HomeFeaturedFocusWindows 8: cea mai mare provocare sau începutul căderii?

Windows 8: cea mai mare provocare sau începutul căderii?

image

Ieri seară, într-un eveniment care marchează cea mai ambițioasă lansare a Microsoft de până acum, Steve Ballmer și Steveun Sinofsky au lansat noul Windows 8. Sistemul de operare Microsoft în care ferestrele nu mai există și în locul lor avem tile-uri, un nou concept de interfață grafică și o direcție care nu e neapărat pe placul majorității actuale a utilizatorilor de Windows.

image

Nimeni altul decât Steven Sinofsky a fost cel care ieșit primul pe scenă și a vorbit despre Windows 8. Sinofsky a început sec:

”Este un moment important în evoluția și revoluția procesării pe calculator”

Peste un miliard de utilizatori folosesc Windows. Acum trei ani a ieșit Windows 7, cel mai folosit sistem de operare și cel mai rapid adoptat, din care Microsoft a vândut până acum peste 670.000.000 de licențe de Windows.

Asta face ca lansarea din 25 octombrie 2012 să fie cea mai importantă, trecând chiar și peste lansarea lui Windows 3.0 în 1990, pentru că nu vorbim doar de un sistem de operare nou, ci de o nouă direcție în care Microsoft se îndreaptă și încearcă să tragă după ea toată industria, ținând cont că Apple și Google au alte gânduri și au dovedit că au puterea de a imprima alt trend.

image

Pentru Microsoft nu mai e vremea de aur a anilor ‘90 în care putea zburda și să facă aproape orice dorește, pentru că lumea nu avea alternativă la sistemul de operare de desktop. Acum alternativa nu este tot un desktop, este dată de tablete și desktop-uri.

Windows 8 reimaginează Windows-ul, așa cum menționează ori de câte ori are ocazia orice reprezentant Microsoft. O reimaginează și o strâmbă într-o oarecare măsură prin propunerea unui sistem de operare hibrid, în care utilizatorii sunt forțați să unească vechiul (clasicul Windows) cu noul (Modern UI, tile-uri, servicii internet).

Scopul Windows 8 este să se depărteze de modul clasic în care este perceput și folosit PC-ul. image

Experiența de utilizare legată de notebook-uri și laptop-uri, mai puțin PC-urile clasice se schimbă: Windows 8 este ”creat pentru o experiență personalizată de utilizare” și poate să arate la fel, indiferent de platforma hardware folosită: tablete, pc, ultabook-uri plus produsele de pe platforma ARM.

Windows 8 este creat peste Windows 7 cu direcții în optimizarea consumului de energie, timpi mai mici de pornire, ocupare mai mică a resurselor, compatibilitatea cu hardware-ul Windows 7.

image

Microsoft a observat că piața clasică a PC-urilor scade vertiginos și crește zona de ultrabook-uri, tablete. PC-urile din anii ‘90 sunt tot mai puține – și în marea lor majoritate rulează încă Windows XP, la mai bine de 10 ani de la lansare. Așa se explică direcția în care a plecat: fără să schimbe ceva, succesul Windows-ului ar fi dispărut foarte rapid în perioada următoare. Cu Windows 8 experiența de utilizare clasică, via tastatură și maus e înlocuită cu una touch. Mai bine zis, multitouch, pusă peste un schelet de Windows 7 peste care a venit o formulă de interfață grafică construită pentru utilizarea touch.

Din păcate, în scopuri de compatibilitate Microsoft nu a putut renunța complet la moștenirea Windows 7 și ca urmare pe Windows 8 se văd încă foarte multe reminescențe din vechiul Windows. E motivul pentru care există încă interfața Windows Classic, în care utilizatorul are la dispoziție întreaga funcționalitate a unui Windows 7, ceva mai rapid.

image

image

Windows 8 e considerat cel mai bun Windows de până acum. Pe termen lung, Windows 8 și noua sa interfață grafică optimizată touch va constitui modalitatea modernă, intuitivă de a interacționa cu PC-ul. Sau cum se va numi el în câțiva ani. Unitatea interfeței Windows peste o varietate de aparate este marele avantaj al Windows 8 și în același timp cel mai mare dezavantaj. Pentru touch, interfața poate deveni ușor de folosit. Pentru tastatură și maus se poate întâmpla același lucru.

Numai că … niciuna dintre ele nu e completă. Oricum ai vrea să privești, interfața Windows 8 nu poate fi folosită exclusiv touch și nici exclusiv prin tastatură și maus. E undeva la mijloc și asta generează confuzie, mai ales că unele din modelele noi de PC-uri vin cu display touch, altele nu.

image

Ca de obicei, Microsoft se bazează pe suportul partenerilor din zona hardware, ce au construit PC-uri conform cerințelor / specificațiilor Microsoft. Numai că, de data asta, Microsoft nu mai repetă greșelile de la Windows Vista, în care a crezut prea mult în parteneri și aceștia au eșuat în a aduce produse hardware competitive. Când au trebuit să treacă câțiva ani și progresul din zona hardware să își facă simțită prezența pentru ca Windows 7, un Windows Vista mai finisat să fie în sfârșit un produs acceptat.

Cu Windows 8 Microsoft intră acolo unde mulți au zis că s-a descurcat cel mai bine: în zona hardware, aducând propriile produse construite special pentru Windows 8: Surface RT și Surface Pro.

image Spun asta din experiența folosirii pe mai multe sisteme, încă de la primele versiuni de test.

Adversarul Windows 8 de pe piața de PC-uri nu e nimeni altul decât vechiul și bătrânul Windows XP. Sistemul de operare vechi de mai bine de 10 ani are încă o cotă de cel puțin 30% printre aparatele care sunt conectate la internet. Windows 7 avea aproape de 50% (conform StatCounter). Cei 30% sunt în mare parte încă utilizatori din zona business, care până acum nu au avut motivele necesare schimbării. Teoria conform căreia un produs care funcționează nu se schimbă până nu își amortizează costurile e încă în picioare.

Acumă, că Windows 8 e disponibil la nivel mondial, cronometrul a început să bată pentru Microsoft. Va reuși să schimbe rapid percepția utilizatorilor și să îi aducă aproape de Windows 8?

Vă las să urmăriți înregistrarea lansării de ieri și să vă faceți o idee despre ce țintește Microsoft cu Windows 8:

Și cred că merită să știți și că:

Windows 8 va fi disponibil in peste 140 de piete si in 37 de limbi, in doua versiuni principale, Windows 8 si Windows 8 Pro, in timp ce versiunea dedicata organizatiilor comerciale de mari dimensiuni este Windows 8 Enteprise. Tot incepand de astazi este disponibil un nou membru al familiei Windows – Windows RT. Realizat pentru tablete bazate pe arhitectura ARM, Windows RT va fi pre-instalat pe device-uri noi.

In completarea seriei de device-uri noi cu Windows 8 disponibile in magazinele de retail, consumatorii au posibilitatea de a face upgrade PC-urilor proprii. Pana la sfarsitul lunii ianuarie 2013, consumatorii care utilizeaza in acest moment Windows XP, Windows Vista sau Windows 7 pot achizitiona Windows 8 Pro Upgrade la pretul promotional de 59,99 EUR, de la majoritatea partenerilor din Romania.

Pentru a marca ziua lansarii, Microsoft impreuna cu DOMO, Media Galaxy si Flanco vor oferi primilor 50 de clienti din fiecare magazin participant un Xbox gratuit la achizitia unui device cu Windows 8 iar urmatorii 100 de clienti vor primi un voucher in valoare de 350 RON, valabil la achizitia unui device nou cu Windows 8. Oferta este valabila in data de 26 octombrie 2012 intre orele 19:30 si 22:00, in urmatoarele magazine: Flanco Sun Plaza, DOMO Afi Cotroceni si Media Galaxy Baneasa.

Mai mult, toti clientii care achizitioneaza un device cu Windows 8 ce ruleaza pe tehnologie Intel, de la toti partenerii Microsoft, in perioada 26 octombrie – 31 decembrie 2012, primesc gratuit 12 luni de trafic pe Internet de la Vodafone, in limita a 1 GB/luna. Mai multe detalii despre aceasta promotie puteti accesa aceasta pagina.

Ce vă pot recomanda este ca înainte de a trage vreo concluzie legată de Windows 8, să îl încercați. De preferință pe un sistem creat special pentru Windows 8 – și pentru asta vă recomand să mergeți în magazinele de electronice în care se regăsesc PC-uri.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

3 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep