HomeFeaturedFocusMicrosoft isi incordeaza muschii si preseaza adoptia IE: din 2016 doar cea...

Microsoft isi incordeaza muschii si preseaza adoptia IE: din 2016 doar cea mai recenta versiune de Internet Explorer va mai primi update-uri!

IE 11

Microsoft anunță o schimbare monumentală în politica sa legată de browser-ul Internet Explorer: de la 12 ianuarie 2016 nu va mai oferi update-uri decât pentru cea mai recentă versiune de Internet Explorer, adică 11. Impactul acestui anunț e imens din două direcții: pe de o parte companiile (încă foarte multe) vor trebui să rescrie rapid aplicațiile web să funcționeze cu Internet Explorer 11 (că dacă se chinuie cu IE 10 o vor face degeaba), ceea ce înseamnă costuri importante și poate va apărea decizia de a nu mai folosi Internet Explorer, pe de altă parte prin forțarea upgrade-ului la cea mai recentă versiune se va crește nivelul de securitate asociat browsing-ului pe Internet.

Utilizatorii de Windows 7 și 8.1 vor fi obligați să migreze la Internet Explorer 11 (sau care o mai fi atunci pentru Windows 7 sau 8.1 –12, 13) dacă vor mai dori update-uri de funcționalitate și/sau securitate. Toți cei care nu vor avea cea mai recentă versiune nu vor mai putea primi update-uri, adică Internet Explorer 8, Internet Explorer 9 și 10 vor rămâne de căruță, la cheremul hacker-ilor. Parcă ați mai auzit de o astfel de vitejie din partea Microsoft urmată de o schimbare a schimbării anunțate, nu?

Normal – e vorba despre anunțul de renunțare la Windows XP în ceea ce înseamnă suportul cu update-uri.

Cu istoricul acesta în față îmi e greu să cred că Microsoft va face exact ceea ce anunță – mai mult ca sigur că vor exista ”programe speciale” prin care anumiți clienți ce nu au de gând să schimbe versiunea de Internet Explorer vor mai primi update-uri din Redmond. Știu câteva companii care nici măcar acum nu au ajuns să migreze suportul intern măcar pe Internet Explorer 9 sau 10, fiind încă pe IE 8 ca și browser oficial.

În același timp, o funcționare pe principiul că se oferă update-uri doar pentru cea mai nouă versiune a unui produs nu e nouă, mai ales în zona de browser-e. Google face asta cu Chrome și bine face. Un sistem de update automat, activat în Internet Explorer ar permite update-uri transparente și ar aduce un spor important de securitate pe internet.

Ce va fi bine pentru utilizatorii casnici va fi un dezastru pentru administratorii sistemelor IT din companii: update-urile automate au șanse mari să perturbe funcționalitatea anumitor aplicații din mediul corporate și au potențial impact financiar.

De asta spun că decizia Microsoft de a forța migrarea către cea mai recentă versiune e o decizie monumentală. Și s-ar putea să nu iasă cum își doresc: adică să câștige cotă de piață cu cea mai recentă versiune de Internet Explorer.

Anunțul Microsoft a fost făcut de Roger Capriotti, Director, Internet Explorer pe blog-ul IE acum câteva minute. Deocamdată se vede că pe Vista SP2 și Windows Server 2008 SP2 IE 9 va mai rămâne, IE 10 va primi update doar pentru Windows Server 2012 iar restul sistemelor de operare funcționale vor avea nevoie de IE 11.

ie-migration

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

4 COMENTARII

  1. Nadella vrea sa schimbe regulile jocului si il admir pentru asta. M-as bucura enorm sa scap de toate porcariile de compatibilitate din IE 8, 9, 10. Viata developerilor o sa fie mai buna cand dispar de pe scena mizeriile alea de browsere.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep