HomeFeaturedFocusCateva impresii despre tableta Asus ZenPad 3S 10 LTE

Cateva impresii despre tableta Asus ZenPad 3S 10 LTE

Mă număr printre cei care consideră că tabletele cu Android sunt dispozitive care încă își mai au locul într-o gospodărie și nu concep faptul că o tabletă poate fi înlocuită cu un smartphone. Cred că fac parte dintr-un grup în scădere, însă nu consider că acest segment de device-uri are soarta decisă. Ba din contră. La noi în casă există trei tablete și sunt folosite destul de intensiv. Nu îmi place să consum conținut multimedia de pe smartphone, decât dacă împrejurările nu permit altfel și cel puțin când sunt în casă, tableta este gadgetul principal pe care îl folosesc.

În acest context, am o imagine destul de clară despre cum ar trebui să arate o tabletă ideală pentru mine și, în principiu, pentru orice utilizator care se arată interesat de un astfel de dispozitiv. Trebuie să aibă o construcție solidă și în același timp finuță, trebuie să aibă suficientă putere de calcul, adică să vină cu niște specificații peste medie, trebuie să aibă autonomie, un ecran bun și obligatoriu de 10 inchi și, nu în cele din urmă, un preț atractiv. Dacă se poate să fie prevăzută cu un slot pentru SIM, cu atât mai bine, este un plus evident.

Intră în scenă Asus ZenPad 3S 10 LTE, o tabletă Android pe care o folosesc de circa o lună și de care m-am îndrăgostit iremediabil. Motivul? Pentru că corespunde aproape perfect cerințelor enumerate mai sus și am destul de puține să îi reproșez. Evident, se găsesc tot timpul și câteva minusuri, pentru că așa sunt eu, mai cusurgiu, însă atunci când se face bilanțul, ZenPad 3S 10 LTE iese pe plus fără probleme. Și o să încerc în cele ce urmează să vă conving și pe voi de acest lucru, să vă determin să luați în considerare acest candidat în eventualitatea în care vă gândiți să achiziționați un astfel de dispozitiv.

Însă înainte de a trece la enumerarea acestor argumente pro și contra, haideți să trecem în revistă specificațiile tehnice complete ale acestei tablete. Practic ele ne dau o imagine destul de fidelă a puterii pe care o poate etala ZenPad 3S 10 LTE.

  • Ecran: IPS
  • Diagonală: 9,7 inchi
  • Rezoluție QXGA (2048 x 1536 pixeli)
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 650
  • Procesor: hexa-core (până la 1,8 GHz)
  • GPU: Adreno 510
  • Memorie RAM: 4 GB
  • Memorie internă: 32 GB
  • Slot microSD: da
  • Camera foto principală (spate): 8 megapixeli
  • Camera foto frontală: 5 megapixeli
  • Acumulator: 7800 mAh
  • Sistem de operare: Android 6.1 Marshmallow
  • Dimensiuni: 242,3 x 164,2 x 6,75 mm (LxWxH)
  • Greutate: 490 g
  • Slot SIM: da, LTE
  • Conector: USB Type-C
  • Altele: GPS, jack 3,5 mm, Bluetooth 4.1, difuzoare stereo DTH HD (2), suport pentru ASUS Z Stylus

Se observă încă de la bun început că ecranul este ceva mai mic de 10 inchi, doar 9,7 inchi, însă diferența nu este notabilă și nici nu se observă. Tocmai de aceea nu am considerat că ZenPad 3S 10 LTE se abate de la cerințele pe care le consideram de dorit la o tabletă ideală. Dacă ar fi să îi reproșez ceva legat de display, ar fi că nu este un AMOLED. Cred că s-ar fi obșinut o luminozitate mai bună și niște culori mai apropiate de realitate, mai vii. Însă și IPS-ul se descurcă chiar onorabil, deși, trebuie să recunosc, l-am folosit cu luminozitatea la maxim, nu l-am lăsat pe ajustare automată.

Tot din lista de specificații aș mai putea să îi reproșez versiunea destul de veche de Android. Însă eu unul nu pot să spun că mi-au lipsit anumite funcții pe care doar Nougat-ul le are. Așa că am putut să trec fără probleme peste aceste două neajunsuri.

Legat de performanțele de care este capabilă această configurație, pentru amatorii de cifre și benchmark-uri am un clip video în care vedem cum se descurcă Asus ZenPad 3S 10 LTE în AnTuTu Benchmark.

Pentru cei care, la fel ca mine, consideră că performanțele unui dispozitiv se reflectă cel mai bine în experiența de utilizare, trebuie să spun că nu am avut nici cea mai mică problemă în perioada în care am utilizat această tabletă. Nu s-a blocat, nu s-a încins, nu s-au sacadat jocurile sau filmele cu care m-am delectat. Nu am nimic să îi reproșez. Și am folosit-o pentru jocuri, filme (locale și streaming), browsing și social media. Cam toate activitățile pentru care eu consider că o tabletă este mai indicată, cel puțin cât timp ne aflăm în casă.

Așadar, am avut suficientă putere de calcul, așa cum am numit-o eu. Adică încă un criteriu pe care ZenPad 3S 10 LTE l-a trecut fără dificultate.

Și dacă tot am trecut în revistă lista cu specificațiile tehnice complete ale acestui dispozitiv, să ne oprim puțin și asupra prețului. Aici este întotdeauna loc de mai bine. Însă chiar și la modul serios, parcă ZenPad 3S 10 LTE este puțin supra-evaluată. Am găsit-o pe PC Garage, la un preț de 1750 de lei. Nu este rău deloc, deși cred că undeva pe la 1500 ar fi fost mai aproape de ceea ce așteptam. Oricum, pentru un doritor, produsul nostru are destul de multe de oferit, poate justifica acest preț. Nu o să comentez mai multe, fiecare decide dacă o astfel de investiție merită sau nu. Totuși, o să trec prețul la aspectele negative, pentru că așteptările mele erau puțin mai jos.

În cele ce urmează o să mă opresc asupra construcției. Dacă este se fie dragoste pentru un produs, atunci ea este la prima vedere. Și în cazul lui ZenPad 3S 10 LTE, asta a fost. O construcție metalică, atent finisată, ne amintește că Asus au în spate o experiență de ani de zile cu seria ZenBook, pentru care unul din argumentele de bază a fost și este finisajul carcasei metalice. S-a păstrat aceeași filosofie și lucrurile au fost făcute fără nici cel mai mic compromis.

Surprinde și profilul extrem de subțire al tabletei, care o face ușor de ținut în mână și de manevrat și care îi conferă o notă de delicatețe care contrastează cu construcția metalică ce denotă rezistență și senzație de lucru bine făcut, bine închegat.

L-am evidențiat mai bine prin comparație cu tabletele copiilor, două produse Lenovo, cu o construcție din plastic, de care eu sunt foarte mulțumit (dar asta este o altă discuție). Prin comparație, construcția metalică este mult mai elegantă și se transformă într-un mare argument în favoarea lui Asus ZenPad 3S 10 LTE.

Chiar și comparația cu un smartphone este tot în avantajul produsului celor de la Asus. În imaginea de mai jos avem un Sony Xperia XZ1, care deși este un telefon chiar finuț, este totuși mai gros decât tableta noastră.

Însă această comparație a mai evidențiat ceva. Și anume faptul că, deși are un ecran de 9,7 inchi, ZenPad 3S 10 LTE are dimensiuni finale destul de apropiate de cele ale tabletei Lenovo de 10,1 inchi. Desigur, diferența nu este mare, însă faptul că marginile ecranului sunt destul de groase la tableta celor de la Asus este evident și se observă cel mai bine în fotografii.

Tot la capitolul PRO, pot să enumăr fără ezitare autonomia tabletei. În primă fază m-am speriat că acumulatorul de 7800 mAh este prea mic pentru un display de 9,7 inchi și rezoluțe QXGA și pentru chipset-ul Snapdragon 650. Dar s-a dovedit că nu este. Într-un mod de utilizare normal (adică cu ceva pauze, nu la foc continuu), în care pe lângă activitățile enumerate mai sus a trebuit să satisfac și curiozitatea copiilor, am avut o autonomie și de peste trei zile. Și am trecut cu brio bariera unei zile de folosire în scenariul în care am urmărit și două filme de câte 90-100 de minute fiecare, cu pauză între ele. Ceea ce, spun eu, este suficient de satisfăcător.

Am folosit pentru o scurtă perioadă și un SIM cu date pe el, conectivitatea LTE este acolo, însă nu am prea multe detalii să dau despre acest aspect. Așa cum am spus-o, este un avantaj, însă, din punctul meu de vedere nu era o caracteristică obligatorie.

Nu știu ce s-ar mai putea spune despre Asus ZenPad 3S 10 LTE. Nu sunt adeptul fotografiilor realizate cu tableta și încă mai rămân căscat când văd la evenimente așa ziși jurnaliști care fac fotografii cu tablete de 10 inchi. M-am jucat totuși puțin cu camera frontală, pentru că sunt scenarii în care aceasta este folosită, în aplicațiile de comunicații video și se descurcă chiar bine. Ba mai mult, are și câteva funcții software dedicate pentru realizarea de selfie-uri cât mai reușite.

Una peste alta, mi-a plăcut chiar mult această tabletă. Corespunde destul de fidel cerințelor pe care eu, ca utilizator, ce pretind de la un produs și în toată perioada de utilizare nu mi-a pus probleme absolut deloc. O recomand celor care vor o tabletă serioasă cu Android, cel puțin ca opțiune de luat în calcul. Decizia finală are și o componentă subiectivă, care ține de fiecare utilizator în parte.

Cred că mi-ar fi plăcut să aibă și o tastatură dedicată, cu taste fizice, care să se poată monta rapid și să confere senzația de laptop. Însă aici Asus are alte opțiuni și crec că o să revin și cu alte produse de la ei. Până atunci însă, dacă tot am vorbit despre accesorii compatibile cu ZenPad 3S 10 LTE, produsul nostru oferă suport pentru Asus Z Stylus. Iată că se deschid totuși niște perspective timide spre zona de business, odată cu această compatibilitate, deși eu o văd în continuare ca fiind un produs pentru entertainment. Un produs bine construit, cu finisaje de calitate, cu o configurație solidă și care nu dezamăgește din niciun punct de vedere. În ceea ce privește prețul cerut, las aprecierea la latitudinea voastră.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep