HomeFeaturedFocus10 motive pentru care vrei sa treci la Windows 8.1

10 motive pentru care vrei sa treci la Windows 8.1

Windows 8.1 e disponibil deja pentru download și e gratuit pentru cei ce aveau Windows 8 preinstalat. Ceilalți îl pot lua la prețuri atractive, de la 225 de lei dacă sunt studenți.

De ce ar face trecerea? Discutând cu mulți cunoscuți ce mi-au adresat exact aceiași întrebare am ajuns să fac o listă cu 10 motive care să vă facă să luați mai ușor decizia de schimbare.

1. Windows 8.1 ocupă mai puțin spațiu pe disk

Am experimentat pe propriul sistem un upgrade de pe urma căruia m-am ales cu un spațiu suplimentar de 12 GB liber. E un motiv suficient de bun ca să vă facă să înaintați cu un prim pas. Windows 8.1 ocupă cu 8-15% mai puțin decât Windows 8. Adică undeva la 16 GB pentru varianta Windows 8.1 și undeva la 20 GB pentru Windows 8.1 Pro.

2. Reapariția butonului de START și pornirea în mod desktop

Utilizatorii nemulțumiți de introducerea opțiunii de boot-are direct în ecranu principal, cu Live Tile-uri, au acum facilitatea de a opta pentru deschiderea Windows-ului 8.1 direct în desktop-ul clasic. Se face prin clic dreapta pe taskbar și apoi Properties plus tab-ul Navigation. Bifați When I sign in or close apps on a screen, go to the desktop instead of start.

image

Butonul START, redesenat pentru Windows 8.1 apare permanent dacă mausul e dus în partea din stânga jos a ecranului de lucru. Clic dreapta pe el și este afișat un meniu contextual din care se poate alege un shortcut către o listă a celor mai interesante/folosite opțiuni.

image

Nu apare însă și toată lista de programe din Windows – ea apare dacă din ecranul principal apăsați săgeata orientată în jos:

image

3. Tile-uri de diferite dimensiuni

Pe Windows 8.1 apar două noi dimensiuni pentru Live Tile-uri: cel mare și cel mic în completarea opțiunii Wide și Medium.

image

4. Mai bună împărțire a ecranelor METRO

Windows 8.1 permite împărțirea ecranului de lucru cu aplicații METRO în trei: 1/2, 1/2 și 2/3. Cu asta se poate face multitasking mai simplu pe aplicațiile cu interfață METRO.

Cele clasice, deschise în modul desktop classic funcționează la fel ca pe Windows 8.

image

5. Căutarea integrată

Urmând exemplul Google de pe Android și Apple de pe MacOS/iOS, Microsoft a introdus opțiunea de căutare integrată direct din Windows. Din ecranul principal (se apasă tasta Windows) se începe pur și simplu să se scrie textul căutat. În mod inteligent va fi afișată o listă cu rezultatele extrase de pe sistemul local și de pe internet.

image

Dacă sunt identificate informații pe sistem, ele sunt afișate cu prioritate:

image

Probabil că nu veți fi permanent încântați de rezultatele oferite și veți dori să folosiți pentru căutări pe web motorul Google. Vă recomand aplicația Google din Windows Store pentru asta.

6. Integrarea cu cloud-ul

Decizia Microsoft a lega SkyDrive de Windows 8 e logică în contextul în care Apple și Google fac deja asta. Diferența este dată de faptul că Microsoft oferă 7,5 GB gratuiți celor ce și-au făcut acum cont nou, sau 25 GB celor cu conturi mai vechi.

image

Via SkyDrive nu se obține doar o extensie în cloud pentru mediul de stocare, se obține și posibilitatea de a accesa remote și de a face disponibile instant către mai multe sisteme aceleași informații. Tot prin SkyDrive este posibil să se acceseze de la distanță documente stocate local.

7. O nouă aplicație de email

Cea veche de pe Windows 8 era greu de folosit, crăpa des. Practic pusă degeaba la dispoziția utilizatorilor. Cei ce nu au de gând să apeleze la Microsoft Office vor avea de câștigat un client mai complex pentru managementul email-urilor. Noul Mail din Windows 8.1 știe să lucreze și cu conturi Yahoo, GMAIL și Exchange. Dacă ar avea și o prezentare de Inbox unificat precum există pe Windows Phone ar fi și mai bine.

image

8. Viteză

Per ansamblu Windows 8.1 pare mai rapid decât Windows 8. Plecând de la timpii de boot și până la experiența de lucru în aplicații și în meniuri. Am resimțit acest aspect în lucrul pe sisteme highend cu 4/8 GB RAM și SSD dar și pe modele de acum 5-6 ani cu harddiscuri lente și doar 2 GB RAM. Vorbesc de viteză în ceea ce înseamnă folosirea zilnică și nu jocuri.

9. Integrare mai bună a informațiilor despre contacte

image

Pe Windows 8 integrarea cu rețelele de socializare și agenda de contacte era doar la început. Se vedeau stângăcii și probleme de sincronizare. Pe Windows 8.1 integrarea este extinsă (conturi de email, Facebook, Twitter, LinkedIn, Skype) și prezentată mai elegant.

image

10. Același wallpaper și pe desktop-ul clasic și pe cel cu Live Tile

image

Am lăsat la urmă facilitatea de a avea aceiași imagine de fundal și pentru desktop-ul clasic și pentru cel cu Live Tile-uri. În principiu nu e o mare schimbare, utilizarea ei în practică are un avantaj excepțional: îți lasă senzația că Tile-urile plutesc peste fundal (el rămânând același) atunci când se trece între cele două ecrane.

image

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

14 COMENTARII

  1. eu nu stiu ce tot vb dar stiu ca cei mai multi oameni folosesc win, si asta va fi viitor 8.1 ,nu poti sa ai linux si sa te duci pe la vecini sati faci treaba ex ce faci in contabilitate sau in proiectare , dar cum faci o raportare la finante cu certificat digital ???????? sa te aud linux

    • @jony S-a inventat wine si Saga vad ca merge perfect. Urmeaza sa testez partea de certificare digitala, sa vad cum se descurca. Pentru un PFA Win nu ii vad utilitatea.
      Ca PS: Win 7/8 cum merg pe: AMD 1.60 MHz (single core), 1G Ram, ATI Radeon 9200 PRO, 10 Gb hard? Debian 7 merge brici

  2. Ioane…imi pare rau pt tine…n-are treaba cu sistemele. Mai mult…chestia asta o fac de la sisteme facute din piese reciclate (de exemplu, in server am o placa de baza gigabit AM2 ce nu porneste cu placa grafica pe PCI-E…doar cu placa grafica on board)…pana la sisteme moderne (desktop-ul meu). Sincer…n-am avut veci pururi probleme. In schimb…vad nenea adminul pe aici cum dispera cand incep sa vina update-rule de la microsoft…cam 10% din sisteme crapa si devin nefunctionale partial (trebuie reinstalate aplicatiile).
    Nu’s cum sa-ti spun…dar sunt convins ca n-ai avut probleme…de fapt…nici macar n-ai incercat. Nu de alta…dar nici cu debian, nici cu fedora core si nici cu RedHat (altceva n-am folosit) n-am avut probleme. Iar nepotul meu foloseste ubuntu…si nici el nu a avut probleme (si a trecut din Ubuntu 8 nu’s cat pana la 13 nu’s cat).
    Mai mult…in server am schimbat in 10 ani de la hdd-uri, placi de baza, procesoare, placi de retea etc…fara reinstalare…si nici n-am avut probleme. Ca sa schimb hdd-urile a durat mai putin decat un blue screen de windows…
    In desktop nu mai discut…ca am facut la experimente pe el…de ma mira ca nu ma da afara din casa. Si cu toate astea…inca-i curat…si merge impecabil (deh…tot sistemul nu ocupa mai mult de 5Gb…cu tot cu ide-uri, GUI, browsere, office etc)

  3. @bolovan
    Eu nu stiu ce sisteme atent selectate folosesti tu de iti merge Linuxul si nu iti merge Windows la upgrade. La mine erorile majore au fost pe laptop-uri cu platforma Intel, pe Linux – Ubuntu, Xandros, RedHat, SuSE – dupa upgrade sau un simplu update la ceva pachete.

    in fine, nu conteaza. Fiecare cu experienta lui.

  4. Ti-am mai spus…incearca o distributie de linux…dupoa care mai discutam.
    Eu de 10 ani am instalat debian-ul pe desktop…inclusiv trecerea de la 32biti la 64 de biti s-a facut fara reinstalare…si n-am avut probleme. Si nu, nu folosesc stable…care se presupune ca-i rock solid…folosesc testing…care mai are buguri.
    In istoria mea de aproape 20 ani…singurul sistem de opeare ca dadea rateuri grosolan dupa upgrade…era windows-ul. Nici macar dos-ul nu facea atatea probleme.

    • Bolovanul tot bolovan ramane. Daca erai mesrias, ar fi trebuit sa-ti dai seama cum poti face orice sistem sa mearga. Toate au in spate mii de ore de programare si teste. Tu esti un nimeni care se incurca in taste. Bolovan.

  5. =)) renumita compatibiltiate de la microsoft intre versiuni. Si mai si cumpara lumea…inca o dovada a vorbei: suma inteligentelor pe pamant este constanta…populatia este in crestere…
    Ioane…nu mai bine incerci: UN SINGUR MOTIV BUN PENTRU A FOLOSIT PRODUSELE MICROSOFT?
    In afara faptului ca reclama ii frumoasa..

    • Sa nu intram in detalii legate de compatibilitate pe sisteme de operare :). In toata istoria mea de 20 de ani de PC singurul sistem de operare care a mers permanent dupa upgrade e windows. Si mai nou cu Mac OS.

  6. Alte motive:
    – doresti sa scapi de functionalitatile oferite de diversele periferice din computer (deoarece drivere vechi nu vor mai functiona cu acest nou upgrade).
    – doresti sa-ti reinstalezi anumite softuri de dezvoltare care dupa upgrade si-au pierdut setarile inregistrate anterior.
    – doresti sa renunti la SkyDrive care inceteaza sa fie ce a fost, facand loc altor sisteme de backup “in the cloud” mult mai performante si mai stabile.
    – nu mai vrei sa continui linia de backup cu care ai fost obisnuit pana in prezent pe sistemele Windows, si facilitatea “File History” ti se pare firesc o mare gluma. Doar era si tImpul sa treci la un software de backup serios, cu siguranta nu cel inclus in OS.

    Cam astea m-au motivat pe mine.

    Pe curand,
    Claudiu

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep