HomeFeaturedFocusdlmgLsr e aplicatie romaneasca pentru iOS/Android care te ajuta sa inveti limbajul...

dlmgLsr e aplicatie romaneasca pentru iOS/Android care te ajuta sa inveti limbajul semnelor

dlmgLsr

dlmgLsr este o aplicație de Android/iOS, disponibilă gratuit pentru download, ce te ajută să înveți limbajul semnelor folosindu-te de telefon/tabletă. În realizarea proiectului s-a implicat și Fundația Orange, care a acoperit 85% din finanțare.

Probabil că mulți dintre voi s-au întrebat măcar o dată cum și de unde ar putea învăța limbajul semnelor. Ei bine, de acum o pot face singuri, apelând la dlmgLsr.

Aplicația dlmgLSR este o continuare a proiectului în parteneriat cu Fundația Orange, prin care s-au dezvoltat două site-uri www.dlmg.ro și www.ailg.ro, care conțin un dicționar cu descrierea a 6.000 semne și expresii video, precum și o colecție de povești interpretate în limba semnelor.

Ca fapt divers, cred că e bine să știți că în România sunt 23.000 adulți și 2.000 de copii cu deficiențe de auz, pentru ca noua aplicație se va dovedi utilă, nu neapărat că îi va ajuta să învețe limbajul semnelor (ei îl știu), dar vor oferi posibilitate celor idn jurul lor să învețe la rândul lor ca să interacționeze mai ușor.

„Vedem o nevoie reală, mai ales în viața copiilor cu deficiențe de auz, să-și manifeste emoțiile, curiozitatea intelectuală și talentul artistic, dar în limba proprie, cea a semnelor. De aceea am ales să construim prin această aplicație o punte de comunicare între oamenii cu deficiențe de auz și vorbire și cei din jurul lor, pentru o implicare mai activă a primilor în viața comunității” a declarat Rodica Bogdan, manager al proiectului „Aplicație în limba semnelor – dlmgLSR”

Totodată vine și în ajutorul persoanele din instituțiile de învățământ special sau familiilor ori prietenilor care doresc să-și îmbunătățească vocabularul și expresiile în limbajul mimico – gestual.

Aplicația dlmgLsr ajunge în școli

În acest moment utilizarea dlmgLsr a fost promovată în 10 instituții și școli speciale din Cluj Napoca, București, Timișoara, Iași, Alba Iulia, Craiova, Buzău și Vicovu de Sus, județul Suceava și, pentru a putea fi folosită în mod curent în activitățile școlare și extrașcolare, instituțiile au fost dotate cu 54 tablete care vin în sprijinul celor peste 400 de persoane cu deficiențe, voluntari și cadre didactice.

„Aplicația dlmgLSR, împreună cu platformele cu dicționarul și poveștile interpretate în limba semnelor, contribuie la îmbunătățirea integrării persoanelor cu dizabilități și oferă persoanelor fără dizabilități posibilitatea să învețe ușor acest limbaj, astfel încât să poată interacționa în limbaj mimico-gestual, să îi poată înțelege mai bine pe surzi și chiar să devină ambasadori ai nediscriminării și integrării acestora.”, a declarat Amalia Fodor, Director Executiv al Fundației Orange.

Inițiativa e foarte faină și binevenită și cred că merită să fie promovată pentru ca ea să ajungă la urechile cât mai multor utilizatori potențiali. Aplicația dlmgLsr e gratuită și se poate descărca din App Store urmând link-ul de aici iar din Play Store de aici.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep