HomeFeaturedFocus85% din smartphone-urile vandute in Q2 2014 sunt Android. BB si Windows...

85% din smartphone-urile vandute in Q2 2014 sunt Android. BB si Windows Phone scad vertiginos!

screen-shot-2014-07-30-at-17-11-55

Zilele acestea se pot regăsi pe internet o grămadă de articole care să grăbesc să anunțe moartea Windows Phone și să sfătuiască Microsoft să renunțe la ”chin„ și să treacă pe Android. Totul a plecat de la un nou raport furnizat de Strategy Analytics în care se arată că Android-ul domină zdrobitor și că 85% din aparate vândute în trimestrul 2 din 2014 sunt Android. Doar 11,9% iOS pe când Microsoft și BlackBerry se chinuie la un nivel nesemnificativ: 2,7% respectiv 0,2%.

Toatea astea se întâmplă în condițiile în care piața de terminale a crescut cu aproape 30%, de la 233 milioane de unități în trimestrul doi din 2013, la 295 de milioane în perioada similară din 2014. După cum se poate vedea foarte bine și în imaginea de mai sus, doar cota de piață Android a crescut (de la 80,2% la 84,6%) în timp ce iOS, Windows Phone și BlackBerry scad. Datorită unei avalanșe de terminale foarte bune (HTC One M8, LG G3, Samsung Galaxy S5) plus o varietate de aparate ieftine, platforma Android a înflorit.

Ar mai fi de notat și că Samsung nu mai reușește să își mențină creșterea, rămânând în urmă față de cea a pieței, dar totuși lider de necontestat, iar Huawei face un salt excepțional, dublându-și aproape cota de piață. LG se comportă bine, la fel și Apple, Lenovo sau Xiaomi, branduri despre care începeți să citiți tot mai des.

screen-shot-2014-07-31-at-06-47-11

Alt trend care începe să fie tot mai vizibil este că rata de creștere a vânzărilor de terminale mobile inteligente începe să scadă semn că piața începe să fie saturată – și e logic să fie așa, majoritatea au trecut deja la terminale inteligente și le vor ține cât timp le pot utiliza, durata de viață fiind de 2-3 ani până la înnoire. Dacă în 2012-2013 în Q2 a fost o rată de aproape 49%, acum vorbim de una de sub 30%.

Mai mult ca sigur că în perioada următoare această rată o să scadă și mai mult: lipsa unor inovații în domeniu (toate au procesoare mai bune, alt design, cameră mai bună, nimic atât de semnificativ încât să determine o înnoire mai a rapidă), detașarea Android ca și lider plus incapacitatea Microsoft și BlackBerry de a mai aduce ceva nou și competitiv va face ca stagnarea să fie și mai accentuată.

Asta înseamnă că dacă ați cumpărat un smartphone de generație nouă anul acesta ați făcut o mișcare bună: șansele să îl folosiți fără probleme încă 2-3 sunt mari și nu va fi nevoie să vă puneți problema schimbării.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

  1. Android , conduce detasat … cred ca restul se vor cam pierde pe parcurs , cel putin Microsoft și BlackBerry sunt ca si perdute ..

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep