HomeFeaturedFocusReview Asus NovaGo: primul laptop hibrid ARM pe Snapdragon 835 cu Windows...

Review Asus NovaGo: primul laptop hibrid ARM pe Snapdragon 835 cu Windows 10 care poate inlocui oricand un sistem clasic

DSC_8256

Am testat tableta Asus NovaGo cu Windows 10 pe platformă ARM Snapdragon 835 ca să văd ce poate face. În cele ce urmează vă spun tot ce trebuie să știți despre combinația de Windows 10 pe ARM, într-un sistem hibrid laptop/tabletă, construit de Asus.

De când Microsoft a anunțat că va oferi o versiune de Windows 10 (denumită atunci Windows 10 S) capabilă să funcționeze pe sisteme ARM am fost curios să văd ce poate face un sistem hibrid laptop/tabletă cu Snapdragon 835, platformă pe care o regăsim pe toate smartphone-urile de top din anul 2017. Poate o platformă de smartphone să facă față unei utilizări mai intensive, cu Windows 10, varianta PRO pentru sisteme ARM?

Microsoft zice că da, mai ales datorită faptului că noul Windows 10 este optimizat să meargă pe ARM (prin activarea Windows 10 Pro, depășește și limitările lui Windows 10 S, permițând folosirea aplicațiilor clasice x32).

Ce se întâmplă însă în utilizarea clasică, pe un produs aflat deja pe piață și nu pe un sample de test?

Asus NovaGo: autonomie, consum redus, performanță decentă pe ARM

DSC_8252

Specificații tehnice:

Sistem de operare Windows 10 S (cu posibilitate upgrade la Windows 10 PRO)
CPU Qualcomm Snapdragon 835, octacore la 2,6 GHz
GPU Adreno 540 la 710 MHz
Display 13,3 inci
Rezoluție Full HD, 1920 x 1080 pixeli
RAM 6 GB
Stocare 64 GB
Interfețe 2 x USB

1 x Audio Jack

1 x Combo nano SIM

1 x microSD

1 x HDMI

1 x DC in

Touch Da
Tastatura fizică Da
Senzor de amprentă Da
Cameră HD, 1280 x 720
WiFi 802.11 a/b/g/n/ac
Baterie 52Wh
Greutate 1,39 kg
Dimensiuni 31,6 x 22,1 x 1,49 cm

Ca posesor al unei tablete Surface 2, testarea unei noi generații de laptop-uri hibrid, construite pe platforma ARM a reprezentat posibilitatea de a vedea un salt imens în termeni de performanță, autonomie și utilitate. Dacă pe Surface 2, cu Windows RT pot să lucrez decent pentru a citi/scrie email-uri în Office, să fac browsing și să mă uit la filme (full HD), pe tableta Asus NovaGo diferența este imensă.

15

Încă de la început trebuie să vă spun că dacă nu știți că folosiți o tabletă pe ARM, cu Snapdragon 835, nu vă veți da seama de acest lucru. În mod standard, Asus NovaGo vine cu Windows 10 S, oferă însă posibilitatea de a se face upgrade-ul către Windows 10 PRO, lucru ce permite evitarea restricției de a folosi doar aplicații UWP descărcate din Windows Store și deschide opțiunile de instalare și rulare pentru aplicații x32. Sună bine, dar trebuie să știți că upgrade-ul la Windows 10 PRO nu înseamnă că aveți un sistem Windows complet, sunt mai multe restricții, majoritatea neimportante pentru un utilizator clasic – puteți să le parcurgeți aici.

16

În ultima lună am folosit aproape exclusiv tableta Asus NovaGo pentru a-mi desfășura activitatea, lucru ce s-a întâmplat fără niciun fel de problemă, aproape că nu mi-am dat seama că nu îmi folosesc MacBook-ul.

Construcție, aspect

DSC_8245

Asus NovaGo se înscrie în linia de design a produselor Asus, având o carcasă metalică, cu margini frumos rotunjite, o tastatură generoasă (inclusiv cu touchpad și senzor de amprentă!) plus toată conectica necesară unui sistem modern (USB, HDMI, LTE și WiFi).

DSC_8246

Fiind un sistem hibrid, display-ul poate fi pliat aproape la 180 de grade, transformând laptop-ul într-o tabletă de 13,3 inci, perfectă pentru browsing și citit atunci când stați în fotoliu sau la birou.DSC_8248

Prinderea display-ului este solidă, riscul unei desprinderi accidentale este aproape 0.

DSC_8249

Mi-a plăcut mult tastatura, una clasică Asus, cu taste mari și cu suficient spațiu de departajare. Touchpad-ul merge foarte bine, la fel ca la laptop-urile Asus din clasa UX, eliminând nevoia de a mai căra un maus.

DSC_8242

Pentru că vorbim de un sistem modern, remarc prezența senzorului de amprentă ce poate fi folosit cu Windows 10 pentru a facilita autentificarea biometrică, care nu mai necesită introducerea parolei pentru login pe Windows 10.

DSC_8257

Cum spuneam, atunci când display-ul este pliat complet, sistemul se transformă în tabletă și Windows 10 știe să activeze automat rularea aplicațiilor în full screen. Practic trecerea de la modul de lucru laptop la cel tabletă se face instant, de îndată ce ecranul este pliat complet.

DSC_8243

Display-ul tabletei NovaGo este unul de 13,3 inci, cu o rezoluție Full HD (1920 x 1080 pixeli) perfect pentru browsing și vizionarea de filme. Pentru că până la urmă, majoritatea timpului petrecut în fața unei astfel de sistem se reduce la urmărirea de filme și browsing și/sau comunicarea cu prietenii prin rețelele sociale.

Culorile sunt redate bine, nivelul de luminozitate poate fi setat pe patru trepte, cel mai mic la 0, cel mai mare la 100%. Doar schimbând luminozitatea de la 100% (unde e foarte bună, cu culorile bine definite) la 25% se obține un important spor de performanță.

Experiența de folosire

1

Am spus-o deja de la începutul review-ului, o spun și acum: Windows 10 PRO merge foarte bine pe Asus NovaGo, demonstrând că Microsoft a luat decizia corectă atunci când a decis să recompileze sistemul de operare pentru ARM și să deschidă un nou drum în evoluția Windows-ului, de data asta alături de Qualcomm și nu de Intel. Încă îmi aduc aminte de toate încercările de a folosi Windows 10 pe ATOM, unde aproape de fiecare dată existau probleme în ceea ce înseamnă experiența de lucru.

Acum, pe ARM cu Snapdragon 835, Windows 10 on ARM merge excelent. Utillizatorul casnic nu va simți că folosește o platformă de smartphone/tabletă atâta vreme cât nu are pretenția de a rula jocuri cu grafică ce solicită intensiv chiar și cele mai avansate plăci video.

Snapdragon 835 cu Adreno 540 și 6 GB fac treabă bună. Cu Windows 10 on ARM pe Asus NovaGo poți folosi fără probleme aplicațiile Office, te poți uita la filme, ai acces la experiența (aproape completă) a unui sistem clasic cu Windows 10.

6

Incluzând aici chiar și folosirea Cortana:

2

Sau chiar rularea de script-uri via PowerShell sau scrierea de cod cu Visual Code:

3

Inițial Asus NovaGo vine cu Windows 10 S, sistemul de operare limitat la folosirea de aplicații UWP. După cum am mai spus, prin upgrade la varianta Windows 10 PRO se deschide posibilitatea de a folosi aplicațiile clasice x32, inclusiv browser-ul Chrome sau Process Explorer de exemplu:

8

12

În modul de lucru laptop, Asus NovaGo funcționează la (aproape) fel de bine care orice laptop entry level ce poate fi găsit pe piață. Are marele plus că poate fi transformat rapid într-o tabletă, iar datorită platformei ARM are și o autonomie foarte bună. În foarte multe scenarii de lucru este un excelent companion pentru persoanele care călătoresc mult și care nu au nevoie de putere prea mare de calcul, parcurgerea email-urilor și realizarea/redarea de prezentări fiind scopul principal.

DSC_8253

Datorită prezenței unui port HDMI, Asus NovaGo poate fi transformat rapid și într-un media center, excelent pentru redarea de filme în format HD.

Autonomia este foarte bună: peste 18 ore pentru rularea de material multimedia (Asus spune că ar fi vorba despre 20 de ore în numite condiții speciale). Cu conexiunea WiFi pornită, luminozitatea redusă la minim (0%) am putut rula în buclă un material video 720p, timp de 18 ore și 30 de minute până când tableta a rămas fără baterie. Este cea mai bună autonomie pe care am avut-o până acum la vreun sistem cu care am lucrat.

9

Pentru o utilizare obișnuită, cu luminozitatea dată la 75%, pe activități combinate de browsing, email, editare de documente și rularea de filme, autonomia este undeva între 6 și 8 ore, una bună pentru un astfel de sistem hibrid. Deși mi-am propus, nu am ajuns niciodată să epuizez bateria într-o singură zi de lucru.

13

Dar nu m-am jucat și nici nu am pus laptop-ul la procesare video intensă.

Concluzie: tabletă hibrid, ușoară și cu autonomie bună

DSC_8255

Asus NovaGo m-a surprins plăcut din două puncte de vedere: o dată pentru că văd experiența Asus în ceea ce înseamnă producerea de portabile, în ceea ce înseamnă design-ul și alegerea componentelor. Și apoi pentru că demonstrează că Windows 10 on ARM are viitor, combinația de tabletă și laptop cu aplicații x32 având o implementare eficientă. Mă bucur să văd că după ceva ani de muncă și două platforme abandonate (Windows Mobile și Windows RT) Microsoft reușește să miște ceva pe zona mobilă.

Asus NovaGo se remarcă prin mobilitate (autonomie plus conectică și format redus, greutate mică) și faptul că oferă performanța necesară utilizării în operații normale pentru orice utilizator. Prin upgrade-ul la Windows 10 PRO se poate aduce opțiunea de rulare a aplicațiilor x32, dar nu vă sfătuiesc să faceți asta.

Păstrați Windows 10 S pentru că aplicațiile din Windows Store vă sunt suficiente pentru utilizare normală și aveți și un nivel mai ridicat de securitate. Activând varianta PRO deschideți calea rulării de aplicații clasice x32 (sunt chiar curios, ce aplicații x32 sunt indispensabile unui utilizator obișnuit, în afară de Chrome) dar și a posibilității de infecare cu malware – Windows Defender e activ în ambele situații și vă puteți baza pe el.

DSC_8247

Pe scenarii de browsing, email, multimedia o tabletă ce se poate transforma în laptop, precum este Asus NovaGo este excelentă. Cine vrea însă jocuri și putere mai mare de calcul trebuie să evite (cel puțin pentru moment) sistemele Windows 10 on ARM. La fel cum smartphone-ul nu poate face procesări avansate în Photoshop, nu vă așteptați ca un laptop cu ARM să poată face asta – în final vorbim de aceiași platformă hardware, aceleași resurse.

Dacă aveți ocazia să puneți mână pe o astfel de tabletă nu ezitați să o luați, că merită.

Singurul mare semn de întrebare pe care îl asociez cu Asus NovaGo și Windows 10 on ARM este prețul. Mă așteptam să fie mai jos, dar trebuie totuși avut în vedere faptul că discutăm despre o soluție hibridă laptop și tabletă. Depinde foarte mult la ce preț o veți putea cumpăra, pentru că deja la sub 3000 de lei există disponibile soluții Asus din seria UX, cu procesor Intel Core i5 și autonomie apropiată.

 

Informații: Asus

Preț: aprox 3000 LEI

PRO

CONTRA

+ tastatura fizică excelentă

+ senzor de amprentă

+ display luminos, culori bune

+ LTE

+ autonomie

+ Windows 10 on ARM cu suport x32

-design clasic

-nu poate fi folosit pentru jocuri 3D

-preț?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep