HomeFeaturedFocusDeficienta de proiectare a procesoarelor Intel determina schimbari dramatice in kernel-ul Windows,...

Deficienta de proiectare a procesoarelor Intel determina schimbari dramatice in kernel-ul Windows, MacOS si Linux cu impact major in performanta!

intel_flaw

Cu ceva vreme a fost descoperită o problemă majoră de proiectare a procesoarelor Intel moderne (x86-64) ce poate fi exploatată și permite citirea unor informații critice din zona de memorie folosită exclusiv de kernel, de către oricare program ce rulează cu drepturi normale.

Asta face ca toate sistemele de operare ce folosesc procesoare Intel să devină automat vulnerabile la atacuri remote și din păcate Intel a confirmat că problema nu poate fi reparată prin vreun update de software, lucru ce a forțat Microsoft, Apple și comunitatea Linux să facă schimbări în kernel (software-ul care stă la baza oricărui sistem de operare). Și tot din păcate, aceste schimbări vor duce inevitabil la reducerea performanței, testele inițiale dând procente între 6 și 30%.

image

Apple a reparat deja problema pe MacOS 10.13.2, Microsoft a introdus la rândul său schimbările în build-urile de Windows 10 din Insider Preview, urmând ca în setul de patch-uri de marțea viitoare să le aducă și pe versiunile oficiale de Windows, iar pentru kernel-ul Linux, schimbările sunt deja active.

Încă nu sunt oferite detalii complete despre problemă, se așteaptă ca în următoarele zile Intel să ofere aceste informații – ca fapt divers, CEO-ul Intel și-a vândut o grămadă de acțiuni, probabil anticipând o reducere semnificativă ca urmare a implicațiilor acestei probleme. Sau poate nu.

Oricum, în perioada următoare s-ar putea să vedeți o scădere în performanța procesoarelor dacă folosiți cip-uri Intel. Explicația poate să fie legată de problema menționată mai sus și este urmarea patch-urilor aplicate de Apple, Microsoft sau comunitatea Linux.

Dacă vă interesează mai multe detalii despre subiect vă recomand să parcurgeți materialul acesta de pe TheRegister.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep