Phone și apoi din nou Windows 10 Mobile, cu zeci de aparate testate și folosite, mă văd nevoit să renunț la Windows pe telefon. Mi-ar plăcea să fie doar o chestie de moment, dar nu sunt sigur.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

3 COMENTARII

  1. De cand n-am mai intrat pe aici (deh…nu sunt fan windows…prefer sistemele de operare).
    Faptul ca au oprit developmentul demonstreaza pt a N-a oara…daca microsoftul nu are monopol…nu are jocuri de culise solide…o da in bara. Motivul este simplu: pun prea mult accent pe marketing…si aproape deloc pe development.
    Mai mult, istoric vorbind, microsoftul tot incearca sa produca revolutii…dar ciuciu evolutii. Si motivul este simplu: buguri…multe buguri combinate cu idei proaste. Da, interfaa simpla (banala chiar)…era ok pentru utilizatorii fara prea multe pretentii…dar toti pe care-i stiu si au avut windows phone s-au plans de probleme iritante (de la incapacitatea de a dezinstala aplicatiile pe care tot ei le instalau, de la blocari si restartari etc

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep