HomeCloud & MobilityCombinatia dintre AI si datele extrase de pe dispozitivele wearable poate deja...

Combinatia dintre AI si datele extrase de pe dispozitivele wearable poate deja detecta diabetul

heart_studyDe câțiva ani tot zic că o să ajungem aici: când datele colectate de pe dispozitivele wearable sunt analizate corect, multe chestii faine se pot descoperi. De exemplu diabetul, unde o rețea neuronală realizată de startup-ul Cardiogram a făcut un studiu împreună cu UCSF Department of Medicine și a putut să detecteze cu o rată de 85% prezența acestei boli, prin simpla analiză a datelor despre heart rate, extrase de pe dispozitivele wearable – adică Apple Watcg Fitbit și dispozitive Android Wear.

Cardiogram nu e la prima ispravă de acest gen, în trecut au mai folosit rețeaua neuronală (DeepHeart) pentru a detecta semne de infarct pentru o plajă de 6000 de utilizatori.

De data asta, Cardiogram a încercat să detecteze și semnele de colesterol ridicat, apnee și hipertensiune, folosind o plajă de 14011 utilizatori de la care s-au preluat cam 57675 de cicluri săptămânale pe baza cărora s-a încercat detectarea unui șablon normal ale bătăilor inimii.

Inițial DeepHeart a trebuit să analizeze datele și să încerce să identifice care sunt ratele normale, ulterior i s-au prezentat datele unor diabetici și i s-a cerut să identifice elementele specifice diabeticilor.

În mod curios, o rată de 85% de detecție s-a obținut în prima fază, unde rețeaua a trebuit să identifice singură anomaliile, însă prin rafinarea datelor cu ajutorul unui operator uman, rezultatele au fost îmbunătățite.

Însă, trebuie să înțelegem că DeepHeart nu a fost construit pentru a detecta diabetul, ci ca o rețea capabilă să analizeze datele legate de bătăile inimii. Că poate face și detecție de diabet sau alte probleme, este cu totul altă discuție, mai ales că în acest moment datele sunt extrase de la dispozitive consumer, ce nu sunt foarte exacte.

Scopul nu este de a oferi un diagnostic clar ci mai degrabă de a detecta potențialele probleme și a sfătui utilizatorii să își facă controale mai amănunțite. Ca să punem informația într-o altă lumină, gândiți-vă că în SUA de exemplu, sunt peste 100 de milioane de adulți care au diabet sau sunt în stadiu prediabetic și că aproape 25% nu au idee că se găsesc în această situație.

Fain ar fi ca tot acest efort al Cardiogram să se finalizeze într-o aplicație pe care să o putem instala și folosi cu toții, doar că în acest moment nu știm exact dacă așa ceva se va întâmpla.

Și pentru că tot am lăudat Apple Watch săptămâna asta, închei cu declarația lui Ballinger, Co-founder Cardiogram: ”dacă Apple Watch Series 5 va veni cu senzor de glucoză și presiune arterială, posibilitatea unui diagnostic complet este tot mai mare”.

Ceea ce sună foarte bine.

via endgadget

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep