HomeFeaturedFocusMicrosoft ia amenda de 561 milioane EUR pentru erorile din fereastra de...

Microsoft ia amenda de 561 milioane EUR pentru erorile din fereastra de alegere a browser-elor (ballot screen)

x10sctmp

În urmă cu câteva zile scriam despre posibilitatea ca Microsoft să primească din partea UE încă o amendă. Faptul că îndrăzneşte să livreze Internet Explorer împreună cu sistemul de operare Windows şi nu ca element separat nu e un lucru bine văzut de competiţie. Şi pentru că a eşuat în includerea unei soluţii (ballot screen) care să dea utilizatorului de Windows din Europa opţiunea de a alege şi alt browser, Microsoft va plăti 561 milioane EUR. Încălcarea acordului din 2009 cu UE prin folosirea unei soluţii cu probleme în alegerea browser-ului este acum sancţionată. Eroare tehnică invocată de Microsoft nu a ţinut ca şi motiv în faţa comisiei UE.

Neelie Kroes spune că “amenda a fost dată pentru că Microsoft nu a respectat condiţiile discutate”

€561m fine for #Microsoft – @eu_commission has acted because they did not give users the web browser choice they agreed with me in 2009

— Neelie Kroes (@NeelieKroesEU) March 6, 2013

În octombrie 2012, când s-a reînceput investigaţia Microsoft a declarat:

“Ne asumăm întreaga responsabilitate pentru eroarea tehnică ce a cauzat această problmeă şi ne cerem scuze. Am oferit comisiei o evaluare completă a situaţie şi am luat măsuri ca să îmbunătăţim procesul de dezvoltare şi alte elemente asociate ca să evităm pe viitor greşeli similare”

Vă întrebaţi cât înseamnă 561 milioane de EUR? E mai puţin decât amenda din 2004 pentru care Microsoft a plătit 899 milioane de EUR. Reprezintă totuşi puţin peste 3% din profitul Microsoft pe 2012.

Valoarea mai mică a amenzii a ieşit în urma analizei faptului că Microsoft a cooperat cu comisia de investigaţie şi că aproximativ 15 milioane de utilizatori de Windows din UE nu au văzut fereastra de alegere a browser-ului, neluându-se în calcul situaţia în care o parte din ei nici nu au fost interesaţi de a o vedea, pentru că oricum instalau şi foloseau alt browser.

Se putea şi mai rău: era o prevedere în acordul cu UE ce putea impune o amendă de 10% din venitul anual, nu doar 3%.

E bine că Microsoft a fost trasă la răspundere că nu şi-a respectat angajamentul luat faţă de UE. Aştept acum să văd şi momentul în care Google (sau alţii) va avea un tratament similar în urma unui proces antitrust.

via europapress

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

8 COMENTARII

  1. @ionut balan nu te contrazic cu iOS-ul. Deoarece nu Nvidia Optiumus+Sandy Bridge+OSX imi dadura cu virgula m-am cam retras din zona asta… exista viata si dupa iOS :)) mai ales in zona premium 😀
    Momentan cam toti marii jucatori (ca sa folosesc o expresie de pe vremea cand televizorul avea si al rol in afara de cel de 2nd monitor) au un SO, un browser, un cloud storage, un… adauga ce mai vrei. Momentan (din ce pot observa) Microsoft are cea mai mare influenta. Si lor li se sparg toate in cap 🙂 deh… au mai patit ei ceva asemanator acu vreo 10-15 ani ;;) Vom trai si vom vedea…

  2. @zidanne
    Corect. Toti trebuie tratati la fel, cel putin in teorie. UE nu a facut asta. SUA nu face. Au prins MS si dau exemplu si cam atat. Cu toate ca amenintarea MS nu mai e ceea ce era o data si nu din datorita masurilor luate de UE.

    Te contrazic: pe zona de tablete iPad domina autoritar. Cu browser-ul sau infipt in sistemul de operaer. Cu noile sale harti si cu solutia de stocare in cloud. Mai sunt si altii care ofera ceva similar, aici de ce nu se face nimic?

  3. @Ionut Balan eu vreau multe si nu numai legate de browsere.
    Uite o faza draguta: ieri pe seara intru sa schimb ceva pe la contul google si vaz ca am istoricul pornit pentru cautari… desi eu cu mouseul meu clickaisem PAUSE. Cum? Mister.
    Ca zisesi de microusb: sunt total de acord, cu o mica observatie – prin standard curentul maxim e undeva la 500mA (corecteaza-ma daca gresesc), in cat timp incarci o tableta cu 6000-7000mAh? Si daca producatorii ocolesc standardul si fac incarcatoare si cabluri care sa duca mult mai mult, daca un istet cupleaza asta la un dumbphone fara protectii si ia foc? Cu toate astea vreau o standardizare pentru toate perifericele/acesoriile… Nu mai vreau Nokia cu mufa lunga, subtire, groasa, scurta… ma intelegi (parca si astea inca mai sunt in vanzare), nu mai vreau Samsung cu mufa lata, scurta… jack.
    Despre browsere… am renuntat la iOS acu ceva vreme ca nu mai e timp. Abia am loc sa mai surubaresc ceva prin Android. Si da, UE trebuie sa discuste la fel cu toti producatorii. Dar e o mica dferenta: Microsoft are cam 90+% din piata. Apple nu.
    Ce as mai vrea? o casuta in care sa pun o adresa de mail si un buton prin care sa imi fie sters istoricul de pe net. Prin lege

  4. @zidanne
    Surpriza e ca UE se ia in continuare de Microsoft si Apple si Google cam isi fac de cap. Apple de exemplu nu are incarcator microUSB asa cum s-a cerut, nu livreaza alt browser pe tableta/telefon decat Safari.

    Google face fix acelasi lucru pe Android. Plus ca isi baga default motorul de cautare, sistemul de maps etc.

    Lucrurile astea nu ar trebuie reglementate daca tot s-a pornit pe acest drum?

  5. amenda nu e o surpriza pentru nimeni – daca ar fi fost baieti isteti jumatatea aia de muliard o bagau in dezvoltare; nu zica ca ar fi mai bine la concurenta… deja ma gandesc cu ce sa schimb chrome..

    acu, pentru un comentariu tre sa stiu si aritmetica? o integrala, o derivata nu se poate? 😀

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep