HomeFeaturedFocusAplicatiile PWA vin si pe Windows 10 prin Microsoft Edge, ceea ce...

Aplicatiile PWA vin si pe Windows 10 prin Microsoft Edge, ceea ce e excelent in perspectiva S Mode si solutiile hibrid cu Snapdragon 845

jig-2

Progressive Web App este direcția către care cred că vor merge cele mai multe aplicații de mobil și mă bucur să văd că Microsoft, deși cu ceva întârziere, a decis să aducă suportul și pe Windows 10 via Edge. Cei ce folosesc un dispozitiv Android și au și Chrome, probabil că deja s-au obișnuit să folosească și offline anumite site-uri, direct din browser, datorită tehnologiei Progressive Web Apps, ce folosește idei noi pentru ca permite site-urilor web să funcționeze și offline sau în momentele în care conexiunea la Internet are întreruperi, oferind funcții specifice aplicațiilor de mobil cum ar fi cele de push notifications.

Deja Twitter sau Flipboard au implementări PWA pe Android, fără să mai fie nevoie de instalarea de aplicații native – nu că asta ar ceva rău.

Cu ceva întârziere – dar suntem obișnuiți ca Microsoft să se miște mai greu pe zona de tehnologii web – Progressive Web Applications ajung și pe Windows 10, mai exact pe cel mai recent build Insider Preview, via o nouă versiune a browser-ului Edge, ce aduce suport pentru aceste tehnologii noi (Service Worker, Fetch networking, Cache API, Push notifications, Web App Manifest). Pasul următor este cel în care Microsoft va introduce aplicații PWA direct în Windows Store, pentru ca ceva mai încolo noul Edge cu suport PWA și aplicațiile dedicate din Store să ajungă la toți utilizatorii.

Ca fapt divers, nu înseamnă că acum nu se pot folosi aplicațiile PWA pe Windows 10 – dacă vreți să faceți asta aveți nevoie doar de Chrome sau Firefox și să folosiți site-urile optimizate PWA.

Nu ar trebui să ne mire această mișcare, pentru că odată cu introducerea în Edge a tehnologiilor necesare pentru PWA se creează cadrul construirii rapide a unor ”împachetări” pentru Windows Store ale site-urilor deja optimizate PWA. Oricum multe servicii/aplicații nu au aplicații native Universal Windows Platform, dar au suport PWA – așa că nu au nevoie decât de un wrapper de Edge care să fie deghizat în aplicație UWP pentru Windows Store și gata, au aplicație dedicată pentru Windows 10. Asta ca să înțelegem mai bine faptul că Microsoft nu vrea neapărat binele utilizatorilor ci al său.

Oricum, ideea PWA pe Windows 10 via Edge sună foarte bine – să ne gândim că de curând Microsoft a decis și activarea ”S Mode” pentru mai multe versiuni de Windows 10, ceea ce înseamnă că utilizatorii vor putea folosi aplicații PWA din Store pe sisteme ”mai sigure”, blocate în funcționarea cu aplicații UWP, semnate și certificate.

Privind în perspectivă, Microsoft face bine ceea ce face: un laptop hibrid (cu autonomie de 15-20 de ore, preț sub 500 EUR) cu noua platformă Qualcom Snapdragon 845, funcționând cu Windows 10 Home S Mode, numai cu aplicații UWP, printre care versiuni PWA pentru majoritatea serviciilor faine, sună excelent la un preț rezonabil.

via MS

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep