HomeFeaturedFocus8 aprilie 2014, data la care Windows XP dispare oficial. Ce urmeaza?

8 aprilie 2014, data la care Windows XP dispare oficial. Ce urmeaza?

image

Puteți realiza că au trecut 13 ani de când Windows XP a ajuns pe sistemele noastre? 13 ani la care nimeni nu ar fi visat după imensele probleme de securitate avute de XP în primii ani/primele luni de viață.

Și totuși suntem aproape de data de 8 aprilie 2014 și în continuare sunt utilizatori care folosesc Windows XP. Poate pentru că le place, poate pentru că nu au motive să îl schimbe, poate pentru că nu știu cum să îl schimbe. Strategia Microsoft cu ”un PC în fiecare casă” a dat roade prin Windows XP – marea majoritate a populației din țările civilizate are acum un PC în casă (cel puțin un PC) și îl folosește zilnic.

Este meritul Microsoft, nu neapărat meritul lui Windows XP că s-a întâmplat asta, numai că în momentul de față, după 13 ani de activitate, Microsoft scoate la pensie oficial Windows XP: de mâine nu va mai scoate update-uri pentru XP (decât pentru guvernul britanic, cel olandez și alte câteva care au semnat niște contracte puternice cu compania din Redmond pentru a mai prelungi suportul legat de update-uri).

Ce înseamnă că nu va mai scoate update-uri pentru XP, sau mai frumos spus, că îl scoate la pensie? Înseamnă că prin sistemul automatizat de patch tuesday (știți voi, update-urile alea ce vin automat în prima marți din fiecare lună, și care de obicei vin să acopere găurile de securitate din produsele Microsoft găsite în perioada precedentă) Windows XP nu va mai primi update-uri.

Pe mulți nu îi interesează câtuși de puțin că Microsoft nu mai susține oficial Windows XP. Oricum nu au licență, oricum nu au aplicat niciodată un update pe sistem. Știu sigur că unii vor fi tentați să zică și că acum sunt în legalitate, dacă Microsoft nu mai oferă suport.

Greșit. Licența nu are nicio treabă cu oferirea de suport: un produs nelicențiat, tot nelicențiat va rămâne și după data de 8 aprilie.

Deja din 2007 Microsoft ne spune că în 8 aprilie 2014 (o dată care părea foarte îndepărtată la un moment dat) nu va mai oferi suport pentru Windows XP. Toate problemele care vor fi descoperite cu acest sistem de operare după data de 14 aprilie o să rămână nereparate și dacă vor fi atacuri majore (și nu ma îndoiesc că pentru anumite grupuri de infractori baza de PC-uri cu Windows XP neprotejat va fi tentantă) Microsoft nu va produce update-uri.

Cel puțin la nivel teoretic, Microsoft o să se spele pe mâini: ”v-am spus că nu o să mai oferim update-uri, e treaba voastră de acum încolo”. La nivel moral, sunt aproape sigur că dacă va apărea cumva vreo epidemie majoră care exploatează vulnerabilități neacoperite din Windows XP și care va avea impact negativ în internet, Microsoft o să intervină și o să ofere într-un fel sau altul modalități de remediere.

După 8 aprilie 2014, vine momentul în care Windows XP, Office 2003, Exchange 2003 (produce pe care unele companii le-au folosit în producție până spre finalul anului 2013) vor fi șterse din lista de update-uri. Poate că mâine o să vedem o listă lungă de remedii pentru bug-uri anunțate și neanunțate în XP, Office 2003 precum cel Rich Text Format (RTF) zero-day in Microsoft Word. Microsoft are patch-ul MS14-017 care rezolvă problema, interesant este dacă îl va distribui în setul de mâine.

Cu toate astea, și dacă îl distribuie și dacă nu, Windows XP tot o să rămână o bombă cu ceas care mai devreme sau mai târziu o să explodeze, în defavoarea celui ce îl folosește.

Nu am de gând să vă spun de ce ar trebui să treceți pe versiuni mai noi de Windows (Windows 8.1 e recomandarea mea dacă vă hotărâți) sau să schimbați pe Linux (Ubuntu ar fi ideal) sau Mac OS X. Deja milioane de articole de genul acesta sunt pe net.

Vă spun doar ce dezavantaje aveți dacă o să rămâneți la Windows XP:

1. Programele noi nu vor mai funcționa, inclusiv browserele.

Versiunile noi de aplicații și servicii nu vor mai fi compatibile cu Windows XP. Nici versiunile noi de browsere de la Apple, Google, Microsoft, Facebook. Din acest motiv nu o să puteți naviga în siguranță pe internet și nici nu o să mai puteți folosi serviciile cu care sunteți obișnuiți.

2. Rămâneți într-o interfață veche

Deja Windows XP arată vechi indiferent din ce unghi privești. Chiar și cu update-uri de teme de Windows, aplicații de tip Windows shell, tot arată vechi. Poate că e rapid, poate că nu se blochează (mă mir totuși).

3. Fără posibilitatea de conectare de dispozitive noi

Fără suport oficial din partea Microsoft nu vor exista drivere certificate. Fără drivere certificate, chiar dacă producătorul unei camere video, foto, imprimante, camere web etc. o să vă dea driver, puțin probabil că îl veți mai putea folosi pe Windows XP.

4. Codec-urile noi nu mai merg

Pe măsură ce o să apară versiuni noi pentru codec-urile folosite la compresia filmelor acestea probabil că nu se vor mai putea instala și pe XP, ceea ce vă reduce posibilitatea de a urmări filmele.

5. Jocurile noi nu mai funcționează

Deja jocurile nu mai merg de o bună bucată de vreme. Orice apare nou nu mai poate fi rulat pe Windows XP.

6. Update-uri de securitate nu vor mai veni

V-am spus deja, noi update-uri care să rezolve probleme de securitate sau incompatibilități nu vor mai fi scoase oficial de către Microsoft.

7. Rămâneți să folosiți o tehnologie veche de 15 ani

Chiar vreți să rămâneți blocați în tehnologii vechi de acum 15 ani? Nu vreți să intrați în noua eră a internetului unde aparatele sunt interconectate, serviciile sunt ușor accesibile? Ceea ce pe un Windows 8.1 sau Linux merge instant, pe XP trebuiau să fie scrise linii suplimentare de cod capabile să emuleze noile tehnologii neimplementate în XP.

8. Pierdeți schimbările

Rămânân blocați în Windows XP tehnologia trece pe lângă voi. Nu știți ce înseamnă touch, nu veți ști ce înseamnă internet of things și nu veți afla ce înseamnă să poți face lucrurile mai bine.

image

E decizia voastră ce alegeți să faceți. Eu doar să spun așa: e timpul să renunțați la Windows XP. A fost bun, și-a făcut treaba, e momentul să mergem împreună mai departe și să descoperim lucruri noi și interesante.

Altenativele pe care la aveți pentru migrare sunt:

Windows Linux Mac OS X
  – upgrade la Windows 8.1, dacă sistemul vă permite.- poate că e momentul să aveți un PC nou, cu touch și display de calitate mai bună. Majoritatea vin cu Windows 8.1 preinstalat, așa că împușcați două lucruri dintr-o dată: și un sistem nou și o licență Nu e obligatoriu să folosiți tot Windows dacă vă hotărâți să migrați de la XP. Ubuntu e o alternativă interesantă, mult mai bună decât Windows XP-ul pe care îl aveți acum. Un Macbook, fie el Air sau Pro, va fi un salt imens în ceea ce înseamnă experiența de utilizare. Nu vă fie frică să încercați, va fi de zece ori mai simplu și elegant decât vechiul vostru XP
http://www.microsoft.com/ro-ro/windows/business/retiring-xp.aspx www.ubuntu.com www.apple.com
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

  1. Chiar ma amuzam cat de panicard suna acest lucru in nu mai stiu care ziar. Vezi doamne la nivel administrativ in RO dintr-o data vom avea un fel de shutdown national iar din secunda doi functionarii nu vor mai avea cu ce sa lucreze. La fel de bine imi aduc aminte cum in Germania, nu mai stiu exact in ce conditii, dar oricum fortati de Microsoft, au dat rapid un ordin “de maine, treceti toti pe Linux”. Cred ca la acea vreme Microsoft mai vroia sa stoarca niste banutzi. Ei bine.. la fel de bine ar putea sa se faca si la noi. Go for Linux. Oricum utilizatorii din sistemul administrativ fac click pe niste butoane. Aaaa… programele nu merg? Eh.. asta deja e alta poveste, nu-i asa? 🙂

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep