HomeFeaturedFocusDe ce nu vor disparea cartile tiparite: citind in format digital ramai...

De ce nu vor disparea cartile tiparite: citind in format digital ramai cu mai putina informatie, disparata

woman-reading-a-book-Medium

Pentru că ne simțim mai bine citind o carte tipărită. Pentru că ne place să simțim în mână hârtia, să atingem cartea, să îi răsfoim paginile. Pentru că în final, ne place ideea de a deschide o carte și a vedea ce se ascunde în interiorul ei, de a căuta atent un anumit pasaj, de a face mici note în interiorul ei.

Plus multe alte motive.

Sunt convins că unii nu vor fi de acord cu mine și că vor argumenta că cititul de pe un ebook reader (Kindle/iPad orice altceva) e la fel de eficient ca cel al unei cărți tipărite. Că e mai simplu să ai după tine un ebook reader unde stochezi milioane de cărți. Că ai mai multe modalități de a interacționa cu informația de acolo.

Nu neg, e adevărat.

Însă … mereu există un însă. În cazul meu lucrurile sunt clare: o carte pe care o citesc în format tipărit îmi rămâne în minte: culoarea coperților, textura hârtiei, o poză, un text făcut mai altfel. Și dincolo de astea, rețin mai ușor informația citită.

Am un Kindle și citesc și în format digital ori de câte ori am ocazia. E interesant și util. Sigur însă nu mă pot concentra pe un ebook la fel de bine cum o fac pe o carte tipărită. Am observat asta de foarte mult timp: cititul informației digitale e un sport pe care m-am obișnuit să îl fac rapid. Scanez ecranul, extrag ce e relevant, trec mai departe. E o bătălie cu timpul în încercarea de a acumula cât mai mult într-o perioadă foarte scurtă.

Poate e de vină munca de 15 ani de la CHIP unde am citit milioane de pagini cu informație și am extras lucrurile relevante. Sau poate că așa sunt eu.

M-am bucurat să văd că există și alți oameni care gândesc ca mine și că există și unii care încearcă studii care să demonstreze ceea ce spuneam mai sus. Unul din ele, prezentat la o conferință în Italia a avut ca subiect modul în care oamenii reușesc să rețină informațiile și le pot aranja în ordine cronologică.

Pentru asta s-au folosit două grupe de voluntari cărora li s-a cerut să citească o lucrare de 28 de pagini, unii în format digital, alții dintr-o carte tipărită.

Rezultatul pleca de la o premisă luată dintr-un studiu anterior care spunea că ”că cei ce au citit cartea tipărită au avut rezultate SEMNIFICATIV mai bune legate de empatie, scufundare în subiect și urmărirea poveștii decât cei ce au citit pe iPad”. S-a observat că premisa a fost falsă, ambele grupuri având rezultate similare din acest punct de vedere.

Ce a diferit semnificativ a fost modul în care participanții la studiu au putut ordona corect din punct de vedere cronologic câteva aspecte prezentate în carte: cei care au citit cartea tipărită au avut rezultate mult mai bune decât ceilalți.

Ok, teoretic îmi place ce spune theguardian legat de acest studiu pentru că îmi dă apă la moară. Practic, din lipsă de cifre și studii mai elaborate oricine poate să demoleze prezentarea.

Totuși, e clar că pe măsură ce consumăm tot mai multă informație electronică ne pierdem capacitatea de concentrare pe perioade mai mari și nu ne mai scufundăm în poveste. Facem doar o urmărire a textului și cam atât.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep