HomeFeaturedFocusReview Samsung Galaxy Tab 3 Lite 7.0: o tableta pe care trebuie...

Review Samsung Galaxy Tab 3 Lite 7.0: o tableta pe care trebuie sa o aveti in vedere!

DSC_5121

Merită investiția? La 449 de lei nu cred ca veți găsi nicio altă tabletă Android care să fie mai bună decât Galaxy Tab 3.0 Lite 7. Citiți mai departe de ce!

Dacă a venit momentul să alegeți o tabletă Android și bugetul dumneavoastră e oarecum redus, e timpul să faceți o scurtă analiză a pieței și să vedeți ce opțiuni aveți. Lăsați la o parte toate brandurile autohtone și toate anunțurile importante gen quad-core, octa-core, super GPU zeci de mii de gigaherți și așa mai departe. Priviți lucrurile practic: fac o investiție, mă aștept să primesc ceva util.

Dacă vorbim despre o tabletă Android, la un preț de aproape 100 EUR o să faceți o investiție corectă: veți primi o tabletă compactă, cu o performanță normală și autonomie suficientă care în plus arată bine, la fel ca suratele ei mai scumpe de la Samsung.

Am început să folosesc tableta Samsung Galaxy Tab 3 Lite 7.0 fără prea mari așteptări legate de performanță. Vroiam un instrument cu care să pot să mă uit la filme (în special cele de pe TED), să îmi pot verifica mailurile și dacă e nevoie să citesc știrile. Ceva jocuri nu ar fi fost rău să meargă.

DSC_5072

Construcție

Samsung Galaxy Tab 3 Lite 7.0 e o tabletă din zona low end, construită pe același design pe care îl au mai toate tabletele Android din această zonă de preț: margini rotunjite, o carcasă de plastic (193.4 x 116.4 x 9.7 mm), un display de 600 x 1024 pixeli TFT (densitate de 170 ppi), o cameră video de 2MP, 1 GB RAM și 8 GB pentru stocare.

DSC_5075

Deja am identificat aproape jumătate din oferta de pe piață. Ce face special Samsung Galaxy Tab 3 Lite 7.0? Grija acordată la îmbinarea carcasei, un plastic mai de calitate și un display mai bun decât majoritatea. Asamblate împreună cu un motor decent (cipset Marverll PXA986, procesor dual-core la 1,2 GHz, GPU Vivante GC1000) și o baterie de 3600 mAh.

DSC_5074

Pot să spun că în anumită măsură, la exterior, Galaxy Tab 3 Lite 7.0 seamănă foarte tare cu Nexus 7. Doar dacă privești tableta, fără să o deschizi nu vei avea niciun motiv să spui că e ieftină.

DSC_5077

Partea din spate a carcasei e făcută dintr-un plastic de culoare închisă, cu textură ce imită oarecum pielea.

DSC_5119

Pe partea din față există structura clasică de butoane Android: HOME, back și MENU. Pe lateral avem butonul de control pentru volum și butonul de pornire/oprire, și slot-ul pentru microSD (are ușită de protecție), încărcarea se face printr-o fantă microUSB din partea superioară. Tot acolo regăsim și slot-ul pentru jack-ul audio.

DSC_5078

Carcasa este unibody, adică accesul la baterie nu este permis în mod standard utilizatorului.

Ce poate face?

Cred că cel mai important lucru la care trebuie să răspund este ”ce se poate face cu Samsung Galaxy Tab 3 Lite 7.0?”. Din fericire răspunsul este foarte bun: cam orice se poate face cu o tabletă Android de 7 inci e posibil și pe Samsung Galaxy Tab 3 Lite 7.0.

Screenshot_2014-04-21-08-09-46

Adică veți putea face browsing cu o experiență decentă. Anumite site-uri nu se vor încărca instant și probabil că anumite elemente mai consumatoare de resurse (bannere, jocuri din site-uri) vor face ca viteza de navigare prin pagină să scadă. În marea majoritate a timpului experiența va fi însă bună.

Screenshot_2014-04-21-08-09-40

Al doilea lucru pe care îl recomand este parcurgerea știrilor prin Flipboard. Eu sunt dependent de Flipboard, am instalat clientul pe iPad, Surface, Surfac2, MacBook Air și pe toate aparatele Android pe care le testez. E un instrument foarte bun să măsor experiența de lucru și pot să vă spun că pe Samsung Galaxy Tab 3 Lite 7.0 e normală. Sunt ceva întârzieri la încărcarea și randarea paginilor, dar nu ceva care să fie cu adevărat deranjant.

Fetița mea consumă multe materiale video de pe YouTube și ori de câte ori am ocazia o las să lucreze cu produsele pe care le testez. O abordare diferită a utilizării îmi este de folos. Jucându-se cu Samsung Galaxy Tab 3 Lite 7.0 nu a remarcat niciun fel de problemă: interfața YouTube funcționează bine, nu e chiar cea mai rapidă cu care am lucrat. Nivelul de sunet din boxele tabletei lasă însă de dorit – dacă astă este un criteriu de evaluare atunci ar fi bine să vă orientați către altceva.

Programele din zona de educație și jocurile care nu necesită elemente grafice avansate vor funcționa normal: nu cred că trebuie să vă faceți griji în privința asta.

Mailuri, muzică, consultarea de documente vor fi la rândul lor operații pe care le veți putea executa fără probleme de pe tableta Samsung.

Performanță

Pentru pasionații de cifre e momentul să ofer niște date comparative despre Samsung Galaxy Tab 3 Lite 7.0. Reamintesc că vorbim despre o tabletă care nu are configurație de top și nici măcar nu folosește componente care au fost la un moment dat pe tablete de top.

Denumirea Lite asociată lui Galaxy Tab 3 identifică de fapt acest lucru: avem de a face cu un produs cu performanță mai scăzută. Cât de scăzută?

Păi să vedem: Galaxy Tab 3 Lite 7.0 are un procesor dual-core la 1,2 GHz pe un cipset Marvell PXA986 și un GPU Vivante GC1000.

Într-un test pur de performanță pentru procesor, Galaxy Tab 3 Lite 7.0 calculează numărul PI în 399 ms în timp ce tableta Nexus 7 v2 reușește în doar 220 ms iar cea mai rapidă tabletă de 7 inci a momentului, adică LG G Pad 8.3 are un timp de 134 ms. 25% din performanța celui mai bun în condițiile în care prețul nu este 25% s-ar putea să nu vă convină dacă ați avea de investit toată suma.

DSC_5073

Să mergem mai departe. Pe două teste care analizează performanța grafică, adică Nenamark 1 și Nenamark 2 tableta Samsung obține 59,2 FPS respectiv 49,6 FPS. Valori apropiate de cele obținute de Nexus 7 vs și LG G Pad 8.3 în Nenamark 1, dau cu peste 20% mai slabe decât valorile similare din Nenamark 2.

Rezultatul dat de benchmark-ul Quadrant este de 3354 puncte. În comparație, Nexus 7 v2 are 5478 iar LG G Pad 8.3 are 11539 puncte. Cu cât valorile sunt mai mari, cu atât mai bine.

Mereu vreau să am și o comparație pe elemente reale, din cauza asta folosesc benchmark-ul de browser Sunspider pe cea mai recentă versiune de Chrome. Observ că Samsung Galaxy Tab 3 Lite 7.0 are 1422 ms în timp ce LG G Pad 8.3 are 1167 ms pentru terminarea testului. Cu cât valoarea e mai mică, cu atât viteza de randare e mai bună, deci navigarea mai rapidă. Diferența nu este foarte mare și așa cum v-am spus deja, experiența de browsing e fluidă în marea majoritate a cazurilor.

Unde într-adevăr se vede din nou că Lite din denumirea tabletei înseamnă o echipare mai redusă este în jocurile ce folosesc multe elemente 3D. Pentru a măsura aceste necesități folosesc benchmark-ul 3DMark unde pe testul Ice Storm Unlimited, Samsung Galaxy Tab 3 Lite 7.0 a obținut doar 2438 de puncte. La polul opus, Nexus 7 v2 are 10588 de puncte.

Deja puteți să vă faceți o idee clară că Samsung Galaxy Tab 3 Lite 7.0 are o performanță undeva la 20-40% din cea oferită de o tabletă de top. Cu un preț pe măsură, alegerea pare să fie justificată.

Aș mai vrea să spun și că bateria de 3600 mAh e destul de bună pentru dotarea hardware. Am putut obține ușor șase ore de utilizare pentru rularea de filme cu nivelul de strălucire setat aproape de valoarea minimă.

Multimedia

Am zis deja că nivelul sunetului lasă de dorit. Mi-ar fi plăcut ca sunetele să se audă mai clar și mai tare. Nu e cazul.

Camera din dotare, de 2 MP, pusă în partea din spate, nu excelează în ceea ce înseamnă pozele, dar nici nu vă lasă la greu. Dacă veți avea vreodată nevoie să faceți poze, le puteți face și iese ceva …

20140420_18083920140420_18083420140420_180820

Țineți însă cont de faptul că Samsung Galaxy Tab 3 Lite 7.0 nu are și o a doua cameră, pe partea din față a tabletei motiv pentru care va fi mai dificil să folosiți comunicarea pe Skype pe modul video.

Concluzie

Samsung Galaxy Tab 3 Lite 7.0 e o tabletă Android pe care veți avea preinstalat Android 4.2.2 cu opțiuni teoretice de upgrade la KitKat. Sistemul de operare se mișcă decent, experiența de utilizare e în general bună. Mai sunt ceva momente în care veți aștepta să se termine o operație sau alta și poate uneori veți observa că display-ul nu răspunde cum trebuie la comenzile touch – e din cauză că undeva în spate, vreo aplicație nu și-a terminat treaba.

Screenshot_2014-04-21-08-10-38

Sunt lucruri inerente pe o configurație hardware similară cu cea pe care o are Galaxy Tab 3 Lite 7.0. Din nou vreau să amintesc să nu vă lăsați impresionați de specificațiile tehnice în care marketingul companiilor aruncă cu quad-core, octa-core și zeci de mii de gigaherți. Contează, dar nu sunt cele mai importante aspecte și trebuie să priviți în ansamblu.

Screenshot_2014-04-21-08-09-50

Acestea fiind zise, Samsung Galaxy Tab 3 Lite 7.0 e o alegere bună: ecran TFT destul de bun (nu e IPS), performanță decentă, autonomie normală și un preț deosebit 449 LEI. Adăugați și o construcție îngrijită și niște materiale peste cele ale celorlalte tablete din această zonă de preț.

De data asta nu mergeți pe ideea că plătiți brandul și de aia e așa de scumpă. Chiar merită să dați banii pe brand în cazul lui Samsung Galaxy Tab 3 Lite 7.0.

P.S.: vedeți totuși dacă nu găsiți pe undeva primul model de Nexus 7 – dacă e la același preț, alegeți acea tabletă că veți fi mai mulțumiți chiar dacă e un model de acum doi ani.

 

Informații: Samsung

Preț: 449 LEI

PRO CONTRA
+ pret
+ constructie
– nu are a doua camera video
– lenta in anumite situații
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

  1. Am si eu o problema mi-am luat o husa la tableta cu tastatura cu micro usb si cand bag micro usb in tableta nu se aprind beculetele la tastatura si nu-mi apare nicio notificare ce fac?

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep