HomeHardwareReview HiMedia HD900A: un player multimedia pe Android

Review HiMedia HD900A: un player multimedia pe Android

Himedia HD900A_0056

La ce mai poate fi bun un player multimedia (gen HiMedia HD900A) într-un moment în care orice TV cu rezoluție HD este și Smart? Își mai găsește locul pe piață un astfel de produs? E Android o platformă matură pentru zona multimedia?

Întrebările de mai sus trebuie să fie firești pentru orice pasionat de multimedia care vrea să se dezlipească de PC și să înceapă să trăiască multimedia în sufragerie. Trebuie să vă spunem că motivația achiziției unui player multimedia nu prea mai are susținători în momentul de față, când orice televizor e și Smart, echipat complet pentru redare multimedia. Sau orice player Blu-Ray, consolă de jocuri are posibilități avansate de a deveni pionul central în ecosistemul multimedia de acasă.

Și cu toate astea, produse gen HiMedia HD900A au găsit o nișă în care pot prospera. Ele vizează acel tip de utilizator care are deja un TV (cu rezoluție HD de preferință), dar căruia îi lipsește funcția Smart – am spune că aproape toate televizoarele LCD vândute în 2009-2011 în gama de preț 1000 – 2000 de lei sunt vizate.

Cum le poți face să fie Smart, cu o investiție minimală?

Răspuns: Legându-le de un device SMART, care să joace rol de interfață.

Android: managerul conținutului multimedia

HiMedia HD900A e un mic aparat ce rulează Android și care beneficiază de conectivitate USB/WiFi/Ethernet pentru preluarea/livrarea de conținut multimedia pe un display, conectat prin cablu HDMI. Priviți-l ca modul lipsă din TV, necesar să transformați televizorul din sufragerie în unul SMART.

De asta design-ul carcasei HD900A e destul de bine finisat și împreună cu construcția metalică, neagră, fac o treabă bună. Ansamblul de 18 x 5 x 2,6 cm nu e chiar ușor. Pe partea inferioară există niște suporți din material cauciucat care să îi confere o aderență mai bună.

Himedia HD900A_0058

Conectorii lui HiMedia HD900A sunt puși pe margini. În spate există ieșirea pentru antena WiFi, conectorul HDMI, cele trei mufe pentru ieșirea analog, portul Ethernet și cel pentru ieșire audio digitală. Tot aici e și jack-ul pentru cablul de alimentare. Pe laterale sunt două porturi USB în care se pot conecta harddiscuri externe și stick-uri Flash USB, respectiv două cititoare de carduri.

În pachet, pe lângă transformator se mai găsește și telecomanda plus un cablu HDMI (dat cadou).

Himedia HD900A_0060

Toate acestea construiesc un mic sistem multimedia capabil să preia conținut dintr-o varietate de surse: carduri SD, discuri externe, Flash USB și bineînțeles share-uri de rețea, servicii DLNA și internet și să îl trimită pe un display, fie că e cel legat pe cablul HDMI, fie că e unul din rețea, via DLNA.

Instalare facilă

Punerea în funcțiune a lui HiMedia HD900A nu ar trebui să ridice probleme niciunui utilizator care știe să citească instrucțiunile. Nu ai prea multe opțiuni de configurare, așa că treaba merge șnur: înșurubezi antena, legi cablul ethernet, conectezi cablul HDMI, inserezi stick-ul sau harddiscul extern și apeși butonul de pornire.

Până aici, lucruri simple. Mai complicată începe să fie treaba atunci când intră în scenă Android. Nu e renumit pentru frumusețea sau ușurința de manevrare prin interfața grafică sau … viteză.

Primul lucru negativ pe care l-am remarcat la HiMedia HD900A este că interfața grafică de configurare/folosire e destul de lentă și în afară de asta, anumite opțiuni nu funcționează corect decât după un reset hardware (activarea modului WiFi și setarea modului de conectare pe un router de exemplu).

Toate operațiile de configurare software se fac din interfața grafică, folosind telecomanda din dotare. După ce se trece de pașii legați de configurare, e prezentat meniul (neintuitiv pentru cineva ce nu a mai văzut niciodată un astfel de produs). De aici se poate seta modul de funcționare: redare video, audio, poze, browsing pe internet.

Himedia HD900A_0061

Puterea Android

HiMedia HD900A rulează o versiune specială a sistemului de operare Android. Are preinstalate aplicații specializate pentru redarea de conținut audio/video și poze plus un browser necesar navigării pe internet, fără FLASH (care e puțin cam dificilă când singurul mod de control e reprezentat de telecomandă), un file manager și o zonă specială în care utilizatorul poate să instaleze aplicații proprii, dacă are acces la apk-urile dorite (va fi mai dificil să le descărcați direct din Android Play Store. Vă recomand să folosiți un smartphone/tabletă pe care aveți ES File Manager și să descărcați acolo aplicațiile pe care vreți să le puneți pe playerul multimedia. Apoi să extrageți fișierele .apk pe un mediu extern ce apoi va fi conectat la HiMedia HD900A).

Lucrurile ar trebui să fie foarte simple, Android fiind un sistem deschis, acceptă foarte multe aplicații – Google Play Store o ofertă variată de programe (gratuite) pentru orice tip de utilizator.

Ce poate face HiMedia HD900A?

Pe scurt, HiMedia HD900A e un aparat cu care veți putea rula cam orice tip de conținut multimedia aveți la îndemână, în rețea sau pe un suport digital (mai puțin CD/DVD/Blu-Ray). Că preia stream-uri de pe net via YouTube via Ethernet sau WiFi și le pune direct pe TV e un plus important. Că știe să se conecteze prin rețea la servere DLNA (sau poate fi el însuși transformat într-unul) și să preia materiale video/audio sau că le rulează direct de pe un Flash USB sau harddisc extern sunt lucruri ce nu îl diferențiază prea tare de un Smart TV.

Marele plus este legat de faptul că poate fi legat la o gamă variată de televizoare, cu sau fără intrare HDMI și că la nevoie poate să primească suportul unei aplicații terțe prin care să redea acele fișiere mai problematice. Conform specificațiilor, HiMedia HD900A e în stare să ruleze la fel de bine cam orice fișier multimedia aveți prin PC (vedeți în specificații lista completă, inclusiv suport de redare 3D) – cu avantajul că stă în sufragerie, nu face zgomot, ocupă loc puțin. Un adevărat media player care să stea între TV și sistemul audio.

Există însă două limitări de care trebuie să țineți seama dacă vă inspiră un astfel de produs. Prima este legată de faptul că Android-ul mai dă rateuri și asta diminuează din experiența de folosire și al doilea că sistemul este destul de lent în meniu și aplicații.

Toate materialele folosite de mine pentru redare locală, pe HDMI, au mers fără probleme. I-am dat DivX-uri cu subtitrare, materiale audio MP3 și filme .MKV.

Merită?

Pentru cei 569 de lei investiți primiți un player multimedia cu funcții avansate, rulând sistemul de operare Android. Arată interesant, ocupă un volum mic. Ușor de integrat în sufragerie. Mai are și plusul posibilității de instalare a unor aplicații terțe (nu am reușit să rulez un client de torrent prin care să aduc direct pe HiMedia HD900A materiale pe Flash USB sau harddisc și de acolo să le rulez, deși în teorie e posibil și cred că cine sapă puțin mai mult prin software va reuși). Pentru cine are un televizor/monitor și vrea o modalitate de a beneficia de un modul SMART, un astfel de player multimedia e o alegere excelentă.

Altfel, dacă televizorul pe care îl aveți e deja SMART sau măcar beneficiază de o conexiune la rețea și suport DLNA, alternativele pe care le aveți sunt mult mai variate. Exact aceiași utilitate o obțineți dacă vă luați un smartphone Android de generație nouă (HTC One X, One S, Galaxy S II sau S III de exemplu) și îl folosiți pe acesta drept player multimedia pe WiFi. Sau dacă vă luați o tabletă Android. La extrem, puteți compara un HiMedia HD900A cu una din tabletele Android de pe piață. La același nivel de preț, mergeți totuși pe HiMedia HD900A că veți fi mai câștigați.

Dacă vă gândiți că oricum ați vrea o tabletă Android și vizați un player multimedia de acest gen, adunați mai bine banii la bugetul de tabletă și luați ceva mai de calitate.

Pe forumul HiMedia găsiți și informații suplimentare, instrucțiuni despre update de firmware. Puteți căuta și alte detalii, cum ar fi problemele sau ROM-urile custom ce au apărut.

Produsul HiMedia HD900A a putut fi testat prin amabilitatea evomag.ro.

NOTĂ: 7

Informații: http://www.himedia.com.au/

Preț: e în promoție la evomag cu 569 lei

 

PRO CONTRA
+ Android
+ posibilitatea de redare 3D
+ conectarea harddisc extern și Flash USB pentru citirea de materiale multimedia
+ WiFi
+ Server DLNA
+ Browser preinstalat
+ posibilitatea de instalare de aplicații Android
– sistemul se mișcă lent
– unele aplicații nu funcționează așa cum trebuie
– prețul

 

Himedia HD900A_0062

Caracteristici tehnice:
Capacitate: Fara
Culoare: Negru
Rezolutii: 1080p
Chipset: Realtek 1186DD
Diverse: 3D
Conversie 2D – 3D
Dual OS
TV Tuner: Nu
Conectori
USB: x2
eSATA: x1
Wi-Fi: Da
RJ-45: x1
Card Reader: SD
MMC
MS
Iesiri video: HDMI 1.4
CVBS
YPbPr Component
Iesiri audio: Audio L/R
SPDIF Optical
Extensia capacitatii
Suporta HDD Extern: Da
Prin: eSATA
USB 2.0
Format suportat
Video: MTS
M2TS
TS
TP
TRP
MKV
AVI
WMV
MOV
VOB
MP4
FLV
IFO
BD ISO Folder
SWF
MPG
DAT
DVD ISO Folder
Audio: MP3
FLAC
WAV (PCM/DTS)
Foto: JPEG
GIF
BMP
PNG
TIFF
Subtitrari: SRT
SMI
SSA
IDX SUB
BD
PGS
DVB SUB
VOB SUB
MKV
SUB
Caracteristici fizice
Lungime (cm): 18.0
Latime (cm): 5.0
Inaltime (cm): 2.6
Greutate (kg): 3.000

Galerie de poze:

[nggallery id=9]

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

5 COMENTARII

  1. Citata din Ionut Balan:
    “Și cu toate astea, produse gen HiMedia HD900A au găsit o nișă în care pot prospera. Ele vizează acel tip de utilizator care are deja un TV (cu rezoluție HD de preferință), dar căruia îi lipsește funcția Smart – am spune că aproape toate televizoarele LCD vândute în 2009-2011 în gama de preț 1000 – 2000 de lei sunt vizate.”

    Avand in vedere ca nisa de care vorbesti este una insemnata (in perioada mai sus amintita televizoare descrise de tine au reprezentat zona de volum in vanzari pentru orice producator), produsul ar putea avea succes. Daca se mai umbla putin si la pret… eu zic ca are un viitor!

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep