HomeFeaturedFocusMicrosoft da Windows Phone pe gratis?

Microsoft da Windows Phone pe gratis?

image

Un anunț interesant, nu foarte improbabil, este cel prin care aflăm că Microsoft ar putea să ofere sistemul de operare Windows Phone gratuit celor interesați să producă aparate pe platforma Microsoft. Se pare că doi producători indieni, specializați pe piața de Android low cost au reușit să obțină dreptul de a folosi Windows Phone fără să plătească. Este vorba despre producătorii Karbonm și Lava (Xolo), după informațiile date de The Times of India. Și că decizia acestora de a pune Windows pe telefoane a venit tocmai datorită eliminării prețului de licențiere.

De anul trecut știam deja de acest zvon și sincer nu mă miră deloc: în condițiile în care adopția sistemului de operare Windows Phone dincolo de aparatele Lumia (acum în posesia Microsoft după ce Nokia a vândut divizia) este aproape inexistentă.

Urmând exemplul Google care face bani din includerea serviciilor sale în aparate, Microsoft ar putea face același lucru. În loc să ceară 5-15 USD licență pe aparat, Microsoft poate liniștit să scoată banii ăștia din licențele pe care producătorii Android le plătesc deja (se știe că din aproape 2 miliarde profit în zona de mobile, 1,2 miliarde au venit din licențele Android). Și atunci oferirea gratuită a sistemului de operare ar avea sens.

Împreună cu update-ul 8.1 de Windows Phone care va permite folosirea sistemului de operare și pe configurații mai slabe, renunțarea la licență ar fi un pas decisiv în intrarea mai agresivă pe zona low cost și copierea modelului Google Android. Cu produse low cost crești cota de piață, cu cele high end arăți că poți avea aparate deosebite.

Nu sunt foarte sigur că decizia Microsoft e cea mai bună dintr-un singur punct de vedere: cum va mai putea justifica Microsoft faptul că cere bani HTC, LG și Samsung pentru licența de Windows Phone, când alții nu o mai plătesc? Motivul ”pentru că se poate” nu stă în picioare.

Cu toate astea, încâlcite pot să fie căile strategiei Microsoft de a crește în zona e smartphone. E o piață pe care nu au luxul să o piardă.

via theverge

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep