HomeOpiniiPrețurile Nokia Lumia 920 în Europa și posibilele implicații

Prețurile Nokia Lumia 920 în Europa și posibilele implicații

image

Unul din punctele cheie ale colaborării dintre Microsoft și Nokia pe zona Windows Phone ar fi trebuit să fie prețul competitiv al unor aparate de calitate, cu potențial de a ajunge să fie reprezentative. La evenimentul de lansare al Lumia 920 (unul din candidații la poziția de flagship device) nici Nokia și nici Microsoft nu au spus nimic legat de preț sau disponibilitate, lăsând cu buza umflată pe toată lumea – sunt nevoie să punctez că în comparație, Apple a SPUS permanent cât costă un produs proaspăt lansat și când va fi disponibil, de obicei precomenzile începeau instant.

Ieri Nokia Germania a anunțat că prețul unui Lumia 920 fără contract va fi de 649 EUR – adică unul normal pentru un smartphone de categoria sa, în timp ce modelul mai puțin dotat va fi la 499 EUR. În Rusia, Lumia 920 va costa cam 24,990 ruble (803 USD) în timp ce Lumia 820 va costa 19,990 ruble (643 USD) cu disponibilitate începând cu luna noiembrie.

Dacă în Germania prețul unui Lumia fără abonament nu are nimic special, vă dați seama că la noi nici nu se pune problema să fie altfel. Dincolo de faptul că nu cred că vom vedea Lumia 920 adus oficial în România mai repede de primăvara lui 2013 (dacă ne uităm la istoricul Lumia 800 și Lumia 900 ce au ajuns la noi cu o întârziere de 6 luni). Lăsând la o parte și faptul că întotdeauna în România smartphone-urile costă mai mult ca în altă parte pentru că … ne permitem.

Prin comparație, Samsung Galaxy S III e ceva mai ieftin (530 EUR). iPhone-ul nu.

Și așa ajungem la adevărata problemă: Microsoft vrea să vândă smartphone-uri Windows Phone. Nokia vrea să vândă Nokia. Cum o vor face?

Un răspuns probabil este că prin intermediul operatorilor ce vor fi convinși să aducă aparatele la prețuri atractive. Mi-ar plăcea și m-ar mira în același timp: la Orange Lumia 800 costa cu abonament la fel de mult ca unul fără abonament. Vodafone nici măcar nu a fost interesată să promoveze Windows Phone. Se va schimba ceva? Încă nu știu. Poate că da.

Și asta ne aduce la următoarul aspect: Lumia 920 și Windows Phone sunt o combinație excelentă atât din punct de vedere hardware cât și al software-ului/experienței de utilizare. Numai că lumea încă nu știe – mulți fug de sistemul de operare Microsoft și prea puțini mai sunt loiali Nokia. Trendul e dat de Apple și marea masă de utilizatori merge după trend.

Cu prețuri de genul celor listate de Nokia Germani nu cred că vor schimba trendul în favoarea lor în perioada următoare. S-ar putea totuși să mă înșel și de fapt Microsoft să fi lăsat Nokia pe cont propriu și să se fi decis să ajute un alt partener tradițional: HTC. Și nu degeaba Steve Ballmer a numit HTC 8X drept ”adevăratul Windows Phone” la conferința de lansare.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

8 COMENTARII

  1. Nu cred ca mai au mult cei de la nokia daca o tot tin pe symbian si windows 8(aproape deloc aplicatii) , dar ma nedumereste ceva , preturile zici ca sunt sf , pai cine le mai cumpara , ca nu stiu?……

  2. E clar ca din punctul meu de vedere 920 e cam scump. Sunt curios cu ce planuri de abonamente o sa vina operatorii. Dar daca preturile vor fi mai mari decat la SGS3, atunci multi interesati vor privi altundeva.
    Mai ramane varianta achizitie din USA. Dar nu stiu daca merge pe reteaua din Europa. Poate Ionut stie mai multe despre asta.
    820 desi e dragut nu imi place. Ca forma. 920 pastreaza cutia seriei 800 si 900, fiind eleganta si cu materiale faine.

  3. @Florian
    Bine punctat: Nokia nu mai e ce a fost si aproape nimeni nu ii mai baga in seama in tarile din Vest. Probabil ca inca mai au putere prin India/Indonezia unde se vand telefoane cu 2 USD.

    Daca vor sa miste perceptia trebuie sa demonstreze ca au produse ce merita. E ok sa ai preturi mari, pentru ca odata duse in jos, nu le mai ridici. Dar cum convingi utilizatorul sa dea multi bani pe un produs nou?

    @Doru
    E mare daca privesti in termeni de acceptabilitate a brandului si flagship. Strict pe hardware, e un pret corect zic eu.

  4. Au apărut 650€ fără contract e un preț mare. iPhone 5 e cam pe acolo, dacă rămâne așa #Nokia se pregătește pentru încă un #fail

  5. Nokia pare ca inca nu se regaseste. Propriu-zis cel mai mare dusman al Nokia e ..chiar Nokia. Sa te afli intr-un declin fabulos, sa scoti flagship-uri esec dupa esec (din 2008 incoace) si sa tii si de preturi arata ce inseamna un management incompetent. Parteneriatul cu Microsoft isi joaca acum una din ultimele carti. Par interesante atat 920&820 cat si WP8, dar vor avea de invins o rezistenta serioasa la schimbare in mentalitatea publicului. Pretul e un factor important (mie mi se pare mare pt. cineva care vrea sa recucereasca terenul pierdut) si sa nu uitam ca inclusiv mobile operatorii mari din afara i-au neglijat in cel mai bun caz in ofertele lor (http://uk.reuters.com/article/2012/04/17/uk-nokia-telcos-idUKBRE83G08Z20120417).
    Vom vedea la anul ce rezultate vor avea…

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep